Mâncăruri gătite după rețete din cea mai veche carte de bucate din lume, cea a gastronomului antic Apicius, preparate de celebrul chef Antonio Passarelli și maestrul bucătar Mircea Groza, în cadrul unei bucătării romane reconstituite în castrul de la Porolissum, vor fi unele dintre noutățile dar și atracțiile ediției din acest an a Porolissum Fest, manifestare ajunsă la cea de-a șaptea ediție.

Porolissum Fest — războaie, jocuri și savori va avea loc în perioada 2-3 iulie, la castrul roman de la Porolissum, în apropierea municipiului Zalău.

„În dorința de a dezvolta evenimentul și de a încerca să-l aducem la o anvergură internațională, anul acesta ne-am propus două zile de program. Elementul de maximă noutate în raport cu toate celelalte șase ediții e legat de faptul că am adăugat o componentă importantă de gastronomie antică. O întoarcere în timp în lumea savorilor din antichitate poate să fie un plus de atractivitate pentru pentru festival, de aceea nu avem numai o reconstituire istorică la nivelul punerii în scenă a diferitelor evenimente istorice, ci va fi și o replicare a bucătăriei antice. Această componentă e susținută la un nivel promițător, în sensul în care îl avem ca invitat pe celebrul chef Antonio Passarelli. El va fi îndeaproape susținut de maestrul bucătar local, Mircea Groza. Pe lângă demonstrația lui Antonio Passarelli va fi și un concurs de gastronomie cu rețete preluate din celebra carte din Antichitate a lui Apicius. Vom avea și o replică a unei bucătării romane, o reconstituire, o încercare de sugerare, atât cât zona ne permite, în așa fel încât să putem reconstitui și atmosfera epocii respective”, a declarat Corina Bejinariu, managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, instituție organizatoare a manifestării.

Demonstrațiile și concursurile de gastronomie antică vor fi secondate de tradiționalele parade și lupte ale unor trupe de reconstituire istorică din întreaga țară, dar și ateliere interactive prin care se dorește implicarea familiilor cu copii mici.

„Tot ca un element important al acestei ediții, ce aduce un plus de inedit, este faptul că pe durata celor două zile de program vom derula o serie de ateliere interactive: prepararea pâinișoarelor romane, a biscuiților ștampilați, a vinului aromatizat și a ceaiurilor miraculoase, jocuri romane, modelaje în lut, tirul cu arcul, trasul frânghiei și aruncarea bolovanului. Principalul segment de public — familiile tinere cu copii, e nevoie să fie mai mult decât privitori la spectacolul istoriei, care se întâmplă în diferitele momente ale zilei”, a adăugat sursa citată.

Activitățile de sâmbătă vor avea loc în amfiteatrul roman, recent reabilitat printr-un proiect european. Publicul va putea admira aici antrenamente ale școlilor de gladiatori, dansuri cu Nimfele Daciei, lupte de gladiatori în variantă feminină, concursuri de tir cu arcul, trasul frânghiei și aruncarea bolovanului, concursul de pregătit rețete din cartea lui Apicius și degustarea mâncărurilor, un concert de blues și, la final, „asediu” nocturn cu săgeți și proiectile incendiare.

Duminică, festivalul continuă în fața Porții Praetoria, unde la avea loc parada trupelor de reconstituire istorică din Zalău, Cluj Napoca, Satu Mare, Sibiu, Constanța, Oradea și Iași, introducere și gastronomie antică sub bagheta lui Antonio Passarelli, dar și lupte între „daci” și „romani”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.