Consiliul Județean (CJ) Cluj a decis să realoce o parte din sumele prevăzute în HCJ nr. 118/2014, prin care s-au alocat fonduri pentru susţinerea activităţilor lăcaşelor de cult din judeţul Cluj. Aparatul de specialitate al Consiliului Județean și-a dat seama că a uitat să includă o parohie ortodoxă, dar și că o parohie reformată a primit de două ori bani, în urma unor decizii separate ale forului.

 

Erorile la întocmirea listelor votate la ședința ordinară trecută au fost corectate la ședința extraordinară ulterioară, împărțind banii alocați construcției unei biserici către un proiect social al alteia și alocarea uneia din sumele prevăzute pentru o parohie reformată bisericii din Izvoru Crișului, pentru lucrări de renovare a acoperișului cu turn.

”Parohia Ortodoxă Sfântul Apostol Petru şi Pavel Valea Chintăului a fost nominalizată cu suma de 14,00 mii lei pentru construcţie biserică în stil bizantin. Având în vedere faptul că pe raza municipiului Cluj-Napoca sunt mai multe biserici ortodoxe cu hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel dintr-o eroare materială Parohia Ortodoxă Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din cartierul Grigorescu a fost omisă din listă, propunem ca suma alocată Parohiei Ortodoxe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel Valea Chintăului să fie realocată după cum urmează: Parohiei Ortodoxe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din cartierul Grigorescu – pentru ajutorarea familiilor sărace – 10,00 mii lei iar Parohiei Ortodoxe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel Valea Chintăului pentru construcţie biserică în stil bizantin – 4,00 mii lei.

 

Numai o finanțare pe an pe cap de biserică

În anexa nr. 3 Nominalizarea pe beneficiari a sumei de 81,00 mii lei pentru Cultul reformat, Parohia Reformată Lacu apare cu suma de 2,00 mii lei. Având în vedere faptul că această parohie s-a regăsit nominalizată şi în proiectul de hotărâre privind nominalizarea sumei de 500,00 mii lei pe unităţi de cult, aprobată prin Hotărârea Consiliului Judeţean Cluj nr. 3/2014 la Capitolul nr. 67.02 Religie aparţinând cultelor: reformat, romano – catolic, evanghelic, armean şi evreiesc şi legislaţia în domeniu permite ca o unitate de cult să primească doar o singură finanţare într-un an calendaristic de la aceeaşi autoritate finanţatoare propunem ca poziţia nr. crt. 20 ”Parohia Reformată Lacu – sprijin financiar pentru Lucrări de finalizare a reparaţiei capitale la Biserica Reformată Lacu – 2,00 mii lei” să fie eliminată din anexă iar cu suma de 2,00 mii lei să fie suplimentată poziţia nr. crt. 23 – Parohia Reformată Izvoru Crişului – sprijin financiar pentru Renovarea, tratarea acoperişului la turn – 3,00 mii lei”, arată textul acestei noi hotărâri de Consiliu Județean, votată recent.

 

Câți bani au fost alocați în  total

Amintim că la ședința ordinară din luna aprilie consilierii județeni nu au votat alocările pentru sport, tineret și cultură, dar au votat alocările ce țin de biserici. Astfel, cei 800.000 plus încă 500.000 de lei destinaţi cultelor religioase au fost acordaţi din prima.

„Suma de 800,00 mii lei este repartizată pe cultele religioase recunoscute în România în funcţie de numărul adepţilor, comunicat de către Direcţia Judeţeană de Statistică Cluj, după datele ultimului recensământ”, arată referatul CJ.

120 de proiecte au fost finanţate astfel, toate pentru parohii ortodoxe. Argumentul principal ar fi fost, potrivit unor surse, că banii merg către bisericile de lemn din Transilvania, care sunt ameninţate cu degradarea sau chiar într-o stare deplorabilă, iar reparaţia acestora este o prioritate. O altă explicaţie ar fi că e campanie electorală şi, în blajinul stil ardelenesc, prin părţile acestea campania se face şi în biserică.

 

Ce s-a împărțit la alte culte

Alţi 500.000 de lei au mers tot către biserici, de data aceasta alte culte decât cel ortodox. Proiectul a apărut pe ordinea de zi în ultima clipă, motivul fiind dezbaterile din comisie, potrivit lui Horea Uioreanu. De data aceasta, şi sumele sunt mai spectaculoase. De exemplu, Parohia Reformată Floreşti primeşte sprijin financiar pentru „Construire lăcaş de cult şi casă parohială” 100.000 de lei, iar aceeaşi sumă merge la Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail pentru „Lucrări de reparaţii şi refaţadizări ale clădirilor ce aparţin parohiei”. În total, 180.000 de lei merg la Biserica Reformată,  240.000 de lei la Biserica Romano-Catolică, 30.000 pentru întreţinerea cimitirelor evreieşti, Comunităţii Evreilor din Cluj-Napoca, 30.000 Bisericii Luterane şi 20.000 pentru Biserica Armeano-Catolică din Gherla.

consiliul judetean cluj 2

1 COMENTARIU

  1. Parohiile sa-si intretina bisericile din venituri propri din incasari si din proprietatile lor. Sa faca dovada bunei administrari, si apoi sa ceara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.