Săptămâna trecută, oficialii Primăriei Cluj-Napoca au deschis ofertele depuse pentru atribuirea contractului de servicii de management cu o valoare estimată între 2,3 şi 5,7 milioane de lei. Caietul de sarcini a fost cumpărat de cinci firme, iar, spre final, licitaţia s-a “soldat” cu un mic scandal pentru că Radu Moisin, viceprimarul municipiului, a refuzat să mai răspundă la o serie de întrebări puse de participanţii la licitaţie. Primăria clujeană beneficiază acum de serviciile firmei ieşene Relians Corp care va primi circa un milion de euro pentru serviciile acordate.

În luna octombrie, Primăria Cluj Napoca a scos la licitaţie contractul “Servicii de management  de proiect în vederea implementării proiectelor cu finanţare externă, proiecte incluse în planul integrat de dezvoltare al municipiului Cluj-Napoca, finanţabile prin POR, AXA 1, Domeniul de intervenţie 1.1. – Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-domeniul: poli de crestere”, estimat la o valoare de maxim 5,7 milioane de lei. Pentru obţinerea lui s-au înscris cinci societăţi. Săptămâna trecută, oficialii municipalităţii au deschis ofertele de firmele care doresc să obţină acest contract, dar cei care au participat au ridicat o serie de nemulţumiri legate de modul în care a decurs licitaţia, oamenii de afaceri exprimându-şi nemulţumirile atunci când viceprimarul Radu Moisin a refuzat să mai răspundă la întrebări. Spre exemplu, reprezentantul firmei SC M&M Consulting a dorit ca în procesul verbal al şedinţei de licitaţie să se consemneze faptul că trebuie să se respecte un punct al fişei de date a achiziţiei prin care se stabilea că după depunerea documentelor, nici un participant nu ar mai fi putut aduce completări la oferta depusă. “A fost cerută o echipă de lucru formată din 10 angajaţi, s-au cerut CV-uri. Ce facem?! Dacă am depus un singur CV, pot veni acum să completez oferta şi să mai aduc nouă CV-uri?! Vă întreb, dacă se constată că lipseşte un act, îl pot aduce ulterior?”, au întrebat reprezentanţii M&M Consult. La aceste chestionări, preşedintele comisiei de licitaţii, Radu Moisin, nu a oferit nici un răspuns şi a continuat procedura de deschidere a ofertelor. Şeful Biroului de Achiziţii Publice din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Lucia Lupea, a spus că în cadrul acestei şedinţe nu se evaluează ducumentele, ci doar se consemnează dacă ele există sau nu. “Acum nu se evaluează documentele, ci doar se consemnează cele care există. Va urma o altă procedură, doar pentru evaluare şi apoi se vor stabili ce completări vor fi necesare”, a spus Lupea.

Proiecte de peste 90 de milioane de euro

Printre criteriile de partajare, oficialii primăriei au decis să se afle cifra medie de afaceri pentru anii 2007, 2008, 2009 care să fie de minim 1.450.000 lei sau echivalent euro, declaraţie privind lista principalelor servicii prestate în ultimii 3 ani, asigurarea calităţii serviciilor ISO 9001 sau echivalent, declaraţie referitoare la efectivele medii anuale ale personalului angajat şi al cadrelor de conducere în ultimii 3 ani, declaraţie privind subcontractanţii şi acordurile de asociere, dovada îndeplinirii unor servicii similare celor cuprinse în caietul de sarcini – domeniul consultanţei, evaluarii specifice sau a gestiunii de proiect – cu o valoare totală de minim 700.000 lei (valoare ce nu include TVA), iar valoarea precizată va fi dovedită prin prezentarea semnării şi îndeplinirii în ultimii 3 ani a acestor servicii similare.  Conform oficialilor primăriei clujene, câştigătorul acestei licitaţii se va ocupa, cu prioritate, de modernizarea liniilor de tramvai şi reabilitarea Parcului Central “Simion Bărnuţiu” şi a clădirii Cazinoului din Parcul Central. Ele vor monitoriza derularea acestor proiecte şi a licitaţiilor care se vor face în acest sens. Chiar dacă este un proiect contestat de clujeni, reabilitarea liniilor de tramvai din oraş va costa circa 47 de milioane de euro. Majoritatea clujenilor consideră că dacă, în trecut, linia de tramvai care leagă Mănăşturul de zona industrială era extrem de folosită de miile de clujeni care munceau în acea zonă, odată cu dezafectarea zonei industriale, acest proiect nu se mai susţine. Celelalte două proiecte prioritare care se află pe lista Primăriei Cluj-Napoca, reabilitarea Parcului Central şi a clădirii Cazinoului vor costa aproximativ 42 de milioane de euro. Marea parte a acestor fonduri vor fi finanţate din fonduri POR ale Uniunii Europene.

Cine a licitat pentru 5,7 milioane de lei

La licitaţie au participat cinci asocieri de firme care au ca principal obicet de activitate consultanţa în proiecte de dezvoltare de preaderare şi postaderare. Avensa Consulting SRL a licitat cu o valoare de 0,99% din valoarea fiecărui proiect la care va lucra. Avensa este o firmă din Iaşi, care a realizat la nivel naţional proiecte de dezvoltare de preaderare şi postaderare pentru un număr de peste 200 de clienţi publici şi privaţi cu o valoare a proiectelor de peste 200 de milioane de euro. Firma este deţinută de ieşeanul Ionuţ Gabriel Nechita. SC Avensa a încheiat un contract similar cu Primăria Suceava în valoare de 270.000 de euro. La finalul contractului, consilierii suceveni s-au arătat nemulţumiţi de faptul că, după ce au primit banii, cei de la Avensa au făcut o prezentare de cinci minute şi au împărţit mape de prezentare. De asemenea, Avensa a câştigat şi proiectul pentru întocmirea documentaţiei necesare proiectului Centrul Tehnologic Regional Iaşi. O altă societate care a participat la licitaţie este M&M Consulting şi care a oferit 0,98% din fiecare proiect de consultanţă. Ea aparţine soţilor Sanda şi Ioan Poienaru, iar firma a lucrat la mai multe proiecte europene printre care putem aminti proiecte de restaurare şi valorificare durabilă a patrimoniului cultural din cadrul Programului Operaţional Regional, privitoare la restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe. SC Proms Concept Grup, împreună cu SC Europroiect, au oferit 0,98% din valoarea unui proiect. SC Proms Concept Grup aparţine lui Cătălin Tufan, Ioan Tenea şi Petre Balea. Cătălin Tufan a ocupat poziţii de conducere la Sc Luxten, fostul loc de muncă al fiicei lui Traian Băsescu (!). Societatea PM&Pertmaster a licitat pentru contractul municipalităţii cu 0,846 din valoarea fiecărui proiect. Societatea a oferit consultanţă societăţii care a deţinut hotelul Continental din Centrul Clujului, atunci când se dorea ca acest imobil să fie transformat în mall. Firma este din cluj-Napoca şi aparţine lui Daniel Boca. această societate, conform site-ului Ministerului Finanţelor, a avut o cifră netă de afaceri pe anul trecut de 734.218 de lei. Asocierea dintre SC Boştină&Associates şi GPA Advisory a avut cea mai bună ofertă, de 0,4% din valoarea contractului. SC Boştină&Associates face parte din grupul de firme care gravitează în jurul casei de avocatură din Bucureşti Boştină şi Asociaţii, iar societatea care a participat la licitaţia primăriei clujene este controlată de două off-shore-uri, Everlex LTD şi Boştină&Associates LTD. Pe anul trecut această societate a avut o cifră de afaceri de 1.193.029 de lei.

Firmele care au licitat pentru proiectul (5,7 milioane de lei) pus la bătaie de municipalitatea clujeană
1. SC M&M Consulting  & Business Concept  & Pro Xpert  – 0,98% din valoarea contractului aferent
2. Europroiect – SC Proms Concept Group – 0, 76% din valoarea contractului aferent
3. Inocsa, Filiala Bucuresti – PM&Pertmaster SRL – 0, 846 % din valoarea contractului aferent
4. SC Bostina&Associates – GPA Advisory – 0, 4 % din valoarea contractului aferent
5. Avensa Consulting – 0,99% din valoarea contractului aferent

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.