Sustine ca primul lucru pe care îl va face daca va câstiga alegerile va fi elaborarea unei strategii de dezvoltare durabila si unitara a judetului, atât pe termen scurt, cât si mediu si lung.
Desi l-a invitat la o discutie publica, fata în fata, „cu argumentele puse pe cântarul judecatii cetatenilor” pe Marius Nicoara, actualul presedinte al Consiliului Judetean, acesta a refuzat.
Apreciaza ca relatia cu Emil Boc îl onoreaza si ca este o relatie normala, care se stabileste între oameni care se apreciaza sau au un set de valori comun.
În opinia sa, Marius Nicoara, candidat la sefia Consiliului Judetean si Gheorghe Funar, candidat la Primaria Clujului doresc sa readuca la Cluj circul si grupurile de interse, care sa conduca acest oras.
Cu câteva zile înaintea algerilor locale, Gazeta l-a provocat la un interviu pe Alin Tise, candidatul PD-L la sefia Consiliului Judetean pentru a spune lucrurilor pe fata.
Gazeta de Cluj: Care sunt atuurile dumneavoastra, în comparatie cu ceilalti candidati, în cursa pentru sefia Consiliului Judetean?
Alin Tise: Cred ca cei mai în masura sa aprecieze atu-urile unuia sau altuia dintre candidati sunt alegatorii. Este mai greu sa vorbesti despre tine, chiar daca te afli în campanie electorala. Cred, însa, ca argumentele mele se regasesc în ceea ce am facut pâna acum în functiile publice pe care le-am ocupat, unde am produs efecte în favoarea cetatenilor, dar si în activitatea mea în general. Pe de alta parte vin si cu argumentul puterii de munca si ambitiei generate de tinerete care, departe de a fi un handicap, poate fi un motor pentru o activitate care solicita resurse si cere timpi rapizi pentru reactii la provocarile momentului. Ceea ce spun se sustine prin efectele produse de activitatea mea depusa atât în calitate de consilier local cât si în cea de prefect al judetului. De altfel, ceea ce am facut a fost apreciat la vremea respectiva prin mai multe premii de excelenta oferite de diverse institutii, cât si prin faptul ca, desi am fost cel mai tânar prefect din tara, am fost recompensat doi ani consecutiv, cu gradatia de merit. Deci, personal, consider ca tineretea, daca este dublata de competenta, poate fi cuantificata la atu-uri. Alte argumente se regasesc în pregatirea mea de baza, Dreptul si specializarile în administratie publica oferindu-mi posibilitatea de a întelege foarte bine problemele pe care le ridica o astfel de functie.
Strategie de dezvoltare durabila
Gazeta: Care va fi primul lucru pe care îl veti face daca veti prelua sefia Consiliului Judetean?
Alin Tise: Eu am intrat în campanie prezentând un proiect coerent si cuprinzator de gestionare a problemelor judetului. Cuprinde punctul meu de vedere asupra a ceea ce cred ca va trebui facut în urmatorii ani. Primul lucru pe care îl voi face, pornind de la acest program, va fi elaborarea unei strategii de dezvoltare durabila si unitara a judetului, atât pe termen scurt, cât si mediu si lung. Programul întreg poate fi, în acest moment, consultat pe site-ul meu de campanie, la adresa www.alintise.ro.
Gazeta: Cum apreciati campania electorala locala la Cluj?
Alin Tise: Unii vor sa pastreze aparenta de fair-play, însa apeleaza la out-sideri de campanie pentru a-i folosi pentru atacurile sub centura, sau pentru vehicularea a tot felul de murdarii fara acoperire. O alta problema consta în faptul ca putini dintre contracandidati accepta întâlniri mediatizate, la televiziuni sau radiouri, pentru a-si sustine proiectele si argumentele într-o confruntare publica de idei. Fiecare merge la emisiuni de unul singur, se lauda, promite, ataca contracandidatii, fara a exista practic un dialog in interesul cetateanului. De altfel eu, în mod public, l-am invitat la o discutie publica, fata în fata, cu argumentele puse pe cântarul judecatii cetatenilor, pe actualul presedinte al Consiliului Judetean. Credeti ca am primit vreun raspuns? Acest gen de atitudine spune multe…
În lipsa unor argumente viabile, campanie cu bârfe si povesti
Gazeta: Cum comentati acuzatiile liberalilor conform carora cariera dumneavoastra politica se datoreaza relatiei pe care o aveti cu primarul Emil Boc?
Alin Tise: Va referiti la relatia fin-nas. Neavând argumente valabile împotriva mea, unii au ajuns sa se ascunda dupa bârfe si povesti. Cariera mi-am construit-o singur, pe argumentele si competentele mele. Iar relatia cu Emil Boc decurge din ceea ce am realizat, nicidecum invers. În momentul în care a intervenit aceea legatura spirituala legata de momentul cununiei mele eu eram într-un moment în care îmi câstigasem o pozitie si îmi facusem un nume. Relatia cu Emil Boc, care ma onoreaza, este o relatie normala, care se stabileste între oameni care se apreciaza sau au un set de valori comun.
A venit vremea ca lucrurile sa se schimbe
Gazeta: De ce dumneavoastra si nu Marius Nicoara?
Alin Tise: Eu cred ca a venit vremea ca unele lucruri sa se schimbe. Ma deranjeaza atitudinile de jupâni, care trateaza un judet întreg ca pe propriul SRL. Tot timpul aud cum ca eu am facut, eu am dres, eu am adus, eu o sa fac. Ma întreb, în conditiile în care jupânul respectiv nu va avea o majoritate în consiliu, cu cine va face si va drege. Pentru ca aici este problema. Partidul Democrat-Liberal vine cu propunerea unei echipe complete, presedinte, primari, consilieri. Doar în acest conditii poti pune în practica un program complex. Singur nu poti sa faci altceva decât sa cazi în groapa demagogiei. Ca sa va raspund la întrebare, eu, pentru ca fac parte dintr-o echipa capabila sa raspunda provocarilor interesului public, nu doar provocarilor generate de interse punctuale. Nu avem mai multe judete si nici mai multe categorii de cetateni.
Este surprinzator cum s-a creat la Cluj o alianta între Gheorghe Funar, candidat la primarie si Marius Nicoara, candidat la Consiliul Judetean. În urma cu patru ani am luptat pentru a-l înlatura pe Funar de la primarie, iar acum Nicoara face aliante cu acesta. Acesti domni doresc sa readuca la Cluj circul si grupurile de interse, care sa conduca acest oras. Clujenii au de ales acum între o echipa formata din Emil Boc, primar, si Alin Tise, presedinte al Consiliului Judetean pe de o parte si o echipa care combina esecurile trecutului cu grupurile de interes ale momentului, Funar – Nicoara, pe de alta parte. Cu siguranta, Clujul merita altceva.
Gazeta: Care este motivul pentru care Clujul nu are înca o centura ocolitoare, mai mult, proiectul vizând inelul de circulatie a fost abandonat?
Alin Tise: Aceste obiective fac parte din propunerea noastra, cuprinsa în proiectul integrat al PD-L pentru întreg judetul. Faptul ca pâna acum nu s-au realizat aceste proiecte demonstreaza odata în plus necesitatea unei colaborari eficiente între administratia judeteana si cea locala. În conditiile în care nu exista un program unitar de dezvoltare, pus în practica de o echipa coerenta, unitara, se ajunge la rezultate contrare interesului public, datorita ambitiilor si intereselor unora care, desi sunt la putere de atâtia ani si ne ofera permanent promisiuni, nu au facut aproape nimic. Daca d-nul Nicoara e atât de bine vazut la Guvern, ma întreb de ce s-a întîrziat atîtia ani cu finalizarea acestui proiect.
Timea Moldovan