Chestorul de poliție Liviu Popa, fostul șef al Poliției Române, și foștii lui subalterni au fost achitați definitiv de ÎCCJ. Potrivit instanței, faptele de corupţie din acuzațiile procurorilor nu există, iar omisiunea lui Popa de a declara că este mason nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.

În 2016, chestorul de poliție Liviu Popa făcea un accident rutier pe centura Brașovului. Mașina pe care o conducea era a lui Vasile Blaga.

În același an, DNA Oradea îi trimitea în judecată de Pe Liviu Popa, Remus Daniel Indrei, șef al Poliției municipiului Beiuș la data faptelor, acuzat de luare de mită, Dorin Ioan Vesa, acuzat de luare de mită şi instigare la această infracţiune, Gheorghe Bat, la data faptelor șef al Posturilor de Poliție Cărpinet și Pietroasa, cercetat pentru luare de mită şi complicitate, trafic de influenţă şi dare de mită, Raul Ovidiu Raj Rotar, șef al Postului de Poliție Cărpinet la data faptelor, suspectat de complicitate la luare de mită şi dare de mită şi Minodora Ioana Pătroc, consilier superior în cadrul Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, cercetată pentru luare de mită.

În aceeaşi cauză erau cercetaţi şi Nicolae Dan Bodea, la data faptei viceprimar al comunei Remetea, acuzat de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi Ioan Florian Simea, viceprimar al comunei Roșia, suspectat de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi dare de mită.

Procurorii anticorupţie susţineau că în perioada 2012 – 2014, Liviu Popa şi comisarul șef Indrei Remus Daniel, în calitate de șef al Poliției municipiului Beiuș, ar fi protejat o persoană cercetată, martor în actualul dosar.

„Popa Liviu și Indrei Remus au făcut demersuri și au exercitat atribuțiile de serviciu astfel încât să fie soluționate favorabil petițiile/reclamațiile și dosarele penale înregistrate la Poliția mun. Beiuș și la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Bihor care vizau presupuse infracțiuni comise de persoana respectivă. De asemenea, cei doi inculpați s-au angajat să nu procedeze la sesizarea din oficiu și constituirea de noi dosare penale referitoare la faptele penale comise de către persoana respectivă și despre care aceștia ori subordonații lor ar fi luat la cunoștință în orice mod”, anunţa DNA printr-un comunicat de presă.

Dosarul a fost instrumentat de procurorul Ciprian Man.

Achitări pe bandă rulantă

Inițial, soluția de achitare a venit din partea instanței de fond, Curtea de Apel Oradea, dar a fost atacată la instanța supremă.

”Admite apelurile declarate de inculpaţii Galea Ovidiu Daniel, Rotar Raul Ovidiu Raj, Vesa Dorin Ioan, Indrei Remus Daniel, Pătroc Minodora Ioana, Balint Eugen Vasile şi Popa Liviu împotriva sentinţei penale nr.123 din 19 aprilie 2019 a Curţii de Apel Timişoara, Secţia Penală. Extinde efectele apelului asupra situaţiei juridice a inculpatului Simea Ioan Florian”, se arată în decizia ICCJ.

Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată, numai cu privire la ”greşita încadrare juridică dată faptelor” reţinute în sarcina inculpaţilor Popa Liviu, Rotar Raul Ovidiu Raj, Indrei Remus Daniel, precum şi ”greşitul temei juridic al achitării inculpaţilor Rotar Raul Ovidiu Raj, Vesa Dorin Ioan, Indrei Remus Daniel, Pătroc Minodora Ioana, Balint Eugen Vasile, Popa Liviu şi Simea Ioan Florian”

Conform deciziei Instanţei Supreme, sunt vizate greşita rezolvare a acţiunii penale privind pe inculpaţii Popa Liviu şi Galea Ovidiu Daniel raportat la infracţiunea de fals în declaraţii prev. de art. 326 Cod penal, precum şi greşita obligare a inculpaţilor Popa Liviu şi Galea Ovidiu Daniel la plata de cheltuieli judiciare faţă de stat.

Instanţa reţine cauza spre rejudecare şi pe fond şi schimbă încadrarea juridică pentru mai multe fapte de care sunt acuzaţi Liviu Popa, Rotar Raul Ovidiu Raj, Indrei Remus Daniel, ulterior formulând decizii de achitare pentru chestorul Liviu Popa, fostul şef al Poliţiei Bihor, o perioadă şi al Poliţiei Române, comisarul şef Remus Indrei, fostul şef al Poliţiei Beiuş, comisarul şef Dorin Vesa, fostul şef al Poliţiei Rurale Beiuş, agentul şef Raul Rotar, şeful postului Cărpinet, Minodora Pătroc, consilier la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, foştii viceprimari din Remetea şi din Roşia, Nicolae Bodea şi Ioan Simea.

Avocatul Mircea Ursuţa, apărătorul fostului şef al Postului de poliţie Cărpinet, Raul Rotar, a declarat pentru Bihoreanul că soluţia Înaltei Curţi este una corectă. “Din toate probele administrate în timpul procesului de la Curtea de Apel Timişoara, s-a stabilit că rechizitoriul seamănă cu o poveste a lui Petre Ispirescu, o construcţie care nu are nicio legătură cu realitatea. Realitatea este cea stabilită de cele două instanţe. Iar Curtea de Apel Timişoara a făcut o cercetare judecătorească de manual, fără cusur, cum ar trebui să fie toate procesele”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.