Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj își desfășoară activitatea într-un spațiu impropiu, mai exact într-un pod. Cadrele medicale de aici au protestat recent, solicitând soluții din partea ministerului Sănătății pentru realizarea Centrului Integrat de Transplant, promis de autorități de ani de zile.

Acum, personalul medical din ICUTR amenință cu demisia în masă, dacă ideea desființării spitalului și comasării acestuia cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj se va concretiza.

„Deoarece se discută desființarea ICUTR și comasarea acestuia cu Spitalul Clinic Judetean de Urgență Cluj-Napoca, transmitem punctul nostru de vedere:

Orice soluție care ar afecta statutul juridic sau funcțional al ICUTR Cluj, va duce la destrămarea colectivului medical supraspecializat și afectarea gravă a activității de transplant renal din România, atât pe termen scurt cât și lung.


Orice soluție care menține ICUTR pe același amplasament nu rezolvă problema de fond, deoarece întreaga clădire nu poate primi autorizația de securitate la incendiu”, arată reprezentanții ICUTR prin intermediul unui mesaj public.


Potrvit acestora, dezmembrarea institutului va afecta în mod direct mii de pacienți cu afecțiuni renale.

„Dezmembrarea ICUTR în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ar avea efecte dezastruoase pentru transplantul renal din Romania. O astfel de soluție este respinsa vehement de pacienți și corpul medical și este considerată o ofensă la adresa profesioniștilor în transplant care sunt pregǎtiți să demisioneze în bloc.

Considerăm că beneficiarii actului medical, pacienții, personalul medical și cel sanitar, personalul administrativ și actul medical trebuie sa primeze”, potrivit ICUTR.

Medicii din cadrul ICUTR oferă exemplul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, care a trebuit să fie reînființat după comasarea inițială cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș deoarece soluția aleasă s-a dovedit ineficientă pentru asigurarea activității de transplant cardiac, scrie monitorulcj.ro.

Recent, Guvernul a tăiat bani de la spitale din PNRR, pe care i-a redirecționat spre alte domenii, deși realizarea Centrului Integrat de Transplant din Cluj necesită în continuare finanțare.

Citește și: George Simion, președinte AUR: Cine nu semnează moțiunea de cenzură e un trădător

1 COMENTARIU

  1. Nu vreti pentru ca unde mai gasiti un pod asa de bun unde sa v-a ascundeti si sa nu consultati in ambulator. Ai trimiteti numai pe rezidenti , nesimtitilor. Banii vin oricum spagarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.