Compania de Apa Aries (CAA) a prezentat evolutia lucrarilor la proiectul „Extinderea si Reabilitarea Sistemelor de Apa si Apa Uzata in Regiunea Turda – Campia-Turzii”, realizat in cofinantare din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene. Directorul general al CAA, Alexandru Sabau, a declarat ca majoritatea pachetelor din cadrul proiectului au fost licitate si atribuite, iar „lucrarile au debutat asa cum ne-am dorit”. Acesta a adaugat ca le multumeste primarilor celor doua localitati, Tudor Stefanie, respectiv Ioan Vasinca, pentru interesul pe care si l-au dat in punerea in miscare a acestui proiect.

 
Directorul CAA a precizat ca proiectul de reabilitare a retelei de apa din zona Turda este unul dintre putinele care au accesat Programul European in Romania, fiind si primul cu finantare europeana. Pachetele la care s-au inceput lucrarile au diferite grade de realizare, in functie de momentul demararii si dificultatile intampinate. Au existat contestatii la publicarea anuntului pe SEAP si la deschiderea ofertelor, dar in acest moment toate pachetele licitate sunt in curs de realizare. Constructorii au aratat ca unele dintre pachete sunt realizate in proportie mai mica decat au planificat pentru ca s-au confruntat cu mai multe probleme care tin de vreme sau de statutul terenului pe care trebuie sa intervina. Astfel, unii au inceput mai tarziu lucrarile datorita inundatiilor de pe valea Ariesului si iernii mai lungi decat de obicei, iar ACI si Grup 4 Instalatii nu au putut sa inceapa lucrul in zona soselei care a intrat in urma cu doi ani in administratia Drumurilor Nationale, deoarece acestia nu au acordat inca autorizatia de spargere.
 
Contractele pentru pachetele de lucrari au fost castigate de asocieri de cate doua firme la nivelul ambelor orase, precum si in comunele din zona incluse in aceasta etapa a proiectului – Viisoara, Luna de Sus, Sandulesti si Mihai Viteazu. In Turda este vorba de ACI si Grup 4 Instalatii, iar firmele care executa lucrarile in Campia-Turzii sunt Reif, Electrogrup si AXA. Acestia sunt supervizati de reprezentantii POS Mediu Cluj si sprijiniti de Asociatia Vaii Ariesului.
 
Reprezentantii acestor institutii prezenti la conferinta de presa au vorbit despre importanta proiectului pentru comunitatea din zona. Marius Baican de la POS Mediu Cluj a declarat ca imbunatatirea infrastructurii retelei de apa si canalizare este o prioritate si pentru Ministerul Mediului pentru ca astfel populatia are acces la apa de calitate mai buna. „2011 este un an foarte important in viata proiectului. Majoritatea lucrarilor trebuie incheiate in acest an, acestea creeaza disconfort pentru populatie, dar este un lucru care se face odata la 50 de ani si este in interesul lor”, a mai declarat Baican. Ludovic Malvoy, reprezentantul Asociatiei Vaii Ariesului, a aratat ca aceasta este doar prima etapa a proiectului despre care se vorbeste inca din 2006. In prezent sunt incluse sase comune dar, in viitor, lucrarile se vor extinde la inca sase, intr-o a doua faza a proiectului de extindere a retelei de apa si canalizare. „A inceput sa se lucreze la studiile de fezabilitate si daca prima etapa este implementata cu succes, se poate continua”, a afirmat Malvoy.
 
In ceea ce priveste reluarea lucrarilor in aceasta primavara, supervizorul de proiect, Leonard Malt de la firma C&S Di Giuseppe, a explicat ca in perioada rece firmele s-au aprovizionat cu tot ce au nevoie si, de indata ce vremea va permite, vor incepe lucrarile, luand in considerare sugestiile administratiei locale pentru a crea cat mai putin disconfort populatiei. Directorul tehnic al Grup 4 Instalatii, Ioan Aschilean, a declarat, de asemenea, ca intarzierile se pot recupra, mai ales ca firma va finaliza alte proiecte POS Mediu in Cluj si Gherla in urmatoarele luni si astfel va putea suplimenta efectivele la Turda pentru a accelera ritmul lucrarilor.
 
Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.