Clujenii care au făcut plângeri penale împotriva afaceristului imobiliar Daniel Micle au luat palme peste ceafă atât de la procurori, cât şi de la judecători. După ce procurorii au dat neînceperea urmăririi penale (NUP) şi judecătorii de la prima instanţă clujeană au menţinut acelaşi verdict. Daniel Micle a dat lovitura cu blocurile din cadrul ansamblului imobiliar Excelsior din Calea Baciului. Afaceristul clujean este prima persoană fizică declarată falimentară de justiţia din românia. Potrivit bilanţului făcut de fisc, el figura prin marii datornici cu aproape un milion de lei datorii către stat.
Peste 20 de clujeni au semnat plângeri penale împotriva lui Daniel Micle, un afacerist imobiliar din Cluj Napoca care a dat lovitura cu cartierul Excelsior din comuna Baciu. Unele blocuri au rămas neterminate, dar oamenii au plătit pentru apartamentele respective. Iniţial, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca au emis verdictul de NUP în dosarul privitor la Daniel Micle şi la acuzaţiile pe care clienţii lui i le aduc. Oamenii au contestat verdictul dat de procurori în instanţă, dar şi judecătorul a decis că lui Micle i se cuvine NUP-ul. Mai departe, clienţii nemulţumiţi au făcut apel, iar magistraţii de la Curtea de Apel Cluj au respins apelul şi au decis să sesizeze Curtea constituţională pentru o excepţie. ”Respinge ca inadmisibil apelul declarat de petentul SDR (Sima Dan Radu, unul dintre clienţii nemulţumiţi, n.red.) împotriva sentinţei penale nr. 66/14.01.2016 a Judecătoriei Cluj-Napoca. Obligă petentul la 200 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din 11.10.2016. Admite cererea formulată de petentul Sima Dan şi în consecinţă. Sesizează Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 341 al.8 C.p.p. Definitivă”, arată soluţia pe scurt emisă de Curtea de Apel Cluj în cursul acestei săptămâni.
În 2012, poliţiştii de la Investigarea Fraudelor din judeţul Cluj l-au identificat pe Daniel Micle din Cluj-Napoca, suspectat de comiterea infracţiunii de înşelăciune. Conform poliţiştilor, “în perioada 2009-2011, clujeanul suspect a încheiat mai multe contracte de vânzare-cumpărare cu promitenţi cumpărători, acesta cunoscând faptul că imobilele supuse tranzacţionării sunt ipotecate la bancă. Prejudiciul cauzat este de 1.800.000 lei. Bărbatul este cercetat penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune”, arată comunicatul poliţiei clujene.
Pe de altă parte, cei care l-au acţionat în judecată pe Micle pe latură civilă au avut, majoritatea, câştig de cauză. Cei care l-au dat în judecată pe Micle pe partea comercială au avut de câştigat de cauză. “Dispune rezoluţiunea contractului de vânzare cumpărare nr.163 din 29.08.2008 şi dispune repunerea părţilor în situaţia anterioară încheierii contractului în sensul că obligă pârâţii în solidar să restituie reclamantului echivalentul în lei la cursul BNR din data plăţii a sumei de 54.000 euro respinge capătul de cerere având ca obiect plata daunelor interese compensatorii dispune obligarea pârâţilor să plătească în favoarea statului suma de 6.752,64 lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în taxa judiciară de timbru. cu apel in 15 zile de la comunicare”, arată o sentinţă a instanţelor clujene.
Un mini cartier s-a transformat în patru blocuri
Tribunalul Cluj a decis ca dezvoltatorul imobiliar Daniel Ionel Micle, care a promis ca va construi un mini cartier imobiliar cu 14 blocuri, sa intre in faliment. Din cele 14 blocuri, el a finalizat doar 4. Un al 5-lea bloc a fost început, însă lucrările au fost stopate.
Micle a construit clădirile „pe persoană fizică”, deci fără să se înregistreze ca entitate juridică (SRL, PFA etc). Gazeta de Cluj a prezentat cum cei care au rămas fără locuinţe, deşi plătiseră sume în avans, s-au adresat justiţiei. Clujeanul Robert Keizer a plătit 95% din valoarea unui apartament din comuna Baciu, însă nu i-a fost predată locuinţa de către constructor. „În antecontract scrie că până în luna decembrie 2008 apartamentul trebuia predat. Pe parcursul construcţiei blocului am văzut că Micle (constructorul – n.r.) nu se ţine de treabă, pentru că nu respecta termenele. A invocat apoi criza şi ne-a cerut, mie şi altor cumpărători, răgaz… ne-a cerut să-l înţelegem. La predare trebuia să achit şi ultima tranşă de bani, însă lucrul ăsta nu s-a întâmplat”, explica Keizer.
Se pare că după multele insistenţe şi notificări primite din partea păgubitului, constructorul blocului C1 de pe strada Viilor Lab din comuna Baciu, respectiv Daniel Ionel Micle, a încheiat de unul singur un proces verbal de predare-primire a apartamentului, însă fără a exista o dată trecută în document şi chiar în absenţa cumpărătorului căruia, se pare, i-a falsificat semnătura. De atunci, din mai 2009, Micle a dispărut şi nici un cumpărător nu a mai putut da de el. „Avocaţii lui spun că eu, din rea voinţă, nu am vrut să îi acord şi a treia tranşă, la predare, şi atunci contractul unilateral se reziliază. Dar eu nu am fost prezent la încheierea procesului verbal. Nu am primit nici o cheie de la casă. Se pare că omul acesta a făcut ce a dorit, pentru că, din 50 de apartamente câte a construit acolo, numai vreo şase sunt preluate de către cumpărători. Iar în instanţă are nu ştiu câte procese pe rol din cauze de genul ăsta. Chiar şi eu am deschis unul”, spune Robert Keizer.
Anul acesta, Daniel Micle figura, potrivit unui bilanţ al ANAF Cluj cu datorii către stat în valoare de 900.000 de lei.
Primul falimentar cu acte în regulă
Daniel Micle este şi prima persoană fizică declarată falimentară de justiţie. La mijlocul acestui an, Curtea de Apel Cluj a confirmat în mod irevocabil, primul faliment al unei persoane fizice din România, un dezvoltator imobiliar care a încasat bani sub formă de avans de la peste 100 de familii pentru locuinţe pe care nu le-a mai construit vreodată, informează Societatea Civilă de Avocaţi „Revnic şi Asociaţii”. Respingerea recursului înaintat de Micle Daniel-Ionel împotriva hotărârii Tribunalului Specializat Cluj prin care s-a deschis procedura de faliment împotriva sa în dosarul 3499/1285/2011 înseamnă pentru persoanele păgubite o şansa reală de a-şi recupera banii. Este vorba despre o persoană care, deşi nu era înscrisă în Registrul Comerţului, avea totuşi calitatea de comerciant, deoarece desfăşura în mod constant activităţi comerciale.
Astfel, în anul 2007, Micle Daniel-Ionel, împreună cu asociatul sau, Mureşan Sergiu-Romeo, au demarat un proiect imobiliar în comuna Baciu, judeţul Cluj, constând în edificarea de blocuri şi valorificarea apartamentelor. Iniţial, proiectul prevedea edificarea a 14 blocuri de locuinţe cu trei etaje şi mansardă. Din cauza crizei economice instalate în 2008-2009, până în prezent au fost finalizate doar 4 blocuri, iar unul este abia început, lucrările fiind demult oprite.
„Revnic şi Asociaţii”, societatea de avocatură care îi reprezenta pe cei care au demarat procedura de faliment, arată că, de la data pronunţării sentinţei de deschidere a falimentului de către Tribunalul Specializat Cluj, lui Micle Daniel-Ionel i-a fost ridicat dreptul de administrare a averii sale personale, administrare ce a fost preluată de către doamna Cristina-Maria Terpe, lichidatorul judiciar numit de instanţă.
Sebastian Albescu