Licitatia pentru biciclete pe SEAP

Saptamana trecuta, primaria Cluj-Napoca a anuntat lansarea licitatiei pentru executia proiectului “Retea de Statii Self-Service de inchiriere biciclete”, sau „bike sharing”, pe sistemul electronic de licitatii (SEAP). Vineri, 28 octombrie 2011, a fost depusa documentatia impreuna cu proiectul si caietul de sarcini. Aceste documente urmeaza sa fie verificate mai intai de Agentia Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice. Invitatia de participare va fi facuta publica pentru toti operatorii economici la mijlocul lunii noiembrie.

Experienta similara

„Ne asteptam sa-si depuna ofertele asocieri de firme intrucat executia presupune atat constructia de infrastructura urbana – piste de biciclete si statii – cat si dotarea cu echipamente – biciclete si softul aferent. Din acest motiv, caietul de sarcini prevede cel putin o experienta in proiecte similare”, arata reprezentantii Primariei.
Durata contractului de achizitie publica este de 12 luni de la data transmiterii ordinului de incepere a lucrarilor, iar valoarea proiectului este estimata la 17.646.598,87 lei, din care 13.417.130,56 lei suma nerambursabila solicitata organismelor de finantare europene. Primaria Cluj-Napoca va realiza mai multe proiecte de infrastructura urbana cu fonduri europene, prin Programul Operational Regional, Axa 1.1, pentru care Uniunea Europeana acopera 98% din costuri. Este vorba de doua programe care vin sa modernizeze mobilitatea urbana, prin crearea unei retele de statii de inchiriere biciclete si implementarea unui sistem modern de ticketing, si unul de creare de locuinte sociale, prin modernizarea si recompartimentarea unor imobile de pe strazile Albac si Iuliu Coroianu. Alte proiecte pe fonduri europene, derulate in prezent, sunt modernizarea liniilor de tramvai si reabilitarea Parcului Central “Simion Barnutiu” si a cladirii Cazinoului din Parcul Central.

Clujenii pedaleaza

Proiectul prevede instalarea a 50 de statii self-service de biciclete, din care 44 in Municipiul Cluj-Napoca, restul de 6 statii in comunele Apahida si Floresti. Vor fi achizitionate un numar de 540 de biciclete pe care clujenii le pot lua din oricare statie din oras pe baza unui card emis la cerere de catre administratia locala. Acest card permite ridicare din statie a unei biciclete si depozitarea in punctul de sosire de oriunde din oras. In cadrul proiectului se va finanta si construirea de noi piste de biciclete, de circa 14,5 km lungime totala.
Acest proiect are perspective mari de succes, dat fiind experienta unor programe similare in Cluj-Napoca. Centrele de biciclete ale celui mai important program national de bike-sharing, I’Velo, s-au inchis la 1 noiembrie, insa in cadrul editiei de anul acesta, demarata in primavara, peste 350.000 de romani au pedalat pe bicicletele puse la dispozitie de catre Asociatia Green Revolution. Astfel, de la lansarea I’Velo, in mai 2010, peste 550.000 de persoane au utilizat bicicletele in cele 5 orase incluse in proiect: Bucuresti, Brasov, Iasi, Cluj si Constanta.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.