Show-ul televizat Super Bingo Metropolis a lasat in urma sa un proces de insolventa care se pare ca va fi de lunga durata. Doar la inceput au aparut 10 contestatii, iar datoriile au ramas in fiecare localitate unde jocul era prezent. Gazeta de Bistrita va prezinta dimensiunea tepei care a fost Super Bingo Metropolis si cum actionau acestia.
Afaceristii Radu Chifa si Petru Rus isi continua activitatile economice in judetul Bistrita si nu numai. Hotelul grupului Metropolis cazeaza in continuare clienti ca si cum patronii acestui lant nu ar fi tras o mare teapa. Insa aceasta era prevazuta cu ceva timp in urma, demonstreaza raportul de insolventa care arata ca datoriile se acumulau si plata lor nu era facuta de patronii care detineau si societatea Phoenix Games.

86 de creditori, 10 contestatii

Asociatii despre care vorbeam mai devreme au lasat in urma procedurii de insolventa 86 de creditori, conform raportului de insolventa. Mai presus de aceasta, 10 societati au contestat procedura falimentului. Printre contestatari amintim: Consiliul Local al municipiului Targu-Jiu (contestatie admisa pe 04.12.2012.), Antena TV Group SA (contestatie respinsa), Carp Carmen Simona (contestatia are termen pe 29.01.2013), Burleanu Radu Ionut (contestatie respinsa), Asavoae Maria (contestatie respinsa), municipiul Bistrita (contestatia are termen pe 26.02.2013), BRD Groupe Societe General (contestatia are termen pe 26.02.2013), Directia Generala a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud (respinsa ca neintemeiata), Maria Gliga (contestatia are termen pe 26.02.2013) si Cosmin Chirila (contestatia are termen pe 29.01.2013). Conform raportului de insolventa, societatea Phoenix Games avea la data de 06.03.2012 un numar de 134 de persoane fizice care nu si-au primit castigurile in urma jocului SuperBingo Metropolis.

Salarii restante de 1 milion de lei, datorii la Fisc de 7 milioane

Creantele declarate sunt: 7.881 lei catre Carp Carmen Simona din Deva, 4.200 lei catre Nicolescu Roxana Narcisa, 3.861 lei catre Dorina Manole, 6.966 lei catre Jozsef Molnar, 2.885 lei catre Gherman Panaite Constantin, iar numele persoanelor fizice continua… Drepturile salariale neachitate de catre cei de la Phoenix Games sunt in valoare de 1 milion de lei. Conform raportului de insolventa din luna mai a anului trecut, societatea datora Finantelor din Bistrita 7,6 milioane de lei, insa creanta acceptata de lichidator a fost de numai 5 milioane de lei. Creanta Consiliului Local al municipiului Targu Jiu, in valoare de 58.957 lei, nu a fost acceptata.
Datorii acceptate de 13 milioane de lei
 Alte datorii acceptate pe jumatate sunt catre Compania Nationala Imprimeria Nationala, unde doar 31.000 de lei au fost acceptati din cei 62.000 de lei solicitati. Oficialii societatii aflate in insolventa nu si-au platit nici macar facturile la internet, avand datorii catre RCS&RDS de 2.675 de lei. Chiar si Compania Nationala de Cai Ferate are o creanta la Phoenix Games de 2.516 lei, iar Romtelecom o datorie neachitata de 2.452 de lei. Nici curentul electric nu a fost platit de catre societate, firma E-on Energie Romania solicitand o creanta de 330 de lei. Asociatia Handicapatilor Psihici Sectia Speranta Unirea are de primit o suma totala de 13.841 de lei. Nici la Suceava cei de la Phoenix Games nu si-au platit datoriile, avand de platit catre un centru comercial 7.768 de lei. O alta localitate in care cei de la Metropolis nu si-au platit datoriile este Craiova, unde nu a platit catre firma administratoare a pietei o creanta de 232 de lei. Una dintre cele mai mari creante este cea a lui Cosmin Chirila, de 2,4 milioane de lei, dintre care nu au fost acceptati niciun leu. Nici creanta Antena TV Group nu a fost acceptata, acestia cerand 2 milioane de lei. Un alt creditor important este Valeria Enea, care are de primit 550.000 de lei, suma acceptata de aceasta data de catre administratorul impus, Vasile Urs. In total, societatea a acceptat plata a datorii de 13,8 milioane de lei din cei 21,8 milioane de lei solicitati.

Legea preferentiala

Legea 246/2010, adoptata de Parlament in şedinţa din 16 noiembrie presupune aprobarea Ordonanţei de Guvern 77/2009, se arata intr-un articol anterior din Gazeta de Bistrita. In primul rand aceasta lege data in urma cu o jumatate de an introduce jocurile de Bingo organizate prin intermediul reţelelor de televiziune ca o categorie aparte a jocurilor de noroc, fiind separate de jocurile clasice de Bingo. Aceasta ar fi prima modificare adusa de ordonanţa transformata in lege. De menţionat insa ca, deşi este introdus ca şi categorie separata de joc de noroc, pentru jocul de Bingo televizat nu este prevazuta durata de autorizare. Daca pana şi operatorii Loteriei Romane ştiu ca trebuie sa işi obţina autorizaţia anual, la fel ca şi cei care au cazinouri cu rulete sau salile de Bingo, pentru Super Bingo Metropolis nu se prevede aşa ceva.
De remarcat faptul ca nici pentru cartoanele vandute in toata ţara, singurul operator de Bingo televizat nu este obligat sa plateasca Loteriei Naţionale. Legea prevede doar ca „Cota procentuala din valoarea nominala a cartoanelor achiziţionate de catre organizatorii de jocuri de noroc bingo in sala de la Compania Naţionala "Imprimeria Naţionala" – S.A. se achita in avans la Trezoreria Statului, ridicarea cartoanelor fiind permisa numai pe baza prezentarii documentului de plata vizat de trezorerie”. Cea de-a doua categorie de jocuri bingo nefiind menţionata la acest capitol al legii, prin urmare aceştia işi pot tiparii oriunde cartoanele şi nu mai platesc Imprimeriei Naţionale nimic, aşa cum fac alţi operatori de jocuri de noroc.

Agenţia şi judeţul

Cea mai evidenta prevedere favorabila trustului bistriţean care organizeaza jocuri bingo difuzate la televizor este cea referitoare la plata taxelor şi impozitelor locale. Potrivit noului articol 15 al legii „pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune, numarul minim de agenţii prin care se realizeaza distribuţia biletelor de catre acelaşi operator economic este de 48, cate o agenţie in fiecare reşedinţa de judeţ şi, respectiv, fiecare sector din municipiul Bucureşti. Licenţa şi autorizaţia de organizare a jocurilor de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune permit operatorului economic care le-a obţinut sa desfaşoare activitatea pe intregul teritoriu al Romaniei, fara a fi necesara obţinerea de autorizaţii, aprobari, taxe suplimentare, avize ori licenţe din partea autoritaţilor locale. Anterior inceperii activitaţii pe raza unei localitaţi, operatorul economic autorizat in condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţa va informa, in termen de cinci zile anterior inceperii activitaţii, prin adresa, autoritatea administraţiei publice locale competente despre inceperea activitaţii, comunicandu-i data inceperii activitaţii şi transmiţandu-i copii dupa licenţa şi autorizaţia de exploatare a jocurilor de noroc bingo organizate prin intermediul reţelelor de televiziune”. Distribuţia-vanzarea cartoanelor bingo se realizeaza prin toate formele permise de lege in materia vanzarii-cumpararii. Vanzarea cartoanelor se va putea face prin personal propriu angajat, prin mandatari pe baza de comision, prin puncte de vanzare fixe (inclusiv sistem on-line) sau mobile”.
Ioan Bradea, directorul de marketing al grupului Metropolis a spus ca ei funcţioneaza in baza acestei legi şi prin urmare legile autoritaţilor locale privind plaţile nu se aplica şi in cazul lor. „Noi platim destul la stat, sumele pe care le avem noi de dat sunt mult mai mari decat cele ale operatorilor economici obişnuiţi. Daca nu platim taxe la autoritaţile locale nu inseamna ca suntem scutiţi de tot de plaţi”, considera anterior şeful de la Metropolis.
Pana la urma datoriile nu cresc in perioada procedurii de insolventa, dar reputatia de rau-platnici a afaceristilor bistriteni Radu Chifa si Petru Rus devine din ce in ce mai proasta, iar brandul bistritean se distruge pe zi ce trece…
Tiberiu Hrihorciuc

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.