În 13 decembrie, liberalul Mircea Abrudean a fost numit de Guvernul condus de Ludovic Orban prefect al județului Cluj. Odată instalat în noua funcție, Mircea Abrudean și-a ales și șeful de cabinet, respectiv pe Marius Chiș, fost ofițer de poliție judiciară din cadrul DNA. Nu numai că Marius Chiș i-a anchetat în trecut pe colegii de partid al noului prefect, dar fostul ofițer DNA a autentificat interceptările și înregistrările convorbirilor telefonice față de mai multe persoane ce au fost cercetate într-un dosar penal, printre care și Mircea Abrudean, care astăzi îi este șef.

Prefectul Mircea Abrudean și-a tras șef de cabinet de la DNA

Noul prefect al județului Cluj, Mircea Abrudean, și-a ales omul de bază în instituție în persoana lui Marius Chiș, fost ofițer de poliție judiciară din cadrul DNA. Pensionar de vreun an de zile, Marius Chiș este în prezent directorul Cancelariei prefectului. Marius Chiș a anchetat în trecut dosare răsunătoare din Cluj, respectiv ”Mită la CJ”, în care a fost implicat Horea Uioreanu, dosarul ISCTR în care este judecat Rareș Pop și dosarul AJOFM Cluj în carer este judecat Daniel Don.

Practic, ofițerul de poliție judiciară de la DNA care i-a anchetat pe liberalii din Cluj este acum mâna dreaptă a liberalului Mircea Abrudean, ales în baza Ordinului prefectului. Întrebat pe ce criterii a fost selectat în actuala funcție, noul prefect ne-a declarat că ”pe criterii de competență, evident”.

”Aici vorbim de relația în special de structurile militarizate cu care prefectura are relații de colaborare unde evident trebuie să fie o persoană care provine din acest sistem”, a mai adăugat Mircea Abdrudean.

Referitor la cele afirmate de Mircea Abrudean, potrivit cărora trebuie să fie o persoană care provine dintr-un sistem militarizat, fostul prefect Aurel Cherecheș ne-a declarat că nu există nicio reglementare în acest sens și că prefectul își alege singur oamenii cu care dorește să colaboreze.

Despre anchetele pe care Marius Chiș le-a făcut în rândul liberalilor, Mircea Abrudean spune că nu cunoaște subiectul.

”Nu cunosc. Nu cunosc subiecte legate despre cine a anchetat sau ce a anchetat, eu știu că este un om care provine din interiorul MAI, care a avut o carieră fără pată în zona asta și ăsta e și motivul pentru care am ales să avem această colaborare”, spune Mircea Abrudean.

Întrebat dacă în calitate de ofițer judiciar Marius Chiș l-a interogat vreodată, Mircea Abrudean a declarat că ”nu” și nici nu a interacționat cu acesta niciodată înainte.

Potrivit unor documente intrate în posesia noastră, rezultă că în aprilie 2014, Marius Chiș, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA, a semnat procesul-verbal prin care a autentificat interceptările și înregistrările convorbirilor telefonice față de mai multe persoane ce au fost cercetate într-un dosar penal, printre care și Mircea Abrudean. Este vorba despre dosarul denumit ”Uioreanu II”. Potrivit anchetatorilor, Mircea Abrudean dorea ca firma lui să realizeze proiectarea și studiile de fezabilitate legate de un proiect de modernizare a drumurilor județene.

„Din datele cauzei rezultă că suspectul Uioreanu Horea Dorin a realizat înțelegeri cu Bota Iosif Liviu (director general la RADPP Cluj, demisionat în aprilie 2014), Iuga Gavrilă, director tehnic la RADPP Cluj, Rațiu Mariana – director executiv la Directia de Dezvoltare și Investiții din CJ Cluj și suspectul Abrudean Mircea, președintele CJ Cluj trasând sarcini cu privire la stabilirea drumurilor ce urmează să fie incluse în proiect, funcție de interesele personale sau de grup ale celor angrenați”, se arată într-un document al DNA Cluj. „Abrudean Mircea a propus președintelui CJ Cluj remiterea unui procent de 10% din valoarea contractelor la încasarea lor”, se mai arată în documentul citat.

Într-un final, procurorul a dat o soluție de clasare în ceea ce îl privește pe Mircea Abrudean.

Pensionarul Marius Chiș, angajat de liberal la stat. Ce spun Orban și Sighiartău

Așa cum am menționat, Marius Chiș s-a pensionat de aproximativ un an și a fost angajat de către liberalul Mircea Abrudean la Cancelaria prefectului. Culmea, tocmai liberalii se luptă pentru a interzice cumulul de pensii și salarii la stat.

Întrebat dacă consideră că e normal ca persoane care s-au pensionat după ce au lucrat la stat să aibă și salarii în sectorul public, Ludovic Orban a precizat pentru Gazeta de Cluj următoarele:

”Am prevăzut mai multe articole prin care angajații din instituțiile publice care cumulează salariul cu pensia trebuie să opteze dacă vor să rămână angajați se suspendă plata pensiei pe perioada contractului de muncă, dacă vor să beneficieze în continuare de pensie, li se va încheia de drept contractul de muncă”, a declarat Ludovic Orban.

Referitor la situația în care Mircea Abrudean a angajat un pensionat ca și șef de cabinet, premierul spune că nu are informații despre acest subiect.

„Nu poate să cumuleze niciun angajat din sectorul public salariul cu pensia. Nu știu la ce vă referiți, nu cunosc, nu am informații, dar această prevedere se va aplica pentru toți angajații instituțiilor publice”, a mai precizat Ludovic Orban.

Totodată, a fost contactat telefonic și Robert Sighiartău, secretarul general al PNL, care, întrebat ce părere are despre pensionarii care lucrează la stat, ne-a declarat următoarele: ”Am o părere pe care o are și Guvernul României, Guvernul Partidului Național Liberal și premierul României, în sensul că nu ne dorim noi și nu cred că este corect ca să se cumuleze și salariul de la stat și pensia”.

Cât despre angajarea lui Marius Chiș la Instituția Prefecturii Cluj, Rober Sighiarătu a declarat pentru Gazeta de Cluj că nu cunoaște cazul, însă legea trebuie respectată de către toți.

”Nu știu cazul de la Cluj și nu îmi place să vorbesc despre ceea ce nu știu, însă având în vedere proiectul pe care îl pregătește Guvernul, orice angajat de la stat care beneficiază și de pensie va trebui să opteze: ori lucrează la stat și nu mai beneficiază de pensie, ori merge în pensie și își dă demisia de la stat. Dacă e în situația asta și domnul recent angajat, va trebui să opteze pentru că legea se respectă și trebuie respectată de către toți indiferent cine, cum și ce culoare politică are”, a declarat Robert Sighiartău.

3 COMENTARII

  1. Politistii ajunsi ofiteri dintre subofiterii slugi raman toata viata lor slugi si pentru ca au mentalitatea de sluga imprenata in gene dar si pentru ca raman obedienti fata de stapinii care l-au facut , asta este Kish. Apoi povestile ca nu se cunosteau si ca nu a vomitat din dosarele in care il cerceta sunt pentru prosti. El n-are niciun merit in achete care sint conduse de procurori iar politaii fac ce li se spune, „ceea ce poate face si o surdomuta” atat. :))))

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.