Medicul IML Cluj, Costel Siserman, a câștigat procesul deschis împotriva Ministerul Sănătății și a medicului Marius Vartic, după ce a fost destituit în 2013 din funcția de director al instituției, în urma scandalului cadavrelor decapitate. Marius Vartic este cel care l-a înlocuit la conducerea Institutului de Medicină Legală (IML) din Cluj, prin Ordinul Ministerului și a fost contestat în mod public de către angajați.  Costel Siserman, pe de altă parte, este urmărit penal pentru profanare de cadavre.

 

Judecătorul  Sergiu Rus, din cadrul Secţiei de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Cluj, a decis, săptămâna trecută, în favoarea lui Costel Siserman, obligând Ministerul Sănătăţii să-l repună în funcţia de conducere de la Institutul de Medicină Legală (IML) din Cluj și să îi plătească 5.000 de lei cu titlu de daune morale. De asemenea, Ministerul Sănătății va trebui să plătească indemnizația de director pe toată perioada în care a fost demis. Decizia nu este definitivă, deci nu are putere executorie, și poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție, în termen de cincisprezece zile.

”Admite excepţia de nelegalitate formulată de reclamantul S.C.V. în contradictoriu cu pârâţii M.S. şi M.S. şi constată nelegalitatea Raportului nr. EN 9098/07.10.2013 privind analiza desfăşurării concursului pentru ocuparea posturilor de director la I.M.L. Cluj, I.M.L. Iaşi şi I.M.L. Târgu Mureş sub aspectul respectării procedurilor şi condiţiilor de concurs, astfel cum acesta a fost aprobat prin rezoluţia olografă a Ministrului Sănătăţii aplicată pe raport. Admite în parte acţiunea formulată de reclamantul S.C.V. împotriva pârâţilor M.S. şi M.S., şi în consecinţă: Obligă pârâtul M.S. să numească reclamantul, prin ordin, în funcţia de director al Institutului de Medicină Legală Cluj ca urmare a rezultatului obţinut la Concursul/examenul pentru ocuparea posturilor vacante de director la Institutul de Medicină Legală Iaşi, I.M.L. Cluj, I.M.L. Târgu Mureş – Ministerul Sănătăţii, organizat în perioada 22 iulie – 2 august 2013 în baza referatului Direcţiei Generale Resurse Umane şi Certificare din cadrul Ministerului Sănătăţii nr. E.N. 4929/15.05.2013, aprobat de Ministrul Sănătăţii. Obligă pârâtul M.S. să plătească reclamantului indemnizaţia aferentă funcţiei de conducere, în cuantum de 3392 lei/lună, începând cu data de 01.09.2013 şi până la numirea reclamantului în funcţia de director al Institutului de Medicină Legală Cluj prin ordin al Ministrului Sănătăţii. Obligă pârâtul M.S. să plătească reclamantului suma de 5000 lei cu titlu de daune morale. Obligă pârâtul M.S. să plătească reclamantului suma de 400 lei cheltuieli de judecată.”, se arată în Hotărârea numărul  345/2014, pronunțată pe 16 septembrie de Curtea de Apel Cluj.

 

Firul evenimentelor

Siserman a reclamat anul trecut faptul că directorul interimar, Marius Vartic refuză să pună în aplicare rezultatul concursului de admitere pe postul de conducere, pe care l-a câştigat, susţinând că pentru concursul la care a participat şi el au fost făcute aranjamente.

Marius Vartic a fost demis în timpul mandatului de premier al primarului Emil Boc, dar Siserman, care l-a înlocuit atunci în funcţie, a fost la rândul lui destituit anul trecut, după scandalul cadavrelor decapitate, care au fost material didactic în cadrul unui seminar internaţional de chirurgie plastică.

„Având în vedere numeroasele sesizări depuse la Ministerul Sănătăţii, privind activitatea directorului IML Cluj, dr. Siserman Costel, conducerea Ministerului Sănătăţii a dispus eliberarea acestuia din funcţia de director al IML Cluj, începând cu data de 08.04.2013”, a precizat la acel moment Ministerul Sănătății.

 

Vartic contestat de subalterni

Tot atunci, Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a dispus numirea cu delegaţie în funcţia de director al IML Cluj a doctorului Marius Vartic. Dan Paul Mucichescu, Dan Perju Dumbrava, Cristian Gherman, și fostul director al Institutului de Medicina Legală Cluj, Costel Siserman, au cerut demisia lui Marius Vartic, printr-o scrisoare deschisa, motivând că directorul instituției ca ar fi luat doar 2,97 la examenul de ocupare al postului, argument preluat de Siserman în instanţă. Medicii îi imputau lui Vartic faptul că a desființat raportul de gardă, că are un comportament inadecvat și abuziv față de subalterni, că cenzurează şi violează corespondenţa privată a colaboratorilor.

 

Scandalul cadavrelor decapitate

La începutul lunii martie, IML Cluj a fost în mijlocului unui scandal privind profanarea de cadavre, la IML Cluj fiind descoperite atunci şase cadavre decapitate. Medicul Radu Vieru Socaciu a făcut, la Judecătoria Cluj-Napoca, o plângere împotriva neănceperii urmăririi penale, pe care judecătorul Lucian Buta a soluționat cu începerea urmăririi penale a medicilor legiști Costel Siserman și Mugur Pop.

Medicul Radu Vieru Socaciu, șeful  laboratorului de prosectură medico-legală din cadrul IML Cluj, a constatat la un moment dat, că în frigiderul laboratorului existau mai multe cadavre, iar cinci dintre acestea fuseseră decapitate. Capetele corespunzătoare trunchiurilor cadavrelor nu se aflau în frigider şi toate cadavrele prezentau multiple secţiuni la nivelul trunchiului şi membrelor, unele nesuturate, cu aspect mutilant.

În acest context, el a cerut directorului de atunci al IML, Siserman Costel,  explicaţii în legătură cu cele petrecute. I s-a răspuns că pe cadavrele respective s-a lucrat în cadrul unui curs post universitar de către cursanţi de chirurgie, printre care şi persoane de cetăţenie străină, în baza unor protocoale existente între Universitatea de Medicină şi IML Cluj. Deşi a solicitat să i să pună la dispoziţie protocoalele respective, având în vedere că se refereau la activitatea sectorului pe care medicul Radu Vieru Socaciu îl conduce, Costel Siserman i-a răspuns că acestea vor fi prezentate organelor în drept să le cunoască. În aceste condiţii Radu Vieru Socaciu a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

marius vartic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.