La ședința de vineri, 28 noiembrie, consilierii județeni au discutat vânzarea cabinetelor medicale aflate în prezent în proprietatea instituției. Medicii au luat cuvântul fie pentru a aduce amendamente proiectului de hotărâre, fie pentru a susține urgentarea procedurilor, amânate de multe ori în forul județean, tocmai din cauza unor astfel de intervenții în plen.

 

Un medic care își desfășoară activitatea într-un cabinet de pe Aleea Băița a declarat că hotărârea pe care aveau de gând să o voteze consilierii județeni este un abuz. Medicul de familie, alături de colegii săi, este nemulțumit de prevederea care impune ca doctorii cumpărători să permită anual accesul oficialilor CJ pentru a verifica destinaţia spaţiului. Dacă spațiul și-a modificat destinația, acesta reintră în proprietatea Consiliului.

 

”Deschideți calea unui abuz”

”Consiliul Județean nu poate scoate în stradă pacienţii. Acest articol deschide calea unui abuz. Acum sunteți dumneavoastră în consiliu, dar după aceea vor veni alții. Ne trezim cu un act în care trebuie să plecăm de acolo. Am 2800 de pacienţi, unde să plec cu ei în cazul acesta? Trebuie să vă gândiţi de două ori înainte să votaţi”, a subliniat medicul.

Argumentul acestuia pentru eliminarea prevederii este bazată pe Ordinul 1322 din 2 noiembrie 2006, care prevede că transferul unui praxis spune clar că infrastructura spaţiului medical face parte integrantă din praxis. ”CJ a decis să scoată la licitaţie spaţiul, iar apoi medicii trebuie să îşi recâştige dreptul de a profesa acolo. În plus, riscăm să-l pierdem”, spune doctorul de familie.

 

”Țineți cont de lege, nu de aspecte emoționale”

Un coleg de breaslă, care are cabinet pe Bulevardul 21 Decembrie, a declarat că până acum colaborarea cu instituția a fost una bună. ”Noi suntem într-un alt stadiu vânzarea cabinetului, colaborarea a fost agreată până acum, nu au fost abuzuri, ideea de a verifica anual schimbarea spaţiului mi se pare potrivită. Nu mă deranjează să păstrez destinaţia următorii 50 de ani. Domnul doctor a vorbit în numele său, nu al medicilor, nu aş dori ca intervenţia lui să impieteze asupra vânzării spaţiilor. Avem toate actele la notar, nu aş vrea să mai plătesc redevenţa o lună. Vreau să ţineţi cont de lege, nu de aspecte emoţionale. Pe 21 decembrie vrem să cumpărăm, avem banii, suntem de acord cu condiţiile pe care le-aţi impus”, a precizat medicul.

Secretarul județului a precizat că nu este vorba doar un contract de vânzare cumpărare, e un contract administrativ, care conține clauze concordante cu legea, astfel că îl consideră perfect legal. ”Nu se încalcă niciun drept, limitările dreptului de proprietate se pot face conform legii”, a precizat juristul.

 

Verificare anuală

Consilierul județean Emil Bogdan, medic la rândul său, a amintit că la ședința trecută, în urma discuţiilor, fiind vot de patrimoniu nu s-au întrunit cele 24 de voturi necesare. ”De aceea am vrut să fie la început acest proiect, ca să treacă, să nu mai aștepte medicii. Oricum, verificarea permanentă a cabinetelor de familie nu se va face de funcţionarii CJ care nu cunosc problemele, ci alături de cadrele de specialitate ale judeţului. O altă problemă ridicată pentru protecţia medicilor şi a pacienţilor, am cerut ca la nivel naţional să nu se poată schimba destinaţia cabinetului, pentru că dumneavoastră nu veţi vinde un spaţiu, ci un cabinet care continuă îngrijirea acestui pacient. Sigur că trebuie să se controleze că se respectă prevederile contractului”, a spus acesta.

Până la urmă, proiectul a trecut cu 28 de voturi pentru și două abţineri, iar trei consilieri nu au votat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.