Consiliul Judeţean şi-a calculat estimativ bugetul pentru anul 2016. Astfel că, potrivit datelor prezentate în proiectul de hotărâre, pe anul în curs aleşii judeţului se bazează pe 767.297.000 de lei. Această sumă a fost împărţită în mai multe categorii. Pentru funcţionarea instituţiilor aflate în subordine se vor aloca 336.688.000 lei iar pentru dezvoltare şi se vor investi 172.078.000 lei .

La capitolul fonduri externe nerambursabile, finanţările nu vor depăşi totalul de 4.6 milioane de lei. Gazeta de Cluj vă prezintă principalele alocări de sume din banii judeţului Cluj.

Mai mulţi bani la curatori, mai puţini la angajaţii spitalelor

Clişeul biserici cu grămada, spitale sărace este confirmat şi la Cluj. Conform calculelor, bugetul în curs este unul deloc satisfăcător în raport cu nevoile judeţului. La capitolul sănătate, din păcate se vor aloca doar 10 milioane de lei în ideea în care la secţiunea religie se alocă peste 17 milioane.

Cei 10 milioane de lei trebuie să acopere cheltuielile şi transferurile către unităţi ale admin. publice pe când 14 milioane din buget vor servi la „contribuţii pentru plata personalului neclerical”.

Dacă vă întrebaţi la ce se referă acele contribuţii, ei bine, vorbim de şoferi, femei de serviciu, administratori, curatori, şi contabili ai cultelor religioase. Cu toate astea, aceleaşi funcţii, dar în cadrul spitalelor aflate în subordinea CJ sunt plătite cu aproape 50% mai puţin.

 

tetarom 1

33 de milioane pentru TETAROM-uri

Tot din felia bugetului pentru Tetarom I se duc nu mai puţin de 17 milioane de lei la proiectul FEN- Dezvoltare Parc Industrial. Tetarom VI primeşte pentru un proiect similar alte 15 milioane, iar figurează pe lista bugetului cu 1,393 milioane pentru cheltuieli pe capital.

 

 

Facem groapa? Nu facem groapa? Gunoiul unde-l ducem?- gunoaie sau CMID

Anul precedent a însemnat o ruşine pentru aleşii CJ din cauza eşecului cu groapa de gunoi a judeţului. Lucrările la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor s-au împotmolit, iar primarii din judeţe au fost nevoiţi să semneze contracte cu depozite de gunoaie din alte judeţe, tarifele de colectare crescând. Deşi CMID-ul trebuia deja finalizat, anul acesta se acordă o nouă şansă pentru a duce la bun sfârşit proiectul.

cmidPrimul motiv în sensul de posibilitate a finalizării CMID îl constituie faptul că Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice din România a acceptat, în data de 25.01.2016, documentaţia de atribuire a contractului de lucrări vizând „Proiectarea şi execuţia Centrului de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Cluj”, anunţul de participare aferent, publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (S.E.A.P.), fiind validat în data de 28 ianuarie 2016. Obiectul contractului constă în: proiectarea şi execuţia Celulei de depozitare şi a zonei administrative aferente Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Cluj; finalizarea lucrărilor începute şi rămase de executat aferente proiectului de consolidare a zonei afectate de alunecări de teren la km 0+720 la CMID Cluj; elaborarea documentaţiilor necesare pentru lucrările de remediere ce se impun şi pentru cele necesare operării/funcţionării instalaţiilor de sortare şi tratare a deşeurilor; remedierea, continuarea şi terminarea lucrărilor aferente Zonei Tehnice compuse din Staţia de tratare mecano-biologică şi Staţia de sortare; continuarea şi terminarea lucrărilor aferente drumului de acces la CMID Cluj.

Perioada de execuţie a lucrărilor şi de îndeplinire a contractului este de 18 luni, perioada de notificare a defecţiunilor fiind de 60 luni de la terminarea lucrărilor. Contractul de lucrări vizând „Proiectarea şi execuţia Centrului de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Cluj”, a cărui valoarea totală estimată este de 123.699.580,75 lei, va fi atribuit în urma desfăşurării unei licitaţii deschise, termenul limită de depunere a ofertelor fiind 22 martie 2016 (ora 9.00), dată la care va avea loc şi deschiderea ofertelor – ora 11.00.

În alocările bugetare pentru anul în curs sunt cuprinse aproximativ 62 de milioane de lei pentru Proiectul POS MEDIU- Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Cluj.

 

Cluj Arena iese la liman- cluj arena

Stadionului "Cluj Arena" din Cluj-Napoca. 19.08.2011
Stadionului „Cluj Arena” din Cluj-Napoca. 19.08.2011

Multiplele neglijenţe ce au dus-o pe CLUJ ARENA la prag de insolvenţă pot să obţină o salvare din bugetul Consiliului Judeţean. Înscrisă la masa celor ce beneficiază de bani în 2016 de la instituţie, Cluj Arena  primeşte 11,63 de milioane de lei. Banii vor fi necesari pentru plata în primul rând a restanţelor de impozit, după ce din vara anului trecut, conturile societăţii ce administrează stadionul au fost blocate.

„Toată suma va fi folosită, după ce va veni de la Consiliul Concurenţei decizia, va fi destinată plăţii impozitului pentru a putea beneficia de OUG ul ce ne scuteşte de 75% din penalităţi. Suma este suficientă pentru a ne reveni. Anul acesta încercăm să atragem mai multe evenimente şi să găsim alte surse de venit. De asemenea sperăm să încheiem un parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, prin care anumite evenimente să fie organizate pe stadion. Vorbim despre activităţi sportive şi culturale. Am vorbit cu primar. Am vorbit cu organizatorii şi găzduim evenimentele din Festivalul UNTOLD şi în 2016, pe Cluj Arena. În prezent aceştia, mai au de achitat 11.000 de euro, însă ne-au comunicat că vor achita suma în scurt timp. Plata impozitului, automat ne scoate din pericol de insolvenţă şi Cluj Arena o să îşi poată desfăşura toate evenimentele, în condiţii optime. De la an la an sunt mai multe evenimente, de exemplu în 23 martie găzduim Naţionala de Fotbal a României unde va juca România cu Lituania, plus evenimente private, cât şi meciurile U Cluj” ne-a declarat directorul Cluj Arena.

 

rachitele ic ponor

Răchiţele-Prislop-Ic Ponor mănâncă milioanele şi în 2016

Spre sfârşitul listei cu alocări din bugetul pentru acest an găsim aproape 14 milioane de lei pentru „Proiect FEN- Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele-Prislop-Ic Ponor”. În cazul în care nu sunteţi familiarizaţi firma lui Gabriel Silagy, MBS Group, ar fi făcut lucrări neconforme la proiectul finanţat european pentru construcţia drumului Răchiţele-Ic Ponor şi acum procurorii DNA au început urmărirea penală in rem în cadrul dosarului 24/p/2014.

Consiliului Judeţean Cluj anunţa în luna mai, a anului trecut, că Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice au validat documentaţia de atribuire a contractului care vizează proiectarea şi execuţia restului de lucrări la drumul Răchiţele-Ic Ponor. Licitaţia a fost câştigată de Asocierea Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA – SC Cridov SRL, cu o propunere financiară de 13.324.190,24 lei, fără TVA.

Anul acesta, din bugetul judeţului vor porni 13.939 de milioane de lei pentru acest proiect al cărui director este nimeni altul decât angajatul la cabinetul noului preşedinte Marius Mînzat, fostul director al RAADPP: Mircea Avram.

În altă ordine de idei, în cazul în care vor apărea cheltuieli suplimentare, bugetul are prevăzut un fond de rezervă în valoare de 2 milioane de lei.

 

aeroport pista 2016

Bani de studiu pentru Aeroportul Internaţional Avram Iancu

Napoca  se vor aloca 4.85 de milioane lei care vor servi la studiul de fezabilitate pentru extinderea pistei de decolare- aterizare. Şi în acest caz se va proceda la alocarea sumei după îndeplinirea procedurii prevăzute de O.U.G. nr. 77/2014 la Consiliul Concurentei şi/sau Comisia Europeană.

Alte 3 milioane  lei pentru deschiderea de noi rute şi/sau frecvenţe  de operare aeriene  la se duc la Regia Autonomă Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Acordarea ajutorului financiar la înfiinţare pentru  deschidere rute şi/sau frecvenţe  de operare aeriene a fost aprobată initial prin HCJ Cluj nr. 134/2012. Urmare a modificărilor legislative intervenite in legislatia comunitară a fost elaborat un proiect de hotărâre de consiliu judeţen  care a fost transmis Consiliului Concurenţei. Suma va fi alocată după autorizarea modificării schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.