Un inspector de la Serviciu de Urbanism al municipalităţii clujene, Giurgiu Paula Diana, a reuşit să obţină un teren de 300 de mp de la administraţia locală cu costul unui proces deschis în urmă cu doi ani. Însă, procesul respectiv a fost câştigat cu ajutorul primăriei pentru că la termenele importante, juriştii primăriei nu s-au prezentat în sala de judecată. Potrivit procesului, Primăria Cluj Napoca ţine la secret mai multe terenuri disponibile care se află în dealul Lomb, unde trebuia edificat Cartierul de locuinţe care ar fi trebuit să fie construit de SC Impact Developer&Contractor. Afacerea respectivă, care trebuia să fie una cu ”dedicaţie”, nu a rezistat şi a falimentat.

Mii de clujeni au semnat contracte pe vremea administraţiei Funar prin care Primăria Cluj Napoca se obliga să pună la dispoziţie tinerilor de până în 35 de ani terenuri pentru construirea de locuinţe. Ulterior, Funar nu a mai fost ales şi Boc a considerat că nu trebuie să respecte promisiunile făcute de fostul edil, însă a omis faptul că un contract ar trebui respectat.

Giurgiu Paula Diana a semnat unul dintre contractele respective prin care primăria clujeană se obliga să îi pună la dispoziţie 300 de mp pentru construirea unei locuinţe. Pe lângă faptul că ea lucrează la Serviciul de Urbanism, ca inspector asistent, mama ei, Liliana Giurgiu este consilier superior în cadrul Primăriei Cluj Napoca.

În 2014, la scurt timp după ce s-a angajat la primărie, Giurgiu Paula Diana a dat în judecată municipalitatea cerând un teren de 300 de mp pe strada Timişului, însă primăria nu a putut pune la dispoziţie terenul respectiv pentru că face parte din spaţiul public.

Mai mult, pe parcursul proceselor, reprezentanţii Primăriei Cluj Napoca de la Serviciul juridic, care ar trebui să apere în instanţă interesele administraţiei, nu s-au prezentat la majoritatea termenelor, judecarea proceselor făcându-se fără ei.

Astfel, Giurgiu a câştigat, pe fond, la Judecătoria Cluj Napoca şi în apel, la Tribunalul Cluj. Potrivit sentinţei, Primăria Cluj-Napoca a fost obligată să îi pună la dispoziţie o parcelă de 300 de mp. Municipalitatea i-a transmis femeii că în Cluj Napoca sunt libere câteva terenuri: pe strada Partizanilor nr 31, str Pajiştei nr 31, Bdul 1 Decembrie 1918 f.n. (fosta str Gelu nr 17), Bdul 1 Decembrie 1918 fn (fosta stradă Gelul nr 19) şi a invitat-o să îşi aleagă una dintre parcele.

Însă, potrivit unei adrese, ”Giurgiu Paula Diana şi-a exprimat punctul de vedere faţă de amplasamentele indicate, fără a opta pentru un amplasament, indicând impedimente de ordin tehnic şi urbanistic”. Potrivit documentaţiei de la dosarul din instanţă, ”ofertele au fost refuzate în condiţiile în care nu a fost afişată lista completă a terenurilor disponibile , amplasamentele nu au fost însoţite de certificate de urbanism în scop de construire, un imobil ar fi în proprietate privată, în vecinătatea unuia dintre terenuri se află un bar de noapte, mai mult, terenurile au fost oferite şi altor persoane”. La obiecţiile lui Giurgiu, primăria nu a dat nici un răspuns.

Prin sentinţă, Primăria Cluj Napoca este obligată să îi plătească lui Giurgiu  100 de lei pe zi cu titlu de penalităţi începând din data de 21.12.2015 şi până la îndeplinirea obligaţiei prevăzute de sentinţă.

dealul lomb

Încep să dispară parcelele din Dealul Lomb

Potrivit procesului câştigat de Giurgiu împotriva municipalităţii clujene, cei care aşteaptă ca primăria să le dea un teren în baza contractelor semnate în 2004 cu Gheorghe Funar ar putea primi în Dealul Lomb, unde SC Impact Developer&Contractor ar fi trebuit să se construiască cartierul de locuinţe. Însă cartierul nu a mai fost construit pentru că firma a intrat în insolvenţă.

Printre acţionarii Impact se mai numărau fondul american de investiţii Julius Baer (8,46%) şi banca americană de investiţii Lehman Brothers (3,08%). Impact şi Consiliul Local Cluj-Napoca au devenit parteneri în iulie 2006,  în scopul construirii Cartierului Lomb. Dar firma a fost serios afectată de falimentul băncii Lehman Brothers, iar acţiunile companiei care se tranzacţionau la Bursa de Valori Bucureşti au scăzut vertiginos. Impact a pierdut, în primele nouă luni din 2008 , trei sferturi din valoarea acţiunilor. În 2010, firma a intrat în insolvenţă, iar contractul a fost reziliat.

Doi ani mai târziu, Impact Developer&Contactor a dat în judecată municipalitatea pentru rezilierea contractului. Procesul este pe rol la Tribunalul Cluj-Napoca. Chiar daca consilierii locali clujeni au votat angajarea unei case de avocatură pentru a-i reprezenta în procesul cu Impact, avocatul celor de la Impact are un nume mult mai cunoscut şi mai influent.. El l-a reprezentat pe Costică Constanda în cel mai important proces de revendicare din România, parcul Bordei şi Satul Francez. Constanda a fost reprezentant de celebrul avocat Traian Briciu, conferenţiar universitar, care este şi avocatul Impact în proces cu Primăria municipiului Cluj-Napoca.


A luat teren gratis în Lomb

Însă, Giurgiu Paula Diana a reuşit să obţină un teren de la Primăria Cluj Napoca, situat în Dealul Lomb, unde trebuia să se construiască cartierul de locuinţe pentru care, în urmă cu câţiva ani, administraţia clujeană s-a asociat cu firma Impact Developer&Contractor.

”Analizând referatul nr 314108/451/18.07.2016 al Direcţiei Patrimoniul municipiului şi evidenţa proprietăţii prin care se propune atribuirea unei parcele de teren cu suprafaţa de 300 de mp din zona Lomb în favoarea numitei Giurgiu Paula Diana”, arată decizia municipalităţii.

Ea a primit terenul în urma unei sentinţe definitive emisă de Tribunalul Cluj. În baza hotărârii 435/2004 a consiliului local al Municipiului Cluj Napoca s-a aprobat o listă anexă pentru atribuirea de teren de la poziţia 1 până la poziţia 1489. La poziţia 618 figurează Giurgiu Paula Diana, pentru care a fost întocmit contractul de atribuire 550 din 24.05.2004, contract în care s-a inserat o condiţie suspensivă, în sensul că, prevederile contractului, cu referire la obligaţiile părţilor, sunt suspendate până la semnarea procesului verbal de atribuire a terenului.


Impact şi-a încercat norocul la Cluj

SC Impact Developer&Contractor este compania care ar fi trebuit să dezvolte un cartier de locuinţe în Cluj cu o valoare estimată de 600 de milioane de euro, compania semnând un parteneriat cu Primăria Cluj Napoca. Conform parteneriatului semnat între municipalitatea clujeană şi SC Impact, în cartierul Lombar fi trebuit să se construiască 5700 de unităţi rezidenţiale, spaţii de birouri şi comerciale pe o suprafaţă de 267 de hectare. Însă acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauza unor procese de insolvenţă în care cei de la Impact au fost implicaţi, iar într-un final Primăria Cluj Napoca a reziliat contractul.

Însă, cei de la Impact au încheiat acorduri similare cu alte municipalităţi din ţară, iar în nenumărate rânduri clienţii s-au declarat nemulţumiţi, pe de o parte de calitatea locuinţelor cumpărate, iar pe de alta, de modul în care cei de la Impact au încheiat contractele.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.