În cele mai multe circumscripții electorale, este nevoie ca cel care candidează pentru o funcție similară, este nevoie să fie major, ceea ce exclude animalele din discuție, dar există situații în care au fost făcute și excepții iar patrupedele au câștigat.

Primar pe viață

În anul 2012, în localitatea Idyllwild din California, un golden retriever pe nume Max, a fost ales primar pe viață! Acesta a câștigat alegerile la care au participat alți 14 câini și două pisici. Max nu s-a bucurat de un mandat prea lung, anul următor acesta a murit.

🐾 Retrieverul de Aur servește ca primar în orașul mic și chiar are  deputații câini! - 2020
Southern California city elects a paw-litician for life - ABC News

Lucrurile nu s-au oprit aici, alt golden, MAX II, a preluat mandatul interimar al acestuia până în anul 2014, când și acesta a fost reales pe viață în funcția de primar.

Max The Dog Has Been Elected As Mayor Of This California Town

Gărzile de corp ale acestuia, sunt tot rasa golden

Column: A pooch in politics: Meet Idyllwild's Mayor Max, a 6-year-old  golden retreiver - The San Diego Union-Tribune

Duke a obținut patru mandate de primar

Duke, un câine de rasa Great Pyrenees, a fost reales primar al satului Cormorant din Minnesota, Statele Unite în anul 2017. A fost al patrulea mandat obținut de Duke, după ce in 2014 a primit mai multe voturi decât contracandidatul sau, proprietarul unui magazin.

Duke a ocupat funcția de primar al satului până în anul 2019 când a murit de „bătrânețe”. Acesta a rămas în continuare în mentalul comunității locale, poza acestuia fiind reprezentantivă și acum pentru site-ul oficial al satului.

Ciobănescul, pe atunci în vârstă de 9 ani câștiga șefia satului Cormorant din Minnesota, obținând toate voturile localnicilor, cu excepția unui singur vot ce a mers către „iubita” lui Duke, Lassie.

Image

Aceste alegeri cel puțin amuzante continuă și în prezent

Aceste cazuri nu se opresc aici, tot pe tărâmul tuturor posibilităților, Statele Unite, un alt câine a fost ales primar chiar anul trecut. Este vorba despre un buldog francez, în vârstă de doar șase luni, a fost ales primar al satului Rabbit Hash, situat în statul Kentucky.

wilbur

Locuitorii acestui cătun obișnuiesc să aleagă și candidați canini, iar Wilbur, un buldog francez în vârstă de doar șase luni, este ultimul câine ales primar.

”Rabbit Hash nu a avut niciodată o persoană reală sau un om ca primar”, a declarat Amy Noland, proprietara lui Wilbur, pentru NBC News.

Aceasta a povestit că tradiția a apărut la sfârșitul anilor 1990 când un bărbat s-a gândit că „ar fi o idee grozavă să alegem un animal, nu neapărat câine, ca primar al satului” la o strângere de fonduri pentru asociația de istorie a orașului.

Satul din Kentucky a avut cinci câini primari, ultimul, un pitbull numit Brynn, a fost primar între 2016 și 2020.

Nu doar câinii ajung primari

In Talkeena (Alaska), motanul Stubbs a fost timp de 17 ani primar. A ocupat această funcție din anul 1997 și până la moartea acestuia în anul 2017.

Stubbs the Mayor Cat of Talkeetna | A Trish Out of Water

Motanul a trăit regește timp de 20 ani, a fost asaltat de scrisori, cărți poștale și vederi. Acesta primea în jur de 30-40 de vizite de la turiști în fiecare zi.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

În anul 1922, o capră pitică a fost aleasă în funcția de consilier local în Fortaleza, Ceara din Brazilia. În prezent aceasta are o statuie în muzeul local.

În martie 2019, o capră din rasa Nubian, pe nume Lincoln l-a învins cu doar două voturi pe câinele Sammie ajungând astfel primar al localității Fair Haven, Vermont din Statele Unite.

Fair Haven mayor Lincoln the Goat faces dog in re-election

În anul 1988, un cimpanzeu pe nume Macao Tiao a candidat pentru funcția de primar al orașului Rio de Janeiro. Sloganul acestuia de campanie a fost „votezi maimuța – primești maimuța”. Deși avea toate premisele pentru un mandat de succes, acesta a ieșit pe locul trei cu aproximativ 400.000 de voturi acordate din partea cetățenilor brazilieni.

Statuia acestuia este expusă în gradina zoologică din oraș.

Oare în România? Având în vedere cât de bine sunt pregătiți primarii din unele localități, putem adopta aceste practici? Mai în glumă, mai în serios, în unele zone nici măcar nu s-ar simți diferența având în vedere cum au fost administrate unele comunități în ultimii 30 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.