Medicii de familie din Cluj protestează din cauză că din nou nu sunt băgați în seamă. Asociația Medicilor de Familie Cluj (AMFC) a anunțat că s-a asociat cu Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF). Aceștia sunt profund nemulțumiți de adoptarea Hotărârii de Guvern privind Contractul-cadru 2016 – 2017 semnat de CNAS și MS. Contractul a fost adoptat fără a se ține cont de observatiile făcute de reprezentanții medicilor de familie, care au  în vedere rolul medicilor de a își negocia propriul contract-cadru care stă la baza activității lor.

 

Medicii de familie, deși se luptă constant  pentru a oferi servicii medicale de calitate, rămân în continuare ignorați și au contracte total nesimulative.

În presa locală a  apărut o listă cu motivele medicilor pentru care protestează. Printre ele se află și „Impunerea unui contract înjositor care va genera distrugerea cabinetelor de medicină a familiei din România” sau că există disfuncționalități și birocrație excesivă în toate sectoarele sistemului medical.

 

Cardurile de sănătate, problema eternă a medicilor de familie

Încă de la intrarea în circulație a cardurilor de sănătate, acestea au creat probleme în toate colțurile țării.

Gazeta de Cluj a stat de vorbă cu un medic de familie din Cluj-Napoca. Prima problemă de care s-a plâns acesta sunt cardurile de sănătate, care de foarte multe ori îi împiedică pe medici să-și țină consultațiile. În timp, dacă acest „obicei” persistă, poate deveni  o problemă destul de gravă.

„Trebuie și noi să protestăm pentru faptul că nu merge porcăria asta de card și ne face numai greutăți și nu putem deconta, să nu mai vorbesc de zilele în care nu putem consulta. Este și normal că dacă nu consultăm, nu suntem plătiți.”

 

Orice medic își poate deschide cabinet, indiferent de numărul de pacienți

Medicul ne-a mai spus și de faptul că orice medic poate să-și deschidă cabinet de medicină a familiei. O altă problemă a pacienților este și faptul că stau foarte mult la coadă. Oricine își deschide cabinet cu trei-patru pacienți, normal că pacienții care merg la medicii de familie care au sute de pacienți, preferă să se transfere.

„S-a dat voie să se înscrie cu contractul acesta, după câte am auzit eu, că poți să-ți deschizi cabinet de medicină de familie indiferent de numărul de pacienți pe care îi ai. În mod normal trebuie să ai 800 de pacienți ca să îți poți deschide un cabinet. Atunci cum poți să îți deschizi cu trei pacienți? În primul rând, nici măcar nu câștigi cine știe cât, iar în al doilea rând este și normal că se vor muta de la un cabinet medical la altul. Dacă un cabinet nu are foarte mulți pacienți, automat nu se stă la coadă. Deci pacienții se vor transfera imediat la un alt cabinet, care are numai cinci pacienți, doar din acest motiv”, spune doctorul.

„Noi trebuie să completăm tot felul de fișe, scriem și în calculator și trebuie să facem evidență dublă, deci chestia asta ne termină. Este foarte mult de lucru, iar dupa aia încep raportările. Una către DSP, alta către casa de asigurări. Și le trebuie toate în câte două-trei exemplare”, a completat acesta.

 

Problemele tehnice persistă în sistemul medical

Pe lângă problema tehnică a cardurilor de sănătate, o alta  este și problema de neplată a unor servicii medicale și imputări nejustificate în sectorul medicinii de familie, datorate multiplelor erori ale SIUI.

„La imputări nejustificate, un exemplu ar fi pensionarii 0700. Programul 0700 înseamnă că pacientul are compensare de 90% la toate medicamentele, indiferent dacă se află pe lista A sau pe lista B. Înseamnă că trebuie să aibă pensie sub 700 de lei. Mie mi-au dat amendă că am dat niște rețete compensate unor oameni din cadrul acestui program. Mi-au venit niște hârtii înapoi în care scriau că X, Y și Z nu au pensie sub 700. Mi-au zis că de fapt trebuie cuponul de pensie. Le-am cerut pacienților respectivi cupoanele de pensie și într-adevăr  aveau pensie sub 700. Aceștia au încheiat cu un ne scuzați, și mi-au dat banii înapoi peste șase luni. Adică eu o trebuit să plătesc amenda atunci pe loc, în maxim 48 de ore, iar ei mi-au dat banii înapoi după șase luni. Nu e cinstit. De ce eu trebuie să plătesc în 48 de ore și ei în șase luni.”

 

Supra solicitări pe banii medicilor

Medicii sunt de foarte multe ori puși în situația în care trebuie să stea peste program, deoarece aceștia primesc sarcini colosale de pe o zi pe alta.

„Supra sarcini sunt, pentru că ne pun să facem tot felul de rapoarte. Se trezesc ei că le trebuie nu știu ce evidență cu bolnavi cronici, dar le trebuie de pe o zi pe alta. Sau nu știu ce cronici cu vaccinări și trebuie să stai peste program. Ar putea să zică să facem peste o săptămână-două, dar nu astăzi îți spun și mâine trebuie să le ai gata făcute. Trebuie să stau peste program ca să încep să îi număr că altfel nu am cum.”

Medicul de familie este de părere că doar dacă se adună toți și fac protest, pot să schimbe ceva în sistemul medical de la noi din țară.

„Instituțiile nu comunică între ele. Sunt pacienți care își plătesc contribuția la asigurarea de sănătate direct la stat, și nu îl vede sistemul. Sistemul sanitar de la noi din țară este la pământ. Noi medicii de familie ar trebui să ne unim și să facem proteste. Sistemul e condus foarte prost.”, a declarat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.