O puștoaică, a cărei identitate o vom proteja printr-un nume fictiv, Dorina, a fost la un pas să devină victima prostituției prin metoda loverboy. Turdeanul Ferdean Petre Călin, cunoscut în mediul interlop sub numele de Fefe, i-a promis Dorinei că o va face campioană la box în Occident. Condițiile impuse au fost simple: după ce fata a fost făcută să consume etnobotanice din ce în ce mai des, Fefe i-a spus că trebuie să își convingă mama să semneze o procură notarială pentru a putea ieși din țară alături de el. Din fericire au intervenit procurorii, iar Ferdean a fost condamnat de prima instanță la 7 ani de închisoare cu executare.

În 2019, trei fete și un băiat, cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani au mers la discoteca din Triteni. Puștanii s-au întâlnit acolo cu Ferdean Petre Călin (43 de ani), zis Fefe, care le-a dat de băut și i-a invitat acasă la el, la o petrecere.

La cheful organizat au participat cei patru copii, gazda, care atunci avea 43 de ani, un cuplu tânăr, cu vârste cuprinse între 20 și 25 de ani, și alte 3 persoane de aproximativ 30 ani. Potrivit referatului făcut de poliție în baza declarațiilor celor audiați în dosar, ”cuplul tânăr de 20-25 de ani (o femeie și un bărbat) au adus substanţe psihoactive „o grămadă de mărfuri, prafuri de mai multe culori”, după cum s-a exprimat în declarații unul dintre puștani.

Cu toții au consumat etnobotanice, iar în toiul petrecerii Fefe i-a promis uneia dintre minore că o va duce în străinătate unde o va ajuta să devină ”campioană de box”. În traducere liberă, Fefe îi destinase o ”carieră” în prostituție.

Potrivit datelor din dosar, la un moment dat copiii au adormit. Însă, unul dintre ei i-a auzit pe bărbaţii din casă povestind că „au planuri mari” cu fetele care participau la petrecere.

”Ulterior acestei petreceri, Dorina (numele este unul fictiv pentru a proteja identitatea minorei, n.red,) şi inculpatul Ferdean au menţinut relaţiile. Mai mult, inculpatul i-a furnizat Dorinei, în cursul lunii septembrie 2019, în mod repetat, substanţe cu efect psihoactiv (posibil etnobotanice), profitând de faptul că Dorina era deja consumatoare de astfel de substanţe (devenind dependentă). 

De la mijlocul lunii septembrie 2019 şi până în data de 14 noiembrie 2019, inculpatul i-a cerut Dorinei să îi aducă o procură notarială semnată de mama ei (prin care să îl împuternicească să o însoţească pe Dorina în afara ţării). Solicitarea a fost făcută în mod repetat şi sub ameninţarea că în lipsa procurii inculpatul nu îi mai dă Dorinei substanţe cu efect psihoactiv, iar Dorina va trebui să îi achite suma de 4000 de lei, reprezentând contravaloarea substanţelor pe care inculpatul i le furnizase.

Inculpatul Feurdean audiat în calitate de suspect în cursul urmăririi penale a susţinut că nu a furnizat niciodată droguri persoanei vătămate, că nu i-a adresat acesteia ameninţări, că o cunoaşte pe persoana vătămată, dar nu este apropiat de aceasta. Inculpatul a susținut că nu a vorbit niciodată cu persoana vătămată în anul 2019, ci la începutul anului 2020 când persoana vătămată i-ar fi cerut bani pe motivul că îi este foame. A mai declarat că tot la începutul anului 2020 i-a dat 50 de lei persoanei vătămate, că aceasta l-ar fi contactat ulterior şi pe rețeaua de socializare FaceBook pentru a-i mai cere și alte sume de bani, dar inculpatul nu i-a mai dat și a blocat-o pe contul lui de FaceBook pe persoana vătămată”, arată datele din dosar. 

Mama victimei le-a spus procurorilor prin ce calvar a trecut fiica ei

După ce s-a urcat în ”caruselul” etnobotanicelor, Dorina a devenit de nerecunoscut pentru cei din jur. Sub auspiciul promisiunilor că va deveni campioană de box, Dorina a început să provoace scandaluri din ce în ce mai des. Aceste stări alternau cu cele extrem de depresive, care au culminat cu un episod de suicid în urma căruia a fost internată la psihiatrie. De pe urma acestei internări, mama ei a aflat că fata este dependentă de droguri. Chiar și după ce a fost externată din spital ea a continuat să îi ceară mamei să îi facă o procură notarială cu ajutorul căreia Fefe să poată ieși cu minora în afara țării pentru a o face ”campionă la box”. 

Inițial i-a zis că se antrenează la box, iar antrenorul ei îi cere procura respectivă pentru a putea merge împreună la campionatele din afara țării. 

Mama a refuzat să facă acest lucru iar fiica ei o filma prin casă în timp ce vorbea, ulterior Dorina mărturisindu-i că o filma cu telefonul deoarece Fefe, care îi furniza droguri, i-a zis că dacă nu îi aduce procura sau filmarea în care mama ei își dă acordul, nu îi va mai da droguri.

În fața judecătorului, mama fetei a declarat că după petrecerea din septembrie 2019 organizată la domiciliul inculpatului fiica ei era tare agresivă, sărea cu cuțitul, lipsea de acasă și a chemat ambulanța din cauza stării de rău a fiicei ei care se droga.

7 ani cu executare

În acest dosar, Ferdean Petre Călin a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru șantaj. Pedeapsa vine împreună cu o decizie de sechestru instituită pe un autoturismul BMW seria 7. De asemenea, el este pus să plătească 11.000 lei cu titlu de daune. Hotărârea poate fi atacată cu apel.

Această cauză a fost disjunsă dintr-un dosar de camătă în care Ferdean era acuzat alături de frații Roșca Gheorghe și Bogdan, tot din Câmpia Turzii.

Potrivit rechizitoriului, ”în luna septembrie a anului 2019, inculpatul F.P.C. i-a furnizat în mod repetat droguri persoanei vătămate minore B.D.G., iar de la mijlocul lunii septembrie 2019, până la data de 14.11.2019, în mod repetat, în fiecare săptămână, i-a solicitat să facă demersuri pentru a obține o declarație notarială de acord de la mama sa, care să-i permită să iasă din țară însoțită de F.P.C., amenințând-o că nu va mai primi droguri de la acesta și va trebui să achite și suma de 5.700 de lei, reprezentând prețul drogurilor furnizate”.

Modul de acțiune este similar cazurilor de ”lover boy”, în care victima naivă este ademenită și sedusă, apoi dusă la ”produs” peste hotare. Inițial, Călin Ferdean a fost reținut pentru 24 de ore, în urma unei descinderi a polițiștilor la Câmpia Turzii, în 20 august 2020, însă ulterior instanța a respins arestarea sa preventivă.

Potrivit Turdanews, numele minorei la care se face referire în dosar a apărut într-un buletin al IPJ Cluj, în 21 iulie 2020, în care se spunea faptul că minora a fost plecată de la domiciliul din Viișoara, din data de 18 iulie 2020. La acea vreme, avea doar 15 ani. Ulterior, minora a fost găsită după câteva zile, însă IPJ Cluj nu a oferit alte informații.

Tabloul clinic al victimei unui caz loverboy

”Din actele medicale atașate la dosar reiese că persoana vătămată a fost internată la psihiatrie în perioada 19.09.2019-20.09.2019 și în 05.12.2019-19.12.2019 pentru tulburări de conduită, tulburări mentale și de comportament datorate consumului de substanțe psihoactive (utilizare nocivă). În 26.12.2019 persoana vătămată ajunge la clinica de urgență pentru copii după un episod de consum de alcool. Este internată din nou în 08.02.2020-13.02.2020, dar pentru alte probleme de sănătate (infecții bacteriene sau gripă cu manifestări respiratorii). În luna aprilie 2021 este dusă la secția UPU, fiind găsită inconștientă după consum de etnobotanice.

În 19.09.2019-20.09.2019 examenul psihic și observația pe secție au evidențiat: comportament de autovătămare, consum nociv de tutun (debut de la 7 ani, aproximativ 10-15 țigări/zi) și de substanțe psihoactive (cocaină, heroină, marijuana, etnobotanice cu o frecvență de 4-6 episoade de consum/săptămână), episoade de fugă de acasă, episoade colerice cu heteroagresivitate fizică și verbală (a bătut o fată de 10 ani și pe profesoara de fizică)”, arată fișele și rapoartele medicale ale Dorinei.

Caracatița loverboy

Din anul 2015 și până în februarie 2021, peste 260 de persoane au fost reținute, audiate sau anchetate de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism pentru folosirea metodei “loverboy”, conform comunicatelor instituției.

Această metodă presupune un scenariu destul de elaborat în funcție de actorii principali. În cele mai multe cazuri, ideea de bază este următoarea, o persoană de sex masculin seduce o tânără pe care apoi o forțează să se prostitueze sau o șantajează. Au fost astfel descoperite rețele bine organizate în mai multe țări din Europa, cu precădere în Marea Britanie, Germania, Spania și Italia. Există cazuri în care au fost identificate și peste 25 de minore cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani.

Doru Măcin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.