Un grup de 20 de membri ai Congresului Statelor Unite ale Americii (SUA) au semnat o scrisoare adresată Secretarului de Stat John Kerry prin care îi cer să facă presiuni asupra României în vederea retrocedării în totalitate a bunurilor confiscate după 1945 de statul comunist de la biserici şi alte grupuri religioase.

 Scrisoarea publicată în urmă cu două săptămâni este semnată de 20 de congressmeni şi cere ca Guvernul român să pună capăt “persecuţiilor” şi să retrocedeze în totalitate bunurile confiscate după 1945 de statul comunist român de la biserici şi alte grupuri religioase. Printre semnatarii scrisorii se numără Ileana Ros-Lehtinen, preşedintele comisiei de politică externă a Senatului american, dar şi Christopher Smith, co-preşedintele american al Comisiei Helsinki.

Semnatarii solicită diplomaţiei americane ca în toate dialogurile cu Guvernul român să pună pe ordinea de zi retrocedarea imediată, totală şi legală a bunurilor confiscate ilegal de la instituţiile bisericeşti amintite, potrivit Magyar Nemzet şi bosnewslife.com, citate de Jurnalul Naţional. “Guvernul comunist din România a confiscat 2.140 de şcoli, spitale, orfelinate şi alte instituii civice şi caritabile aparţinând bisericilor romano-catolice, reformate, evanghelic-luterane şi unitariene, dar şi 1.980 de proprietăţi ale comunităţilor evreieşti, precum şi toate bunurile, inclusiv clădirile bisericilor”, se arată în scrisoarea citată.
Grupul format din 13 republicani şi 7 democraţi îi mai cere lui John Kerry să se opună ultimei legi a retrocedărilor adoptate de Parlamentul român, prin care perioada de intrare efectivă în posesie asupra bunului confiscat, în cazul unei decizii favorabile în instanţă, s-a mărit de la 5 la 10 ani. “La 17 aprilie, Parlamentul român a adoptat o nouă lege, elaborată de Guvern fără consultarea bisericilor şi fără să ţină cont de obiecţiile lor, ceea ce amână şi complică restituirea”, au adăugat legislatorii americani.

Direct interesaţi la Sfântu Gheorghe

În scrisoarea adresată lui John Kerry, cei 20 preocupaţi de soarta retrocedărilor din România ca SUA să anunţe Guvernul român că va urmări cu atenţie evenimentele din jurul Colegiului Reformat Szekely Miko din Sfântu-Gheorghe şi al procesului în care sunt implicaţi membrii comisiei de retrocedare: Marko Attila, Marosan Tamas şi Silviu Clim. “Îl anunţăm pe domnul ministru că la data de 28 iunie 2012,  Judecătoria Buzău a schimbat decizia de retrocedare a Colegiului Szekely Miko către Eparhia Reformată maghiară din Transilvania. Retroactiv, Eparhia a fost amendată, iar membrii comisiei de retrocedare au fost condamnaţi la 3 ani de închisoare cu executare, doar fiindcă şi-au făcut datoria şi au încercat să aplice legea. Îi atragem atenţia domnului ministru că soarta celor trei va fi decisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la data de 27 iunie. Sperăm că în numele SUA veţi urgenta retrocedarea bunurilor bisericeşti şi respectarea drepturilor religioase minoritare. Sperăm că ne veţi ţine la curent cu demersurile în acest caz”, scriu congressmenii americani, citaţi de Jurnalul Naţional.

„Au căzut în plasa întinsă de UDMR’’

Într-un interviu acordat bloggerului Dan Tănasă, istoricul clujean Vasile Lechinţan a declarat că „poporul român transilvănean a fost jefuit şi umilit timp de peste 800 de ani de reprezentanţi ai „bisericilor maghiare” din Transilvania”.

„Şi eu m-aş înscrie printre cei 21 de congressmani americani ca să cer să se facă dreptate „bisericilor maghiare” dacă situaţia ar fi reală, dar, din păcate, cei 21 de oficiali respectabili ai Congresului SUA au căzut într-o cursă care le-a fost întinsă se pare de UDMR. Poporul român transilvănean a fost jefuit şi umilit timp de peste 800 de ani de reprezentanţi ai „bisericilor maghiare” din Transilvania în Dieta ţării, a fost privat de cultură, de libertate şi de demnitate de aceşti reprezentanţi, a fost înlăturat de la beneficiile bunurilor publice rezultate inclusiv din munca şi avuţia lor, ca majoritari în ţară, şi printre aceste bunuri publice comune importante sunt şi cele solicitate azi de UDMR doar în scopul purificării etnice a lor: fostele colegii latine romano-catolice, reformate, evanghelic-luterane şi unitariene, cu susţinere inclusiv masiv românească de sute de ani, fundaţii importante create de statul austriac pentru tinerii transilvăneni, toate care ar trebui să fie punţi comune de istorie şi de cultură şi nu de bantustanizare etnică maghiară. Îmi pare foarte rău că cei 21 de congressmani americani au căzut în cursa întinsă de UDMR şi, fără să-şi dea seama, militează astfel pentru această bantustanizare etnică şi pentru legalizarea retroactivă a unei jefuiri de secole a românilor transilvăneni. Cu alt prilej, dacă e nevoie, voi demonstra cronologic şi pe instituţii trecutul unei astfel de situaţii din România, din Transilvania secolelor XVI-XX”, spune istoricul Lechinţan.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.