Update 5 14.30 Trebuie consolidata independenta justitiei.

Am vorbit prea putin in mandatul meu despre respectarea drepturilor fundamentale. Consideram atunci ca e un subiect de sine inteles, dar nu exista stat de drept acolo unde oamenii nu au sansa la un proces corect si la prezumtia de nevinovatie atunci cand sunt anchetati. S-au produs derapaje ce sunt vizibile deja pe televiziune.

Acest proces are si victime colaterale. Cum greseste un strungar o piesa, asa si un judecator o sentinta.

O alta prioritate e legata de problema terenurilor agricole mult discutata in ultima perioada. Aici suntem intr-un complex de reguli ale UE. Orice cetatean are dreptul sa cumpere teren in orice tara membra UE.

Ioana fiica mea a luat credit,  pentru a cumpara un teren intr-un alt stat si plateste 6-7 la suta pe an dupa acel credit. Italienii si francezii iau un credit similar cu 0 % dobanda.

 

Update 4. 14. 15 Bani europeni

Avem ca prioritate si utilizarea banilor europeni. Romania are un potential agricol impresionant, dar nu avem conditii de prosperitate sigura datorita situatiilor de seceta. Trebuie declansate mari proiecte de dezvoltare agricola precum, Canalul Dunare-Bucuresti ce dincolo de facilitatile de transport ar asigura alimentarea a sute de mii de hectare intr-o zona afectata de seceta prin irigatii. Costul nu ar depasi suma de 1,1 miliarde. Pe urma proiectul Siret-Baragan ce e inceput si abandonat dar trebuie reluat pentru binele a peste 500 de mii de ha afectate de seceta. Avem obligatia sa luam niste masuri de pe acum. Am inceput sa va vorbesc de demagogia PSD si PNL ce dubleaza si tripleaza pe la televizor salariile oamenilor. E una din marile pacaleli, 6 % crestere economica nu inseamna 6 la suta crestere in bugetul de stat. Romania colecteaza 30 % din procentul PIB, adica din ele 6 la suta, bugetul colecteaza doar 2 %.

Bani ce trebuie distribuiti astfel> o treime la educatie si sanatate, o treime pentru a sprijini procesele de natalitate si alta la investitii. Asta insemna o distributie catre solutii ce fac sa creasca tara. Nu impingerea banilor pe consum. Romania nu produce cat consumam. In Romania doar se consuma. Noi vrem locuri de munca, dar de unde importam nu mai conteaza.

Dincolo de infrastructura, o  alta prioritate e legata de lansarea unui proiect masiv de reimpadurire.

 


Update 3-14.05> Prioritati nationale–Educatia, natalitatea si sistemul medical

Toti spuneti ca trebuie sa construim autostrazi si sa dezvoltam aeroporturi. Pentru acest exercitiu  bugetar avem  5 miliarde de lei alocati pentru infrastructura. Romania are trei probleme majore care ii pot incetiti si dezvoltarea si ajungerea la prosperitate :natalitatea, educatia si sanatatea.

Suntem pe un curs descendent al natalitatii, iar pe analiza condusa de pprof  univ Preda rezulta ca in 2020 populatia Romaniei va fi de 50 de milioane, efect produs de incapacitatea de a ne dezvolta. Daca nu luam masuri devenim un popor fara sansa in viitor, de aceea din pct de vedere al  natalitatii, obiectivul nostru e sa materializam o  lege deja depusa in Parlament prin care sa da posibiliatea de dezvoltare crese si gradinite pe langa primarii. Mamele primesc 85 la suta din salariu pe timpul concediului maternal pe o durata de doi ani. e insuficent. se termina acea perioada iar mama ajunge la momentul in care nu are cu cine  lasa copilul. Nevoia de a face crese si gradinite e legata de faptul ca un copil poate merge la gradinita dupa ce implineste 3 ani, dar in perioada dinainte poate sa fie lasat la cresa. Daca mama merge la servici dupa acei doi ani, are nevoie de o bona ce va fi platitita din salariul ei.

A doua  mare problema e  educatia. 42 la suta din copii de 15 ani sunt analfabeti functionali. Citesc dar nu inteleg ce au citit. Curicula educatiei este nereformata, iar sistemul de predare a ramas acelasi ca pe vremea cand faceam noi liceul. Dascalul vine, preda 50 de minute, copilul noteaza si nu e atent la procesul de predare, merge acasa si invata lecti fara sa inteleaga ce reprezinta aceasta. e o  modalitate comoda pentru dascali dar catastrofala pentru sansele elevilor de a reusi pe viitor. Copiii ar trebui sa fie antrenati inclusiv in procesul de predare. Acesti copii vor termina liceul si nu  vor intelege notiunile. Le vor citi si nu le vor intelege, devenind astfel un rebut pentru piata muncii. Abandonul scolar e o problema grava. 19,1 la suta din copii abandoneaza socala. Majoritatea dintre acestia provin din familii sarace si cu mai multi copii. Familiile sarace nu au resurse sa ii sustina in institutiile educative. Copii au alocatie de 80 de lei pe luna, din care nu poti sa ii cumperi ghetute, caiete sau abonament scolar. Aici trebuie intervenit. Va trebuie sa redistribuim banii din ajutoarele sociale catre copii. Trebuie sa acordam resurse de 450 de lei pentru  fiecare copil provenit din  familie saraca. Lucrurile sunt grave, si  incep sa va conving prin  intrebarea> Va imaginati romania peste 20 de ani in conditiile in care 40 la suta din copii sunt analfabeti functionali iar 19 la suta abandoneaza scola. Aratam ca o natiune ce se pregateste sa ramana farqa sanse in urmatorii ani.


Sanatatea. Nu trebuie sa v-o mai descriu. O stiti. avem un sistem de sanatate prost organizat din vremea lui Stalin. sistemul de sanatate romanesc a fost organizat dupa modelul sovietic in care nu  bolnavul e in centrul sistemului ci marii distribuitori de echipamente pentru sistemul de sanatate. raportul comisiei prezidentiale din 2008 pe sistemul de sanatate e mentionat pe prima pagina, ca in romania anual mor circa 60 de mii de bolnavi ce nu ar trebui sa moara, din cauza sistemului de sanatate. La pagina 34 se scria de celebra problema a infectiilor nozocomiale ce ucid masiv oameni in spitalele romanesti. Nu a facut nimeni nimic pana la Colectiv.

Solutia e o noua lege a sanatatii ce sa transforme spitalele in fundatii ale statului, ceea ce prin statut le da acces la credite la banci pentru a se dezvolta . De asemenea aceeasi lege propune concurenta intre Casele de Sanatate. Si in sfarsit tot in aceasta lege sa se stabileasca statutul cadrului medical. In momentul de fata un medic primar e platit cu 2800 de lei pe luna. Cum sa mai ramana in tara si sa fie atras sa faca perfomanta cand el nu lucreaza pe un contract care sa ii recunoasca meritele.

Eu am incercat in 2008, impreuna cu Emil Boc sa schimbam acest sistem medical defect, dar au iesit discutiile cu Araft, a venit Guvernul Ponta si nu s-a mai concretizat nimic. In 2000 bugetul la Sanatate era de un milion de euro. Precizez ca vom plati scump peste 20 de ani daca nu schimbam acest sistem.

UPDATE 2. 13.40> Fostul Presedinte al Romaniei vorbeste despre basarabeni si planul pe urmatorii 6 ani prin care modovenii vor cere unificarea cu Romania.

Unii cetateni si-au pierdut acest drept fara voia lor. Basarabenii si-au pierdut in trecut indentitatea de apartenenta la Romania fara voia lor. Acestia pot acum sa obtina cetatenia romana, pana la rudele de gradul 4 daca au avut stramosii lor cetatenie romana pana in 1940. Daca in 2004 statul a acordat doar patru cetatenii pentru acestea, ca urmare a introducerii acestei legi, avem 550 de mii de moldoveni ce si-au dobandit acest drept. Pana in 2009 Romania a acordat doar 130 de burse pentru moldoveni, dupa numarul a crescut pana la 5000 pentru tinerii din liceele din Romania. In plin ciclu de invatamant de 4 ani avem 20.000 de tineri din Moldova ce studiaza in Romania si care dupa absolvire pot cere cetatenia si o obtin imediat.

La alegerile din Moldova am observat ca populatia a imartit votul in doua: 48% din populatia Republicii Moldova a votat pentru drumul spre Europa. Daca vom continua cu demersurile noastre, in 5-6 ani acolo va exista o majoritate puternica ce va cere unificarea statului cu Romania. Tot atunci cred ca va fi un vot in Parlamentul de la Chisinau unde se va cere aceasta unificare.

UPDATE 13.30> Discurs Traian Basescu> PMP Vrea unificarea Romaniei cu Republica Moldova/ Strategie 

„Acesta conferinta am organizat-o datorita faptului ca multi dintre reprezentantii PMP mi-au cerut sa fiu prezent in campania lor. Astfel pentru o organizare mai eficienta am stabilit o intalnire generala cu reprezentantii massmedia din toata tara.

In primul rand am reusit sa convingem viitorul Parlament asupra obiectivului principal la nivelul Romaniei. La cotroceni s-a strans un grup de mare valoare care sa depisteze urmatorul obiectiv de tara. Acest obiectiv trebuie stabilit de cei ales si nu de salariatii institutiilor. acestia trebuie chemati pe urma sa iti dea caile prin care sa iti realizezi obiectivul. Noi ne-am asumat un obiectiv de tara ce a primit 1200 de voturi pentru , fara voturi impotriva sau obtineri. acesta este unificarea Romaniei cu Republica Moldova. E un obiectiv ce reprezinta o necesitate istorica. La fel cum condamnarea comunismului si declararea lui ca un regim imoral, si acest obiectiv trebuie sa devina un lucru ce transforma Romania in  procesul ei de democratizare: Unificarea Tarii.

In presa locala cat si in cea centrala exista dezbateri pe acest subiect. Unii spun ca nu vor rusii, americanii sau francezii. Noi spunem ca se poate, dat fiind sirul evenimentelor derulate in Europa in ultimii 20 de ani. Reuinificarea se poate face in  baza actului de la helsinki din 1985 prin articolul 1 din acest act.

Acest document vizeaza garantarea pacii pe teritoriul Europei si totodata schimbarea frontierelor statelor dupa al doilea Razboi Mondial. Acolo se vorbeste despre cum nu se pot modifica granite prin forta dar se pot modifica prin acorduri politice. Aici avem exemple de aplicare a actului> Germania s-a reunificat in baza articolului respectiv. ”


rares rusuFostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu a convocat la Parlamentul Romaniei candidatii PMP, la Camera Deputatilor si Senat, din toate colturile tarii.

Astfel ca Rares Rusu, fostul consilier judetean ce acum ocupa pozitia intai pe listele PMP Cluj pentru Camera Deputatilor, a participat si el la conferinta sustinuta Basescu.

„Am fost convocati toti presedintii de organizatii la acest eveniment. Campania electorala deja a inceput de trei saptamani iar, acest eveniment nu face decat sa confirme faptul ca PMP isi continua planul electoral si isi asuma platforma deja prezentata in teritoriu, si isi doreste sa dea primul ministru al Romaniei, in persoana lui Traian Basescu ” declara Rares Rusu.

Conform surselor, Traian Basescu va vorbi si despre victoria obtinuta in instanta in ceea ce priveste contestarea fuziunii UNPR in PMP dar si totodata aproximarea unor scoruri realizabile la nivel de regiune.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.