Un bărbat din județul Suceava care suferă de o boală genetică rară a primit o nouă șansă la viață chiar de la cea care l-a născut.
Pacientul de 42 de ani a fost operat de o echipă de la “Spitalul Parhon” din Iași. Medicii i-au extirpat un rinichi de peste 6 kilograme, care nu mai funcționa.
Organul bolnav a fost înlocuit cu un rinichi sănătos, primit de la mama pacientului. Din cauza afecțiunii, în ultimii doi ani bărbatul nu a mai avut o viață normală.
Petru lucrează ca șofer şi este tatăl a doi copii. Acum 18 ani a aflat că suferă de o boală polichistică renală. Până acum doi ani a reușit să-și țină afecţiunea sub control, cu tratament, însă de atunci suferința i s-a accentuat, iar medicii i-au spus că singura șansă pentru o viață normală este un transplant renal. Șansa pe care a primit-o marți de la mama sa, o femeie în vârstă de 60 de ani, care i-a donat fiului un rinichi sănătos de care avea atâta nevoie.
Petru Bârsan, pacient: “Am știut de la bun început că există Dumnezeu şi cu mama alături, o facem”.
Reporter: ”V-a dat viață a doua oară”.
Pacient: ”Da. Acum 2 ani lucrurile au scăpat de sub control, până acum 2 ani am lucrat, apoi au început să apară dureri în abdomen, grețuri, oboseală, disconfort”.
Intervenția chirurgicală a durat opt ore – dublu față de un transplant obișnuit, și asta pentru că ambele proceduri medicale, extirparea rinichiului gigantic și transplantarea organului sănătos, au avut loc simultan.
Organul bolnav se afla în partea dreaptă, cântărea peste 6 kilograme și măsura 30 de centimetri, spun medicii, în condițiile în care un rinichi sănătos cântărește 200-300 de grame și măsoară aproximativ 12 centimetri.
Radu Andriciuc, medic primar urologie: “A fost o intervenție foarte dificilă, pacient cu rinichi polichistici, rinichi cu dimensiuni impresionante, coborau până în fosele iliace bilateral, neavaând loc pentru a implanta grefa, din acest motiv a fost necesară efecturea nefrectomiei pe partea dreaptă. Scoțând un rinichi de aproape 7 kg şi 30 cm”.
Ionuț Nistor, medic primar nefrolog: “Boala rară și boala pe care o are pacientul se numeşte rinichi polichistic, este o boală care duce la formarea unor chisturi pe rinichii pacientului, cu debut în jurul vârstei de 20 de ani. Fără acest transplant, pacientul urma 3 şedinţe de dializă și probabil trebuia să se pensioneze. Este o șansă pentru o viață normală”.
În familia pacientului, afecţiunea care i-a pus lui Petru viaţa în pericol este eraditară. 10 rude de partea tatălui suferă de boală polichistică renală. Însă nu toţi au suferit operaţii de transplant.
Anul acesta, la Spitalul Dr. C. I. Parhon din Iași, s-au realizat 30 de transplanturi renale.
sursa: stirileprotv.ro
Citește și: In funcția de vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii a fost ales procurorul Nicolae Solomon