Fundaţia Mihai Eminescu Trust reabilitează patrimoniul transilvănean şi ajută la dezvoltarea turismului rural. În judeţul Cluj paşii făcuţi pentru dezvoltarea turismului vizează în principal dezvoltarea infrastructurii10.000 de turişti pe an, într-un sat

Nicolae Ceauşescu a dorit să distrugă 8.000 de sate româneşti pentru că nu vedea utilitatea acestora în economia ţării. În schimb, nici autorităţile care au condus România după revoluţie nu s-au implicat activ în dezvoltarea satelor. Fundaţia Mihai Eminescu Trust încearcă să redea vigoarea mediului rural şi să readucă speranţa în aceste comunităţi. Fără sprijin guvernamental, membrii organizaţiei îi ajută pe locuitorii a 25 de sate să îşi dezvolte propriile afaceri cu produsele locale, sprijinind într-un mod activ agroturismul. Astfel au reuşit să aducă în Viscri, judeţul Braşov, un sat de de 450 de locuitori, un număr de 10.000 de turişti în 2008. Străini sunt interesaţi de simplitatea vieţii de la ţară din România şi de mâncarea făcută din ingredinte proaspete, secretul sucesului fiind garantat şi de un patrimoniu consolidate. Caroline Fernolend, directorul din România al fundaţiei Mihai Eminescu Trust şi vicepreşedintele organizaţiei, crede în dezvoltarea afacerilor din mediul rural şi din acest motiv încearcă să creeze o mică economie de piaţa în satele din Transilvania. Doar zece oameni au reuşit să pună “cap la cap” cele 600 de proiecte ale fundaţiei: de la construirea unui atelier de ţesut, la restaurarea conacului din Mălâncrav, judeţul Sibiu (construcţie din secolul al XV-lea), reabilitarea unor biserici şi case săseşti, dar şi să implementeze alte mici afaceri care să îi motiveze pe săteni să îşi continuie viaţa în mediul rural în defavoarea celui urban.

Consiliul Judeţean Cluj pune bazele dezvoltării turistice

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, susţine că în momentul de faţă autorităţile judeţene lucrează la dezvoltarea infrastructurii pentru creerea bazelor pentru viitoarele afaceri agroturistice ale judeţului. “În momentul de faţă ne axăm să aducem condiţii normale în satele din judeţul Cluj. Dorim să introducem apă, canalizare, iluminat în toate satele din judeţul Cluj. Vrem să eliminăm decalajul dintre mediul rural şi urban. Pentru a dezvolta turismul în judeţ este nevoie de infrastructură, pentru că fără canalizare, iluminat şi drumuri nu poţi să aduci străini în judeţ. Eu consider că acesta este ABC-ul dezvoltării turistice. Desigur, în paralel lucrăm şi la dezvoltarea turismului în satele din judeţ”, a declarat Alin Tişe.

Încă nu au fost chemaţi în judeţul Cluj

Membri organizaţiei Mihai Eminescu Trust ar dori să vină şi în judeţul Cluj pentru a reabilita casele şi a ajuta la dezvoltarea turismului în regiune. “Până în acest moment nu ne-a chemat nimeni din judeţul Cluj  pentru a-i ajuta. Dacă aş primi o propunere dintr-un sat din judeţul Cluj, prima dată aş vorbi cu primarul şi l-aş întreba dacă pot să le fac o prezentare să arăt ce face fundaţia noastră. Le-aş explica activitatea fundaţiei şi dacă oamenii cred că se potriveşte cu ce vor ei să facă în satul lor, am începe cu un mic proiect la început să vedem cum merge”, a explicat Caroline Fernolend, directorul din România a fundaţiei Mihai Eminescu Trust. De asemenea, organizaţia mai este susţinută în judeţul Cluj de către fundaţia Patrimonium Transsylvanicum.

Monumente reabilitate

Una dintre cele mai valoroase freşce din Transilvania aparţinând bisericii evanghelice din Mălâncrav a fost reabilitată de către fundaţia Mihai Eminescu Trust. Un alt obiectiv realizat este reabilitarea unui conac din Mălâncrav, care a fost construit în secolul al XV-lea de către familia Apafy. Un alt monument superb reabilitat este biserica fortificată din Viscri, care face parte din patrimoniul UNESCO.

Sprijin din partea prinţului Charles

Fundaţia Mihai Eminescu Trust este sprijinită de către moştenitorul tronului Marii Britanii, prinţul Charles, încă din 1987 de la formarea organizaţiei iniţiale în Anglia. „Fundaţia a luat naştere în Anglia în 1987 atunci când Ceauşescu a avut ideea năstruşnică de a demola 8.000 de sate. Proiectul Fundaţiei Mihai Eminescu este o activitate de revitalizare a satelor, ne ocupăm nu doar de monumente ci şi de comunităţi. Cred că cel mai greu şi cel mai important lucru este să implicăm comunităţile în activităţile noastre”, consideră Caroline Fernoland.

Canalizare unică în ţară

Un alt proiect realizat de Fundaţia Mihai Eminescu Trust este unul în care încearcă să implementeze canalizarea ecologică cu stuf. „Vom realiza prima staţie de epurare ecologică din ţară cu stuf, la Viscri. Această metodă se foloseşte foarte mult în Germania, în Franţa sau Cehia. La noi în ţară nu s-a făcut aşa ceva până acum şi din acest motiv am obţinut avizele abia într-un an jumătate. Nu finanţarea a fost cea mai mare problemă, ci doar redactarea proiectelor, pentru că acest lucru este foarte greu în România, deoarece nu a existat aşa ceva în România”, a declarat Caroline Fernolend.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.