IPJ Cluj a fost dotat cu o super masina de politie.În cadrul Inspectoratului clujean  s-au adunat, ieri, aproape 200 de criminalişti, ofiţeri judiciari, procurori sau lucrători de poliţie veniţi din România şi alte state europene, printre care, Germania, Italia, Polonia sau Ungaria. „La conferinţa din acest an se discută şi se face comparaţie între clasic şi modern. Uitaţi, pe partea stângă este tehnica veche, pe partea dreaptă este tehnica nouă. Putem spune că e ca un fel de muzeu al criminalisticii”, spune comisarul şef Alexandru Cânpean, şeful Serviciului Criminalistic din Cluj şi renumit realizator de portrete-robot.

Maşina este una de teren, de culoare roşie cu inscripţiile oficiale ale Poliţiei Române şi a fost cumpărată cu fonduri nerambursabile elveţiene, maşina în sine costând 55.000 de euro, iar aparatura cu care este dotată valorând peste 30.000 de euro.

„E vorba despre un soft pe care l-am achiziţionat special pentru crearea schiţelor tridimensionale, pentru că partea de fixare a probelor la faţa locului este foarte utilă atâta timp cât le înţelegi şi poate să existe o poziţionare a lor în mediu. La un număr mare de probe, de câteva sute sau o mie, două mii de probe, unde avem şi resturi umane împrăştiate pe o suprafaţă mare, aşa cum se întâmplă în cazul accidentelor aviatice, unde uneori suprafaţa pe care se întind resturile umane şi numărul de probe pe care trebuie să îl înregistrezi este mare, atunci fixarea clasică ridică ceva probleme, consumi foarte mult timp şi număr mare de personal. Acesta este motivul pentru care am achiziţionat un laptop special construit să reziste în condiţii deosebite, de şocuri, praf, umiditate şi un soft 3D pentru schiţa la faţa locului”, spune chestorul Gabriel Ţîru. Potrivit acestuia, a mai fost achiziţionat, „pentru dată în Poliţia Română”, un scanner laser tridimensional, care permite scanarea locului faptei şi transpunerea lui în format electronic, „exact cum vedem în filmele sau jocurile pe calculator”.

„De fapt şi de drept, aceasta nu este decât o facilitate să prezinţi în faţa procurorului, în faţa judecătorului, opiniei publice, lucrurile într-o manieră apropiată realităţii. El (softul – n.r) practic transpune într-o manieră electronică, realitatea”, a explicat presei chestorul Gabriel Ţîru, în timpul conferinţei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.