O civilizație înfloritoare, atât de avansată pentru acele vremuri, ne fascinează astăzi pe noi, oamenii moderni, la mii de ani distanță. Există chiar subiecte pline de mister, pentru care nici arheologii și alți cercetători nu au găsit explicații clare – de exemplu tehnica avansată de construcție a piramidelor, metodele de conservare a faraonilor etc.

Fascinația pentru Egiptul Antic se regăsește în o mulțime de filme, producții cinematografice de succes. Filmele cu regina Cleopatra, cele cu faraoni și mumii, seria Regele Scorpion sunt doar câteva exemple. Unele filme legate de Egiptul Antic urmează datele istorice, plasând eventual dramă și romantism într-o perioadă cu multe războaie, altele insistă pe mister și includ elemente fantastice, de fantezie. 

Există chiar și jocuri video inspirate de Egiptul Antic, de exemplu Strange Brigade, Tomb Raider sau Sphinx and the Cursed Mummy. La capitolul sloturi online, varietatea este cu adevărat impresionantă – fel de fel de păcănele disponibile pe platforme de cazino online. Exemple ar fi sloturile cu Cleopatra, cele din seriile Book of Ra și Book of Secrets, dar și alte titluri precum Egyptian Fortunes, Ancient Egypt Classic, The Great Egypt, Secret of Dead sau Ghost of Dead sau Book of Dead.

Iată mai jos, pe scurt, câteva lucruri interesante demne de știut despre Egiptul Antic:

Muncitorii egipteni organizau greve

Deși faraonul era venerat ca un zeu, muncitorii egipteni nu se temeau să protesteze pentru condiții de muncă mai bune. Așadar, în societate exista chiar dreptul la grevă. Un exemplu este momentul în care, în timpul domniei lui Ramses al III-lea, muncitorii angajați în construirea necropolei regale de la Deir el-Medina au organizat una dintre primele greve înregistrate din istorie, refuzând să muncească din cauza plății întârziate pe care o primeau în mod normal sub formă de cereale. Protestul a avut succes, muncitorii refuzând să părăsească templele mortuare până la momentul în care nemulțumirile le-au fost ascultate și problema a fost rezolvată. Seamănă foarte mult cu unele proteste moderne ale minerilor, care se blochează în subteran pe timpul unor greve.

Egiptenii adorau jocurile de societate

Iată că jocurile de societate nu sunt o invenție a lumii moderne pentru distracție în timpul liber! Senet era un astfel de joc, cunoscut încă din anul 3500 î.Hr., jucându-se pe o tablă lungă pictată cu 30 de pătrate. Se foloseau zaruri sau bastoane de aruncare și jucătorii își mutau piesele pe tablă. Nu sunt cunoscute perfect astăzi regulile acestui joc. Alte jocuri populare în Egiptul Antic erau Mehen și Câini și șacali.

Machiajul egiptenilor

Nu doar femeile, dar și bărbații din Egiptul Antic purtau cantități mari de machiaj, despre care credeau că le oferă protecția zeilor Horus și Ra. Produsele cosmetice din acea vreme erau realizate din minereuri și aplicate în jurul ochilor cu ustensile din lemn, os și fildeș. În plus, femeile foloseau henna pentru a-și colora mâinile și unghiile plus vopsea roșie pentru obraji. Parfumurile folosite de ambele sexe erau fabricate din smirnă, ulei și scorțișoară.

Drepturile femeilor erau respectate

Chiar dacă în societate erau probabil considerate inferioare bărbaților, femeile se bucurau în Egiptul Antic de o serie largă de drepturi și libertăți, mult mai multe decât existau în Europa în perioade mult mai recente, din Evul Mediu de exemplu. Femeile aveau independență financiară și juridică. Cele care lucrau în afara casei erau plătite ca și bărbații, fără discriminare de gen. Femeile puteau divorța și se puteau recăsători.

Unii medici egipteni aveau domenii de studiu specializate

Deși medicina din Egiptul Antic era la mare distanță față de cea modernă, existau doctori specializați în probleme de sănătate legate de anumite părți ale corpului uman. Chiar istoricul Herodot a documentat acest aspect: „Fiecare medic vindecă o singură boală și nu mai mult… o parte la ochi, unii la dinți, o parte din ceea ce ține de burtă”, a scris acesta.

.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.