PSD-istul clujean Mădălin Glăvan, implicat în urmă cu câțiva ani într-un scandal de mită electorală, a fost condamnat cu executare la doi ani și patru luni. Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată în apel. De asemenea, el trebuie să plătească un prejudiciu de aproximativ 200.000 euro.

”În temeiul articolului 38, alin.1 şi 39, alin.1, litera b din Codul penal contopeşte pedeapsa de 2 ani închisoare cu pedeapsa de 1 an închisoare, aplicate inculpatului prin prezenta sentinţă, iar dintre aceste pedepse alege pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare la care se adaugă un spor de 4 luni închisoare (reprezentând o treime din totalul celeilalte pedepse) şi aplică inculpatului pedeapsa rezultantă de 2 ani și 4 luni închisoare, care se execută în regim de detenție.”, arată o parte din soluția pe scurt dată de Judecătoria Cluj-Napoca la începutul acestei luni.

Dosarul lui Glăvan a fost plimbat prin instanțele din București pentru ca apoi să fie trimis în Cluj-Napoca.

”În fapt, prin actul de sesizare a instanţei s-a reţinut în sarcina inculpatului Găvan Mădălin Laurențiu, că în perioada 14 – 15.09.2018, în calitate de administrator al S.C. RBC real Estate SRL, l-a ajutat pe un autor neidentificat să o inducă în eroare pe persoana vătămată Niyaz Autohandel-Import-Export, prin faptul că i-a pus la dispoziție contul bancar *** aparținând societății sale, cont ce a fost inserat în cuprinsul facturii proforma falsificată nr.18.000.003/14.09.2018, în locul contului real aparținând vânzătorului ***, determinând-o astfel pe persoana vătămată să efectueze, în data de 21.09.2018, două transferuri bancare în sumă totală de 203.000 euro în acest cont, drept avans pentru un număr de 30 de autocamioane”, se arată în rechizitoriu, potrivit foaiatransilvană.ro.

A avut o atitudine nesinceră

În timpul procesului, Glăvan a avut o atitudine nesinceră. El nu a recunoscut acuzațiile care i-au fost aduse, majoritatea dintre ele fiind în defavoarea lui.

De asemenea, după ce a încasat banii, Glăvan s-a grăbit să îi scoată din cont, și să îi cheltuie pe diferite bunuri.

”Atitudinea adoptată de inculpatul Glăvan Mădălin Laurențiu după ce suma de 203.000 euro a intrat în contul scietății inculpate, repectiv retragerea rapidă a banilor de la ATM, efectuarea de operațiuni de achiziționare de bunuri (fictive sau reale), în doar 4 zile, dovedește de asemenea că acesta a avut cunoștință despre acțiunea de inducere în eroare a persoanei vătămate și a acționat în mod coordonat cu autorul, în vederea păstrării produsului infracțiunii”, se arată în sentință.

De asemenea, magistratul a ajuns la concluzia că doar pedeapsa cu executare va fi în măsură să îndrepte comportamentul politicianului, care nu a recunoscut faptele, dar nici nu a avut grijă să repare prejudiciul.

”… instanţa apreciază că doar o pedeapsă cu închisoarea în regim de detenţie ar putea avea aptitudinea să tragă un serios semnal de alarmă în conștiința inculpaţilor, de natură a determina atât corectarea raportărilor greşite ale infractorilor la valorile sociale încălcate, cât şi modificări pozitive concrete în conduita viitoare a acestora”, se mai arată în sentință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.