Mihai Necolaiciuc liber, dupa ce a pagubit CFR cu 70 de milioane de euro

Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, a fost eliberat din arest, dupa revocarea celor patru mandate emise pe numele sau. Acesta fusese extradat din SUA in aprilie anul trecut, pentru a fi judecat in tara pentru prejudicierea companiei de stat cu peste 70 de milioane de euro. In timpul in care Necolaiciuc s-a ascuns in Statele Unite, acesta avea achizitionate doua locuinte de lux pe teritoriul american, autoritatile din acest stat lasanu-se foarte greu convinse sa-l extradeze.

Mihai Necolaiciuc, fostul director general al Cailor Ferate Romane (CFR) a fost eliberat din arest, dupa o decizie a Tribunalul Bucuresti. Instanta din capitala a decis admiterea recursului declarat de necolaiciuc impotriva sentintei Judecatorie Sectorului 1, care ii prelungise mandatul de arest preventiv. Decizia Tribunalului Bucuresti este una definitiva, din acest motiv Necolaiciuc fiind judecat de acum in stare de libertate. Acesta fusese prins in Statele Unite ina nul 2007, insa a fost etradat in Romania abia anul trecut.

Zeci de milioane de euro paguba pentru stat

Mihai Necolaiciuc a fost trimis in judecata in mai multe dosare, fiind acuzat ca impreuna cu mai multi colaboratori si subalterni, a prejudiciat Caile Ferate Romane (CFR) cu o suma de mai bine de 70 de milioane de euro. In concret, acesta a fost acuzat de doua abuzuri in serviciu contra intereselor publice, fapta care in Codul Penal este pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani, iar daca este in forma calificata de la 5 la 15 ani.

Alaturi de el, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) i-a trimis in judecata si pe Mihail Gabriel Misir, fost director comercial al CN CFR, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice, Dragos Vasile Vladut, fost sef al Serviciului Aprovizionare, Ilie Vladut, fost functionar la Serviciul Aprovizionare, Alexandru Nicolae, fost director al Bazei de Aprovizionare Basarab si coordonator achizitii la Serviciul Aprovizionare, toti acuzati de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 2002 – 2003, Mihai Necolaiciuc, in calitate de director general al CN CFR, a semnat 23 de comenzi de achizitii de piese pentru instalatii feroviare catre SC General Com Electrica SA Bucuresti. Aceste comenzi ar fi fost semnate cu incalcarea prevederilor legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei, furnizorul nefiind neautorizat de Autoritatea Feroviara Romana, precum si fara a fi derulate proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute de lege. Conform procedeelor aratate de catre procurori in rechizitoriul, Necolaiciuc a reusit performanta de a prejudicia CN CFR cu mai bine de 71.628.080.358 de lei vechi, suma pentru care compania s-a constituit parte civila in cauza.  Ulterior, in mod nelegal, Necolaiciuc a semnat instrumente de plata in valoare totala de 25.230.049.630 de lei vechi, acceptand plati pentru intreaga cantitate de marfa furnizata, reprezentand „contravaloarea unor marfuri inutile si cumparate la suprapret”.

Intr-o situatia asemanatare fostului director de la CFR se afla si patronul SC Remaru 16 Februarie SA si Nopates Alexandru,  fostul prsedinte al Consiliului de Administratie al SNCTF CFR Calatori. Acestia au fost trimisi in judecata, acuzatiile fiind infractiuni de coruptie si abuz in serviuciu. Mai precis, preocuroii iia cuza ca au prejudiciat societatea nationala cu o suma care depaseste opt milioane de euro, prin cumpararea  de automotoare si vanzarea lor la suprapret, dupa ce au fost facute cateva reparatii minore.

Hillary Clinton l-a expediat in tara

Mihai Nicolaiciuc a fost ascuns in Statele Unite o lunga perioada de timp, chiar dupa prinderea acestuia in 2007 fiind extradat in tara abia dupa trei ani.  Decretul privind predarea fostului director al CN CFR a fost semnat de nimeni altcineva decat secretarul de stat Hillary Clinton, sotia fostului presedinte american Bill Clinton. Aparatorul lui Nicolaiciuc, profesorul de procedura penala Gheorghita Mateut declarand la acel moment ca procedura aducerii lui in tara presupune colaborarea dintre autoritatile politienesti ale celor doua state. „Exista o hotarare de extradare, este definitiva, s-a semnat deja si actul procedural de catre Departamentul de Stat al SUA, ceea ce echivaleaza cu autorizarea de predare. S-a dispus emiterea unui nou pasaport, se asteapta ca echipa de politisti sa mearga sa il preia pe Necolaiciuc. El a renuntat la toate caile de atac”, a declarat avocatul Gheorghita Mateut. Si Neculaiciuc s-a tinut de cuvant, in martie 2011 Ministerul Justitiei Roman fiind informat de catre Departamentul de Stat al SUA ca inculpatul nu intentioneaza sa declare apel impotriva ordinului de extradare. De remarcat este faptul ca Neculaiciuc ar fi avut cai de aparare in justitia americana impotriva ordinului de extradare, mai precis un apel in fata Tribunalului Districtual, iar in cazul in care acesta i-ar fi fost respins, ar fi putut tari statul pana in fata Curtii Supreme de Justitie a Statelor Unite ale Americii.

Conform Interpol-ului, Mihai Necolaiciuc intrase pe teritoriul SUA in februarie 2007, atunci cand a parasit Austria cu o viza turistica americana data pe o perioada de sase luni. Tot conform unor surse din cadrul Interpol, la doar trei luni dupa ca ajunsese in SUA, Mihai Necolaiciuc detinea deja doua locuinte de lux in aceasta tara, mai precis in Palm Beach si Boca Roton, zone ale Floridei considerate a fi foarte exclusiviste. Chiar daca ramura romana a Interpol a cerut in repetate randuri retinerea sau arestarea lui Neculaiciuc, autoritatile americane au refuzat sa dea curs solicitarilor, refuzand in mod tacit acest lucru.

Abuzul in serviciu contra intereselor publice –Codul Penal

Art. 248. – Abuzul in serviciu contra intereselor publice
Fapta functionarului public, care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o tulburare insemnata bunului mers al unui organ sau al unei institutii de stat ori al unei alte unitati din cele la care se refera art. 145 sau o paguba patrimoniului acesteia se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Art. 2481. – Abuzul in serviciu in forma calificata
Daca faptele prevazute in art. 246, 247 si 248 au avut consecinte deosebit de grave, se pedepsesc cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.