NICOARĂ CRISTINA GHEORGHINA, magistratul condamnat cu suspendare la Curtea de Apel Cluj pentru că a omorât o persoană pe trecerea de pietoni, a contestat soluția la Înalta Curte de Casație și Justiție. La instanța supremă, ea este judecată de completul care, la mijlocul anului trecut, l-a condamnat pe Liviu Dragnea la închisoare cu executare. În situația de față, cei trei magistrați au prelungit până acum de 14 ori dreptul de a conduce pe o perioadă de 30 de zile pentru magistratul Nicoară în baza unor articole de lege care nu au nicio legătură cu uciderea din culpă.

Fostul vicepreședinte al Curții de Apel Alba Iulia, NICOARĂ CRISTINA GHEORGHINA, a fost condamnată la sfârșitul anului 2017 la doi ani cu suspendare într-un proces de ucidere din culpă, după ce a accidentat o persoană pe trecerea de pietoni. Dosarul a fost judecat de Monica Șortan de la Curtea de Apel Cluj.

Însă, ea a contestat în apel soluția la Înalta Curte de Casație și Justiție. La instanța supremă dosarul a fost înregistrat în data de decembrie 2017 și atribuit completului care l-a condamnat pe Liviu Dragnea la trei ani cu executare, format din judecătorii Geanina Cristina Arghir, Constantin Epure și Stefan Pistol.

Timp de mai bine de un an cei trei judecători au amânat de 21 de ori judecarea procesului, iar judecătoarei din Alba Iulia i s-a prelungit de 14 ori dreptul de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. La Curtea de Apel Cluj, pe parcursul procesului magistratul a beneficiat de 10 ori de prelungirea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile. Astfel că, până acum, judecătorul condamnat în primă instanță pentru ucidere din culpă a beneficiat de 720 de zile de prelungire a dreptului de a conduce în baza art. 111 alin 6 din OUG 195/2002.

Articolul respectiv prevede că ”la cererea titularului permisului de conducere reţinut în condiţiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanţa de judecată învestită cu soluţionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie, cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmăririi penale sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. Modul de soluţionare a cererii de prelungire a dreptului de circulaţie se comunică şi şefului poliţiei rutiere pe raza căreia s-a comis fapta”.

În cadrul articolelor care decurg din aplicarea art. 111 alin 6 din OUG 195/2002 rezultă prevederi contravenționale, adică cu un grad redus de pericol.

Este vorba de punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, Conducerea unui vehicul fără permis de conducere, Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, Părăsirea locului accidentului, Împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice.

Practic nimic din aceste prevederi nu are de-a face cu infracțiunea de ucidere din culpă care prevede o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani!

Numele grele din completul ÎCCJ

La ÎCCJ, completul de judecată este format din trei judecători care s-au ocupat de dosarele unor influenți oameni de afaceri și politicieni din România.

Geanina Cristina Arghir l-a condamnat pe Mohammad Munaf la zece ani de închisoare pentru terorism în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak. Ea este unul dintre judecătorii care l-au condamnat pe Liviu Dragnea la trei ani și jumătate cu executare. Anul acesta ea a fost aleasă pentru a face parte din cadrul Biroului Electoral Central pentru alegerea membrilor din România pentru Parlamentul European.

Colegul ei de complet, Ștefan Pistol a făcut parte din completul care l-a achitat recent pe Sebastian Ghiţă în dosarul cu fostul primar de la Ploieşti, Iulian Bădescu, și a ridicat sechestrul pus pe averea lui Ghiță. Magistratul a mai făcut parte din completul care l-a achitat pe Călin Popescu Tăriceanu și din cel care l-a achitat pe Gigi Becali în două dosare (Valiza și schimbul de terenuri ale armatei). Ulterior, la completul de 5 judecători de la Instanța Supremă, Becali a fost condamnat.

Judecatorul Stefan Pistol

Ștefan Pistol a fost președintele instanței de trei judecători care a pronunțat sentința din dosarul lui Liviu Dragnea, care a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare. Cu toate acestea, Pistol a făcut opinie separată, în sensul achitării acestuia. El a mai făcut parte din completul care îl judecă pe Gabriel Oprea în dosarul DIPI, dar a depus cerere de abţinere întrucât, în 2001, era militar, preşedinte al Curţii Militare de Apel şi a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare, unde Oprea era profesor.

Al treilea judecător al completului de la ÎCCJ este Constantin Epure, unul dintre judecătorii care au decis condamnarea la șase ani de închisoare a Elenei Udrea, în dosarul Gala Bute.

Judecatorul Constantin
Epure

El a condus completul care a decis, în primă instanță, achitarea lui Călin Popescu Tăriceanu pentru mărturie mincinoasă, și judecă dosarul fostului ministru de Interne Gabriel Oprea.

Conduce fără probleme după ce a călcat un om pe trecerea de pietoni

În 2014, judecătorul NICOARĂ CRISTINA GHEORGHINA (vicepreședinte al Curții de Apel Alba Iulia la data producerii accidentului, n.red.) a accidentat un om pe trecerea de pietoni în timp ce mergea la muncă. Accidentul a avut loc în centrul municipiului Alba Iulia, pe Bulevardul Încoronării. Aflată la volanul mașinii sale, judecătoarea nu a acordat prioritate unui pieton care s-a angajat în traversarea străzii şi l-a lovit în plin. Bătrânul a fost dus la spital însă, din cauza rănilor suferite, a murit.

Pe parcursul procesului, care a durat aproximativ un an de zile, magistrații clujeni i-au prelungit judecătoarei dreptul de a conduce de aproape 10 ori.

Potrivit legislației, acest accident poate fi catalogat ca unul de muncă. ”Pentru cazul în care accidentul s-a soldat cu decesul victimei sau încadrarea într-un grad de invaliditate a victimei, se aplică și prevederile din contractul colectiv de muncă la nivel de unitate/ ramură, respectiv din legea pensiilor publice (după caz – ajutor de deces pentru urmași, de la casa de pensii, ajutor material și ajutor financiar din partea angajatorului pentru victima, respectiv pentru urmași etc.). Prevederile legislative sunt în avantajul angajatorului, dacă acesta a menționat in fișa individuală de instructaj SSM. În cazul în care a completat această fișă de SSM cu datele menționate, angajatorul nu poate fi amendat contravențional sau considerat responsabil din punct de vedere penal pentru producerea evenimentului.

În fișa individuală de instructaj SSM, traseul și durata deplasării se menționează de către persoana care efectuează instruirea introductiv generală, la începutul fișei, imediat sub numele angajatului. Semnătura angajatului pe fișa individuală de instructaj SSM atestă faptul că acesta a fost instruit corespunzător de către angajator.”, arată Gheorghe Popa, specialist în protecția muncii.

A contestat urmărirea penală

În urma cercetării și a trimiterii în judecată a magistratului ea nu a fost suspendată din funcție, Consiliul Superior al Magistraturii apreciind că acuzaţia din „culpă” nu îi afectează activitatea profesională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.