Noul preşedinte al UDMR Cluj a povestit reporterului „Gazeta de Cluj” despre cursa strânsă de la alegerile din cadrul filialei locale de luna aceasta, despre relaţia sa cu fostul lider, precum şi despre perspectivele Uniunii pentru alegerile locale de anul viitor.


Reporter:
Care credeţi că sunt motivele pentru care aţi fost votat de colegii dumneavoastră în fruntea UDMR Cluj, detronându-l pe Laszlo Attila?

Mate Andras Levente: Am convingerea că toţi cei care m-au votat la alegerile din 21 mai au dorit o schimbare nu doar de imagine în fruntea organizaţiei judeţene, ci au dorit o nouă abordare a temelor emergente pentru maghiarii din acest judeţ, o schimbare de mentalitate şi o reîmprospătare a forţelor cu care noi toţi trebuie să ne luptăm pentru interesele comunităţii maghiare. Cei care au avut încredere în mine ştiu că intenţia mea este să construim împreună o organizaţie la nivel judeţean care să nu poată fi neglijată de către niciunul dintre principalii participanţi în viaţa politică. Pentru aceasta am nevoie de contribuţia întregii comunităţi şi intenţionez să recâştig încrederea tuturor maghiarilor din această zonă.

Rep.: De ce a fost cursă atât de strânsă?

M.A.L.: Eu cred că rezultatul alegerilor se datorează campaniei corecte şi echilibrate care a avut loc înainte de vot. Cred că domnul Laszlo Attila beneficiază, în continuare, de o bună reputaţie şi renume în rândul maghiarilor clujeni, iar aceasta este de salutat.
Respect modul în care domnul Laszlo Attila a înţeles să îşi dirijeze campania electorală pentru preşedinţia organizaţiei judeţene şi trebuie să recunosc că a fost un competitor pe măsură. A dovedit că poate fi un lider, dar că poate să şi lucreze în echipă. Sunt convins că va continua să lucreze în cadrul organizaţiei noastre şi că ne va ajuta în ceea ce priveşte atingerea ţelurilor comune.

Rep.: Cum este relaţia dumneavoastră cu fostul preşedinte UDMR Cluj? Care sunt lucrurile pe care a omis să le realizeze în timpul mandatului său?

M.A.L.:
Relaţia dintre mine şi Laszlo Attila, dar şi cu ceilalţi foşti preşedinţi de organizaţie este una bună, dacă nu chiar foarte bună. Am convingerea că vom putea lucra în echipă şi vom putea fructifica experienţa pe care aceste persoane au dobândit-o graţie încrederii membrilor organizaţiei judeţene. Nu ştiu dacă există lucruri pe care domnul Laszlo Attila a omis să le realizeze sau dacă aceste lucruri nu s-au realizat datorită opoziţiei şi presiunilor exercitate de factorii politici. Ceea ce consider eu că trebuie să fac este să fiu mai receptiv la solicitările membrilor UDMR şi să fiu partener în realizarea nevoilor tuturor organizaţiilor locale ale UDMR. Intenţionez să fiu o prezenţă constantă în viaţa politică locală şi la nivelul judeţului şi să reprezint interesele comunităţii maghiare atât la nivel local, cât şi la nivel naţional sau comunitar.

Rep.: Va aduce această schimbare a conducerii modificări în filiala Cluj? Care sunt acestea?

M.A.L.: Evident că vor fi schimbări, dar acestea nu privesc strict structura organizatorică a organizaţiei. Consider că organizaţia judeţeană trebuie reclădită prin împărţirea responsabilităţilor, dar şi a forţelor între oraş şi provincie, prin acapararea interesului tinerilor pentru activitatea UDMR, prin atragerea atenţiei comunităţii maghiare asupra activităţii noastre.  De asemenea, sunt de părere că relaţiile interjudeţene trebuie consolidate astfel încât să avem posibilitatea de a propulsa dezvoltarea regională.

Rep.: Se vorbeşte despre o ascensiune a tinerei generaţii din politica
românească, Kelemen Hunor fiind unul dintre exemplele "schimbării de gardă". Credeţi că la Cluj s-a întâmplat un lucru asemănător? Este şi UDMR într-un proces de "intinerire"?

M.A.L.:
Ca orice formaţiune politică, şi UDMR-ul are nevoie de reînnoirea forţelor, dar nu cred că se poate vorbi despre o schimbare de gardă, aşa cum aţi numit-o dvs. În Uniunea Democrată a Maghiarilor din România întotdeauna a fost respectată munca depusă de tineri, dar şi opiniile exprimate de către aceştia. Vă reamintesc faptul că am o activitate politică de mai bine de 16 ani şi cred că experienţa mea şi contribuţia mea la realizările locale ale comunităţii maghiare, dar şi activitatea cu care am ajutat organizaţia judeţeană din Bucureşti în calitate de deputat au fost factorii decisivi pentru care membrii UDMR mi-au acordat încrederea.

Rep.: A nominalizat UDMR candidaţii pentru alegerile locale? Dacă nu, când o va face?

M.A.L.: Este prematur să nominalizăm persoanele pe care înţelegem să le susţinem la alegerile locale. Trebuie să analizăm amănunţit opţiunile electoratului maghiar din fiecare localitate. Este un demers în derulare în majoritatea localităţilor din judeţul Cluj populate de maghiari, dar trebuie să subliniez că este vorba despre un procedeu lung, care nu se rezumă doar la un sondaj de opinie, ea presupune şi o campanie de reatragere a voturilor către uniune.

Rep.: UDMR va candida singură la alegerile locale sau în cadrul unei alianţe similare celei de guvernământ? În care variantă credeţi că şansele sunt mai bune?

M.A.L.: Comunitatea maghiară va avea proprii candidaţi la alegerile locale şi vom face tot posibilul să depăşim rezultatele înregistrate în primăvara anului 2008 cu ocazia alegerilor locale anterioare. Sunt de părere că maghiarii din judeţul Cluj pot şi merită să obţină rezultate bune la alegerile viitoare fără a intra într-o alianţă similară celei de guvernământ.

Rep.: Care sunt pronosticurile dumneavoastră pentru alegerile de anul viitor, în ceea ce priveşte poziţiile care ar putea reveni colegilor dumneavoastră în judeţ?

M.A.L.: Nu-mi place să fac pronosticuri în ceea ce priveşte rezultatul alegerilor viitoare, pot însă să promit că vom face tot posibilul pentru obţinerea unor rezultate mai bune decât cele înregistrate în 2008. Am convingerea că prin unirea şi mobilizarea forţelor vom reuşi.

Rep.: Care sunt legile a căror adoptare în Parlament este importantă pentru UDMR? Care sunt proiectele "de suflet" ale Uniunii?

M.A.L.: Ştiţi foarte bine, am declarat de mai multe ori atât eu, personal, cât şi colegii mei din UDMR, că prioritară este adoptarea Legii privind Statutul Minorităţilor Naţionale, adoptarea măsurilor de aplicare a Legii privind Educaţia, modificarea Legii Electorale astfel încât aceasta să permită restructurarea vieţii politice din România, restructurarea regiunilor de dezvoltare economică din România. Susţinem, în continuare, necesitatea descentralizării administrative şi suntem adepţii oricăror măsuri care permit relansarea economiei.
Trebuie să vă spun că toate proiectele legislative care se bucură de susţinerea UDMR sunt „proiecte de suflet” ale Uniunii.

Rep.: Care sunt şansele amendamentului deputatului Mircia Giurgiu, adus Legii Educaţiei, pentru ca acesta să treacă de Senat?

M.A.L.: Am încrederea că amendamentul propus de deputatul Mircia Giurgiu nu va avea sorţi de izbândă în faţa colegilor din Senat. Adoptarea unui asemenea amendament ar însemna că partenerii de guvernământ şi colegii parlamentari nu dau dovadă de consecvenţă.


Mate Andras Levente

Mate Andras Levente a câştigat cursa pentru preşedinţia filialei clujene a Uniunii Democrate a Meghirilor din România (UDMR), la capătul unei competiţii strânse cu viceprimarul Laszlo Attila. Acesta din urmă a deţinut funcţia de preşedintel al UDMR Cluj timp de două mandate, dar a fost învins de colegul său mai tânăr la o diferenţă de şase voturi. 144 din membrii UDMR Cluj au acordat votul lui Mate Andras, pe când viceprimarul a reuşit să strângă doar 138 de voturi.
Mate Andras Levente este originar din Turda, este de profesie avocat, fiind membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei “Societatea Juriştilor Maghiari din Transilvania”. În vârstă de 36 de ani, deputatul UDMR de Cluj este membru al Uniunii din 1996, ocupând funcţia de consilier local între 2000 şi 2004, după care a fost ales în Parlamentul României.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.