Vasile Adrian Fechete, secretarul general al comunei Bonțida, își face un proiect imobiliar în Apahida care include cinci blocuri cu șase etaje și o grădiniță. Chiar dacă proiectul este supus aprobării administrației apahidene, banii nu sunt. Cel puțin așa susține patronul firmei. În afacere este băgat și un avocat clujean, fiul unui om de afaceri trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție, dar achitat. După ce Floreștiul, supranumit ”dormitorul” Clujului a devenit supra-aglomerat din cauza dezvoltării imobiliare, a venit rândul comunei Apahida să preia această sarcină.

Firma RS Trade SRL din satul Răscruci, jud Cluj, are un proiect imobiliar extrem de ambițios: 5 blocuri cu câte 6 etaje și, la pachet, o grădiniță pentru a înmuia inima consilierilor locali ai comunei Apahida, locul unde urmează să se construiască.

Pe anul trecut, societatea a avut o cifră de afaceri de 3,1 milioane lei, un profit de un milion de lei și 28 de angajați.

Administratorul firmei este Rusu Simion Olimpiu, iar singurul acționar este Vasile Adrian Fechete care, potrivit Registrului comerțului, este și singurul beneficiar al acestei societăți.

Fechete ocupă funcția de secretar al Comunei Bonțida și potrivit declarației de avere are un apartament în Apahida, cumpărat împreună cu soția în 2011, trei mașini, un împrumut de 30.000 euro luat în 2011 și care are data scadentă în 2040. Pe parcursul anului trecut a câștigat aproximativ 150.000 lei, iar soția lui, care lucrează la RADP Cluj Napoca, a câștigat 20.624 lei. Fechete mai este și administrator la SC Black Deco SRL, firmă care îi aparține. Chiar dacă în declarația lui de avere figurează că a câștigat 100.000 lei de pe urma activității acestei firme, situația societății frizează falimentul. Pe ultimii doi ani fiscali Black Deco a declarat la capitolul cifră de afaceri și profit zero lei, adică nimic. Firma nu are niciun angajat dar are datorii încă din primul din de funcționare. Nu mai punem la socoteala avutului familial și alocația copilului care însumată a de 1.000 lei.

Însă, despre afacerea RS Trade SRL sau RS TRADE GLOBAL WORK SRL nu figurează nimic în declarația lui de avere.

L-am întrebat care sunt motivele pentru care nu le-a trecut, iar el a spus că nu a avut timp. De asemenea, nici despre investiția imobiliară pe care o pregătește în Apahida nu ne-a putut da prea multe detalii pentru că încă nu are banii necesari.

”Am preluat firma spre sfârșitul anului trecut (de fapt, firma a fost preluată în luna mai 2021, n.red.). Deocamdată este doar un proiect imobiliar. Nu am bani ca să investesc în acel proiect imobiliar deocamdată. El este supus votului, dar însă nu am bani”, a declarat Fechete pentru Gazeta de Cluj.

Apahida se pregătește pentru etapa ”blocuri între case”

Proiectul imobiliar al secretarului Primăriei Bonțida se va edifica pe un teren de peste 1,2 hectare de pe strada Libertății. Proiectantul lucrării care presupune 170 de apartamente este firma Atelier RVD, care a fost angajată de Primăria Apahida să facă Planul Urbanistic General al comunei.

Astfel că problemele ridicate de sătenii din Apahida, care sunt revoltați de apariția blocurilor între case vor fi ca și rezolvate(!). 

Proiectul a trecut prin ședința de urbanism a CJ Cluj. Arhitectul șef al județului Claudiu Salanță a arătat că, din punct de vedere tehnic proiectul este în regulă însă nu se potrivește în mediul rural. 

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe a spus în cadrul ședinței de anul trecut că există mai multe nemulțumiri legate de proiect. 

„Sunt și locuințe lângă calea ferată. Rugămintea mea este să aprofundați proiectul și să veniți cu variante de reducere a înălțimii la parter plus patru etaje”, transmitea Tișe în cadrul ședinței.

Însă, în pofida opozițiilor din cadrul ședinței respective, CJ Cluj a emis un aviz favorabil, la fel ca toate instituțiile publice clujene solicitate în acest sens, pentru proiectul respectiv. 

Un tânăr avocat proprietar pe o parte din terenuri

O parte din terenul pe care se edifică blocurile îi aparțin tânărului avocat clujean Căpriță Neicuțescu Sergiu Ionuț, fiul omului de afaceri Ion Căpriță Neicuțescu, trimis în judecată pentru o evaziune fiscală de 5 milioane lei. De asemenea, Căpriță îl mituia constant pe un angajat al DNA Cluj, Valentin Tătar, care era plătit pentru turnătorii.

Anul trecut, judecătorii GÎLCĂ Mihai-Iulian și MARIAN Mihăiţă Lucian de la Curtea de Apel Cluj au dat o sentință definitivă în dosarul de evaziune fiscală, de aproximativ un milion de euro, în care omul de afaceri clujean Căpriță Neicuțescu a fost trimis în judecată în 2016.

”În baza art. 421 al. 1 lit. b din C.p.p. respinge ca nefondate apelurile declarate de către DNA – ST Cluj şi partea civilă DGRFP Cluj-Napoca – AJFP Cluj împotriva sentinţei penale nr. 145/31 mai 2019 pronunţată de Tribunalul Cluj. În baza art. 275 alin. 2 din C.p.p. obligă partea civilă la plata sumei de 500 de lei reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat în apel. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 27 aprilie 2021”, arată soluția pe scurt a instanței.

Practic, Curtea de Apel Cluj a respins contestația făcută de DNA Cluj la soluția inițială de achitare pe motiv că apelul este nefondat.

Inițial, Neicuțescu a fost achitat în 2019 de judecătorul Marius Lupea, de la Tribunalul Cluj, care a judecat fondul cauzei.

Potrivit avocatului Sergiu Bogdan, care l-a reprezentat pe omul de afaceri în proces, s-a demonstrat că Neicuțescu Căpriță nu a săvârșit nicio infracțiune, iar DNA Cluj a deschis dosarul dintr-o greșeală. 

 Căpriță Neicuțescu era unul dintre ”sponsorii” sifonului DNA Cluj, Valentin Tătar, ofițer de poliție judiciară din cadrul DNA Cluj, care vindea informații confidențiale din dosarele DNA celor care erau interesați. În 2014, DNA Cluj a descoperit că Tătar vinde informații și a fost trimis în judecată. Potrivit dosarului, ”Tătar a mers în vacanță cu amanta, la Budapesta, cu bani împrumutați de la omul de afaceri Ion Căpriță Neicuțescu, care a preluat spațiile comerciale folosite de societatea Michelangelo SRL, din Cluj Napoca, ai cărui patroni au fost arestați după ce au pus în vânzare zeci de tone de carne stricată”. În cadrul declarațiilor date în acest dosar, Valentin Tătar a recunoscut că lua bani de la Căpriță Neicuțescu, însă nu sub formă de mită, ci de împrumut. Potrivit declarațiilor banii erau folosiți pentru achiziția de combustibil pentru mașina personală sau pentru cumpărarea de piese de mobilier.

Primarul comunei Apahida: ”Dacă face un PUZ degeaba e treaba lui!

Primarul comunei Apahida, Grigore Fati, spune că nu a discutat cu investitorul proiectului imobiliar.

”Nici nu știu cine este persoana. Primăria Apahida și consilierii locali nu îi cerem bonitate. Proiectul a fost amânat de consiliu cu condiția să facă niște mici modificări. Nu i s-a respins, așa că va reveni și consiliul local va stabili dacă va emite avizul sau nu. Oricum, proiectul a trecut și prin comisia județului. În momentul de față este solicitată o revedere a PUZ-ului și sunt niște solicitări clare care trebuiesc îndeplinite. Cred că dacă se va conforma, va primi avizul.

Dacă are sau nu bani, eu nu știu. Și dacă face un PUZ degeaba este treaba lui”, a declarat primarul comunei Apahida, Grigore Fati. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.