Mihai Ielciu, avocatul care i-a creat infractorului Chezan o serie de pârghii și care are un rol important în afacerile soților Chezan se ocupă de vânzarea caselor din proiectul imobiliar demarat, printre alții de Mark Gitenstein, fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, olandezul Steven van Groningen, CEO Raiffesisen Bank și Don Lothrop, fost partener în mai multe fonduri care finanțează start-up-uri în Sillicon Valley și totodată fondator al ONG-ului Romania One și al publicației românești PressOne. Oare știu americanii cu cine au de-a face?

Citește și: Fostul ambasador SUA, împreună cu președintele Raiffeisen Bank și cu Don Lothrop construiesc un oraș lângă Cluj-Napoca

În primăvara acestui an, Gazeta de Cluj anunța că la 30 de kilometri de Cluj-Napoca se vrea a se construi pe 140 de hectare un orășel ce în faza finală, proiectul se vrea a fi o comunitate de 2.500-3.000 de locuitori ce va avea inclusiv o școală, o clinică medicală, fermă organică, parcuri, zone comerciale și centru de afaceri.

 Proiectul rezidențial denumit ”Colina Nouă” este dezvoltat de Șoimeni Parc SA, firmă controlată de olandezul Steven van Groningen (președintele Raiffesisen Bank), soții Liviu și Felicia Simionaș, Donald James Lothrop (fondatorul ONG-ului Romania One și al publicației românești PressOne) și americanul Thomas Louis Bates. Cel mai mare procentaj din capital îl deține Eurovillage LLC, un off-shore din Deleware. Potrivit documentelor oficiale, oamenii din spatele Eurovillage LLC sunt Donald Lothrop, StevenSchelhammer, Pamela Clark, Thomas Bates, Phil Tamminga și Mark Gitenstein, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în România din 2009 până în decembrie 2012, nominalizat de Barack Obama. Mark Gitenstein este încă un personaj extrem de influent în România, prin poziția pe care o ocupă în conducerea Fondului Proprietatea, acționar și administrator al celor mai importante companii energetice românești.

Societatea Șoimeni Parc SA a fost înființată în 2014 și are sediul în satul Băbuțiu, comuna Vultureni. Firma ce are ca și obiect de activitate ”dezvoltare (promovare) imobiliară” avut în anul 2017 o cifră de afaceri de 50.000 lei, însă firma a fost fără profit.

Ielciu a intrat la butoane

Firma ce se ocupă de vânzări este firma de imobiliare Estate Hub administrată de Marius Tomoni și Oana Bănuț, iar pe lângă cei doi, asociat în firmă este și Mihai Ielciu, avocatul țeparului Chezan.  

Avocatul Mihai Ielciu din Zalău are un rol important în șmecheriile familiei Chezan, ajutându-i pe aceștia să intre din nou la butoanele afacerii Tower. Spre exemplu, amintim că printr-o serie de pârghii create de avocatul Mihai Ielciu, Claudia Chezan a devenit unic administrator al firmei care administrează business-ul imobiliar, respectiv Equilibrum of Equity SRL. Practic, când dezvoltatorul imobiliar Dorin Bob a văzut o oportunitate de redresare a afacerii Tower și a preluat business-ul prin intermediul AHQ Management SRL, în cadrul acestei firme, pe lângă Dorin Bob a fost impus ca administrator societatea Equilibrum of Equity SRL ce era controlată la acea vreme de contabilul Nicolae Bocșa, unul dintre oamenii lui Chezan.

În baza unor convenții, s-a stabilit ca Equilibrum of Equity SRL să primească pe perioada anului trecut 40.000 euro/lună pentru managementul afacerii Tower. După terminarea acestui contract, firma controlată de Bocșa a mai cerut o suplimentare a înțelegerii în valoare de 100.000 euro, bani care au fost plătiți din conturile firmei AHQ Management SRL. Între timp, alături de Bocșa, în acționariatul Equilibrum of Equity SRL a apărut Claudia Chezan, iar în martie 2019 aceasta a devenit unic administrator al firmei, după ce soții Bocșa au cesionat părțile sociale către Claudia Chezan la prețul nominal al părților sociale, adică pentru doar 10.000 lei. Asta, în condițiile în care societatea a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 2,69 milioane lei și un profit de 1,65 milioane lei. În acest caz, există suspiciunea de săvârșire a unei eventuale infracțiuni de evaziune fiscală. Practic, tranzacția trebuia să fie făcută la un preț al pieței, determinat în funcție de cifra de afaceri.

Ielciu, acuzat de șantaj

Mihai Chezan și avocatul lui, Mihai Ielciu, sunt acuzați de șantaj într-o plângere penală de reprezentanții firmei imobiliare Amistar, compania care edifică proiectele Park Lake. Reprezentanții firmei imobiliare spun că Mihai Chezan le-a cerut un milion de euro pentru a debloca proiectul imobiliar Park Lake.

Potrivit informațiilor, Chezan ar fi încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru terenul pe care se edifică proiectul Park Lake 2 din Cluj Napoca. Însă, el nu a mai continuat procedurile pentru cumpărarea terenului respectiv. Ulterior, terenul a fost vândut firmei Amistar, care s-a apucat de construirea proiectului imobiliar Park Lake 2.

Însă, Mihai Chezan s-a notat în cartea funciară a terenului cu antecontractul de vânzare-cumpărare și le-a cerut patronilor Amistar un milion de euro pentru a renunța la pretențiile avute, astfel că proiectul a fost blocat.

Țeapa Tower

După câţiva ani de la semnalarea ţepei Tower, procurorii DNA Cluj l-au trimis în judecată abia în 2014 pe Mihai Chezan şi pe sora lui, Mihaela Bărboş, pentru înşelăciune.

“În perioada decembrie 2007 — mai 2011, inculpaţii Chezan Mihai Dumitru și Bărbos Mihaela Maria au desfășurat o activitate complexă prin care au indus în eroare și au păgubit un număr mare de persoane (99 de persoane care s-au constituit parte civilă), prin intermediul SC Tower SRL și SC Tower Development SRL. Inculpații au anunțat public intenția de a edifica un ansamblu rezidențial, format din mai multe imobile, pe raza municipiului Cluj Napoca, deși nu dețineau resursele necesare executării unui astfel de proiect imobiliar. În acest sens, inculpații au efectuat o campanie agresivă de publicitate, ascunzând situația reală de fapt (privind inexistența fondurilor) și au determinat astfel numeroase persoane fizice și juridice să încheie antecontracte și acte adiționale la acestea, privind vânzarea — cumpărarea unor apartamente, spații și locuri de parcare, în clădirile care urmau a fi edificate. În temeiul acestor antecontracte și acte adiționale, promitenții cumpărători au achitat inculpaților sume mari de bani, în mod repetat. În cauză au fost luate măsuri asigurătorii, constând în indisponibilizarea bunurilor imobile aflate în proprietatea suspecților Chezan Mihai Dumitru și SC Clark International SRL Cluj Napoca, prin instituirea sechestrului. Bunurile sechestrate au fost evaluate la valorile totale de circa 275.000 euro (bunurile inculpatului Chezan Mihai Dumitru), respectiv 1.500.000 euro (bunurile inculpatei persoană juridică)”, arată procurorii.

Amintim că Mihai Chezan a fost condamnat în SUA, iar în Cluj este judecat pentru mai multe acuzații penale care gravitează în jurul afacerii Tower despre care s-a scris în presa locală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.