Oficialii Consiliului Județean(CJ) Cluj țin informațiile despre groapa de gunoi ascunse. Au reziliat contractul cu Atzwanger și refuză respectarea condițiilor din contract. Nu vor să meargă la comisia de adjudecare a disputelor, precum se stipulează în contractul inițial. Mai mult, caietul de sarcini pentru continuarea lucrărilor de 60 de milioane de lei la groapa de gunoi nu a fost încă urcat pe SEAP, iar România se apropie cu pași repezi spre infringement datorită gropii de gunoi de la Cluj. Licitația pentru închiderea  vechilor gropi de gunoi din județ, din Pata Rât(Cluj-Napoca), Huedin, Turda și Gherla a fost lansată abia în luna octombrie. Procedura nu a fost adjudecată, deși are termen de execuție de 12 luni și s-ar putea să nu fie finalizată până la sfârșitul lui 2015, termenul limită.

 

Mariana Rațiu este șefa Centrului Integrat de Management al Deșeurilor(CMID). Ea este ținută în continuare ”în brațe” în cadrul acestui proiect cu sprijinul președintelui Vakar Istvan, dar și a vicepreședintelui Ioan Oleleu(PSD). Ei nu se descurcă să construiască groapa de gunoi, dar nu se lasă. Cei trei sunt la un pas să aducă România în infringement și  par că se încăpățănează să facă asta. Nu mai își respectă nici contractul inițial și își bat joc de ceea ce înseamnă transparență. Totuși, nu este o lucrare făcută din banii lor personali. Dar ei așa o consideră.

Între timp, CJ Cluj a mai lansat o nouă licitație pentru închiderea gropilor din județul Cluj. Abia în octombrie. Și nu au găsit încă un câștigător. Miroase a o nouă licitație eșuată marca Mariana Rațiu. Și de data asta este ”complice” și Vakar Istvan și Ioan Oleleu. Pentru că întregul proiect al noii gropi de gunoi este unul nu doar întârziat, ci eșuat înainte de final.

 

Vakar Istvan nu știe nimic

”Închiderea e o operație mult mai simplă. Eu strâng din dinți pentru că neînchiderea duce la sancțiuni. Dacă nu se închide în timp, asta este. Poți face autorizare temporară. Închiderea gropilor are un termen asumat cu Uniunea Europeană(n.r. finalul lui 2015).

Întrebat de ce nu a lansat procedura pentru închiderea gropilor mai repede și dacă a fost vorba despre faptul că nu au intrat banii, Vakar Istvan a spus că ”nu e chestie de bani. Sunt niște operatiuni premergătoare. Până faci caiete de sarcini, toți pașii care se fac. Din păcate numai atunci s-a reușit. Merge încet. În mod normal era bine să se lanseze încă de la începutul anului. Nu îmi place să dau vina pe nimeni. Cât sunt încerc să îmi fac treaba. Nu am ce vinovații să dau”, a declarat Vakar Istvan, președintele CJ Cluj.

 

Bătaia de joc a lui Vakar Istvan

Întrebat dacă CJ Cluj nu respectă prevederile contractuale și nu acceptă comisia de adjudecare a disputelor, președintele a spus că nu știe și că unitatea de implementare se ocupă. De altfel, Vakar Istvan a spus că ne va comunica detaliilea acestea a doua zi, însă ulterior nu a mai răspuns nici la telefon, nici la mesaje. Pentru că așa își închipuie el că se face comunicarea cu presa. Pe banii voștri. Pe bani europeni. Pe banii tuturor. Frumos fel de a trata presa și informarea opiniei publice, domnule președinte. Dar noi nu ne supărăm. Poate populația că nu e informată. Sau poate alegătorii. Sau poate se supără cei de la Uniunea Europeană care vă dau sute de milioane de lei prin bani europeni pentru un proiect de care vă bateți joc.

De altfel, oficialii CJ Cluj și-au dovedit incompetența în executarea poliței de la garanția de bună execuție. ”S-au făcut demersuri, dar nu merge așa ușor”, este scuza lui Vakar Istvan. Însă cu scuzele nu poți conduce un județ. Nici măcar un sătuc nu ai putea conduce…

Vakar Istvan nu este nici măcar el sigur că poate urca caietul de sarcini pentru continuarea lucrărilor la groapa de gunoi  până în decembrie. ”Nu e convenabil dacă lansăm licitația în ianuarie.” Dar nu exclude această posibilitate. Oricum, președintele județului a promis în trecut că va lansa procedura în noiembrie. Și nu a lansat-o nici până în ziua de 12 decembrie 2014. Puțin mai este din luna decembrie. Voi chiar credeți în noua promisiune a executivului?

 

Greșeala de proiectare: amplasamentul

”Relația celor de la Atzwanger a început în 2012. Sub Confort. Noi(n.r. Napoca Construcții) am apărut în 2013.

În principiu nu au fost probleme cu proiectul de la groapa de gunoi decât divergența în care antreprenorul a spus că proiectul este greșit. Și ei ne-au spus să mergeți înainte, deși noi am susținut că proiectul a fost făcut greșit.

Principala greșeală de proiectare este alegerea amplasamentului. Nicăieri nu o să faci o gaură în mijlocul unui deal, că e clar că o să ia dealul la vale. Nu am înțeles din ce ar trebui să construim digurile aferente alveolei și ei au spus că se construiesc din pământ. Dar toate calculele arată că mai aveam nevoie de un amestec de balast, pământ și pietriș. Și ni s-a spus să se execute cu un alt material. Ca și dovadă că nu a fost bun materialul propus s-a și surpat un dig.

După părerea mea vom vedea la momentul respectiv, dar vor ieși cu un alt proiect. Sunt convins de asta 90%.

Deja s-a demarat rezolvarea diferendului dintre noi și consiliul județean Cluj. Contractual există doi pași: primul pas-  convocarea comisiei de adjudecare a disputelor, iar dacă asta nu este suficient, următorul pas este Camera de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț. Aceste două metode erau stipulate în contractul inițial”, mărturisește Dan Șerban, directorul societății Napoca Construcții, care a fost în subantepriza lucrărilor.

 

CJ Cluj nu mai dorește respectarea contractului semnat chiar de e

De altfel, procesul dintre CJ Cluj și Atzwanger și Napoca Construcții ar trebui să fie unul pe legea FIDIC. Așa cel puțin se stipula în contractul inițial. Când au fost întrebați de această chestiune, reprezentanții CJ Cluj în frunte cu Vakar Istvan au intrat în silenzio stampa. Acest proces pe legea FIDIC ar trebui să se termine în 84 de zile. Dar cei de la CJ Cluj nu par să accepte o variantă rapidă. Ei arată spre infringement. Care va fi foarte costisitor pentru România. Dar nici atunci nu se plătește din buzunarul lui Mariana Rațiu, a lui Vakar Istvan sau a lui Ioan Oleleu. Deci pentru ei nu face nicio diferență.

FIDIC reprezintă o legislație internațională în construcții care s-a format în urma blocării multor proiecte de construcții. În primul rând că se aglomerau tribunalele și acestea merg mai mult pe partea juridica și nu pe partea tehnică. Legea FIDIC e dedicată construcțiilor.

”Consiliul Județean nu mai dorește această judecată, deși inițial s-a acceptat prin voința părților. Acum cei de la județ refuză întrunirea comisiei de adjudecare.

Am cerut luna trecută celor de la Consiliul Județean comisia de adjudecare și a fost propusă Alina Oprea, o specialistă pe legea FIDIC cu un CV impresionant. Nu au fost de acord cu comisia de adjudecare și au spus că nu mai doresc soluționarea disputelor și vor să meargă la contenctios administrativ.

Consiliul Județean Cluj nu mai sunt de acord cu contractul semnat de ei. Au un stil aparte de a interpreta contractele”, a continuat Dan Șerban.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.