Emil Boc a prezentat planurile de dezvoltare a orașului Cluj-Napoca. Cartierul Lomb, situat in apropierea comunei Baciu, are în dezvoltare două proiecte ale municipalității: Centrul de Dezvoltare a Afacerilor T.E.A.M. și C.R.E.I.C. – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative. Cu toate acestea, el nu are drum către cele două proiecte și se plânge de fondurile de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice(MDRAP), condus de Liviu Dragnea. În schimb, în timp ce alți edili erau la minister pentru fonduri, precum Lucia Suciu din Chinteni- susținută de ministrul Aurelia Cristea, Emil Boc se plimba prin județul Satu Mare ca să susțină PMP.

 

Compania Impact trebuia să construiască în cartierul Lomb un cartier de locuințe, dar se află de doi ani într-un litigiu(vezi portal.just.ro) în urma acestei investiții eșuate. Gazeta de Cluj v-a relatat foiletoane despre relațiile societății Impact Developer cu Primăria Cluj-Napoca și nu numai.

“Lomb este zona în care se va extinde și dezvolta Clujul. Vorbim despre 100.000 de locuitori, cu peste 20.000 de locuri de muncă în marele proiect Cluj Innovation City. Faptul că acest proiect nu este doar pe hârtie, ci și o realitate, o demonstrează cele două proiecte aflate acum în derulare în această zonă: Centrul de Dezvoltare a Afacerilor T.E.A.M. și C.R.E.I.C. – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative. Acestea reprezintă primele investiții care vor sta la baza viitorului Cluj Innovation City”, a punctat Boc pe Facebook.

 

Nu e drum, nu sunt fondurile

Cele doua proiecte dezvoltate în prezent de municipalitate au o valoare de aproximativ 100 de milioane de lei din care 39,1 milioane reprezintă finanțarea nerambursabilă. Construcțiile se situează pe o suprafață de 17 hectare, iar edilul are planuri mărețe: 100.000 de locuitori și 20.000 de locuri de muncă. Cu toate că are în plan construcția unui drum pe patru benzi, nu are asigurată finanțare pentru acesta. Și nici un proiect care să permită celor 100.000 de noi locuitori să circule prin Cluj-Napoca și  eventual prin Baciu.

Oficialii Primăriei municipiului Cluj-Napoca publica pe site-ul oficial că drumul de acces către cele două proiecte din cartierul Lomb va avea o lungime de 1,7 km.

„Acest drum va avea 4 benzi, încă nu e contractat, dar din economiile pe care le-am făcut la celelate proiecte, avem toate șansele să obținem finanțarea lui, chiar dacă nu integral. N-a fost cuprins în schema inițială pentru că avem deja o supracontractare pe toate proiectele  europene de 117%. Deja am făcut economii ca și acest proiect european să poată fi finanțat din acest exercițiu financiar cu o bună componentă europeană. Urmează să continuăm negocierile cu Ministerul Dezvoltării Regionale și să obținem finanțare, chiar dacă va trebui să punem o parte din acești bani din bugetul local”, a afirmat primarul, citat de site-ul primariaclujnapoca.ro.

 

Unde-s două putere crește

Două femei au reușit să facă ce n-a reușit un fost prim-ministru: să aducă fonduri de la centru pentru județul Cluj. Primărița din Chinteni, Luci Suciu(PSD), împreună cu ministrul social-democrat Aurelia Cristea s-au întors de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice victorioase. Au adus fonduri pentru refacerea drumului ce leagă satul Măcicașu de comuna Chinteni. În timp ce Luci Suciu și cu Aurelia Cristea se zbăteau pe holurile ministerului să aducă în județul Cluj fonduri de “la centru”, de la Liviu Dragnea, Emil Boc era prea preocupat să o susțină pe Elena Udrea și PMP în județul Satu Mare. El era ocupat să facă campanie electorală pentru alt partid decât cel din care face parte. Ulterior, Emil Boc s-a plâns că nu are fonduri de la MDRAP pentru un alt drum.

“Vreau să știți că a fost munca unei echipe, mulțumesc colegilor din echipa PSD Cluj pentru susținere, doamnei Ministru AURELIA CRISTEA pentru modul în care a muncit alături de noi pentru județul Cluj”, mărturisește pe Facebook Luci Suciu, primărița din Chinteni.

 

Cum au început proiectele lui BOC

Pe de cealaltă parte, proiectele finanțate din fonduri europene al lui Emil Boc nu au în continuare drum. Ne tot gândim cum a putut Uniunea Europeană să finanțeze un colos fără să se gândească la soluțiile de infrastructură. Nu poți construi un nou oraș fără un drum. Și oricum, 100.000 de oameni nu prea încap pe patru benzi, ci ar trebui mai multe rute, dar aici e altă discuție…

Proiectul intitulat ”Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative” a fost semnat de către oficialii primăriei Cluj-Napoca cu Ministerul Dezvoltării Regionale pe 2 mai 2012, se arăta într-un articol anterior. Contractul pentru dirigenția de șantier a fost semnat prin intermediul procedurii de cerere de ofertă cu Aqua Serv pentru 49.820 de lei. Pentru execuția de lucrări s-a organizat o licitație deschisă în care câștigător a fost desemnat Valve International cu RDV Construct, White Star International și TeamNet Engineering pentru 42.060.131 de lei.  Un alt contract semnat în cadrul acestui proiect este cel de “publicitate” care s-a acordat societății Corporate Imagine Development pentru 58.740 de lei. Contractul a fost acordat prin “cumpărare directă”. Auditul proiectului a fost adjudecat de societatea Intercon pentru 28.000 de lei prin intermediul aceleiași metode “cumpărare directă.”

Acționarii societății Teamnet, care face din partea consorțiului care construiește Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative, sunt George Mihail Stan, dar și Teamnet International SA, TNI Stock Invest, GES Collaborate Invest și Invest Guidace. Societatea se află în sfera de influență a mogului Sebastian Ghiță, patronul România TV.

Pe 14 mai, compania TCI Contractor General, alături de Valdek Impex, a semnat contractul de execuţie a lucrărilor la viitorul centru TEAM, un proiect al administraţiei locale a municipiului Cluj-Napoca dedicat dezvoltării afacerilor din Cluj, în special pe partea de microproducţie. Cele două societăţi au câştigat licitaţia cu o ofertă în valoare de 27 de milioane de lei, faţă de cele 34 de milioane estimate iniţial. S.C. TCI CONTRACTOR GENERAL S.A. provine din cadrul Trustului de Construcţii Industriale din Cluj-Napoca, fondat în anul 1952, care a fost principalul executant al construcţiilor din Nordul Transilvaniei, precum şi din alte zone ale ţării, divizat în 2006 în trei societăţi distincte. Compania e condusă de Dorin Ştefan Oltean, Daniela Borşa şi Horea Bucşa şi avut în 2012 o cifră de afaceri de 21, 9 milioane de lei şi 156 de angajaţi.

 

Mini-parc industrial

Centrul de Tehnologie, Evoluţie, Antreprenoriat şi Microintreprindere (TEAM) este o investiţie estimată la 37 de milioane de lei şi se referă la lucrări de construcţii de drumuri, clădiri şi lucrări auxiliare de instalaţii şi de conducte şi cabluri, se arăta în alt articol anterior. Centrul urmează să fie construit în zona Lomb, pe o suprafaţă de 10 hectare. Aici urmează să se edifice un mini-parc industrial cu o clădire de birouri şi cinci hale pentru microproducţie. După doi ani de la crearea infrastructurii menţionate, primăria a estimat că se vor crea 12 locuri de muncă pe partea administrativă şi cel puţin 97 de persoane vor fi angajate în cadrul firmelor sprijinite să dezvolte afaceri în halele de producţie.

Culmea este ca Luci Suciu nu este prima data când aduce fonduri de la MDRAP în județul Cluj. Nu că Emil Boc nu ar fi reușit. Doar că ea a mai adus în urma cu trei săptămâni proiecte în valoare de 12 milioane de lei de la centru. Gazeta de Cluj v-a prezentat încă de pe atunci că Luci Suciu are și alte proiecte care așteaptă finanțarea. Însă primărița nu a stat și a așteptat să pice proiectele din cer sau să le scrie alții, ea a mers la MDRAP să se zbată pentru ele. A făcut și campanie electorală pentru PSD, pentru partidul din care face parte, dar asta nu înseamnă că și-a neglijat comunitatea pe care o conduce cu atâta prisosință. Cu toate că nu toți colegii ei social-democrați clujeni vor să recunoască, de această dată Luci Suciu a fost primărița care-i dă clasa chiar celui mai de temut adversar al lor: Emil Boc…

lucia suciu aurelia cristea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.