procurori
procurori

Raportul de activitate al Ministerului Public pe anul 2023 a fost făcut public miercuri. În discursul de prezentare a raportului, procurorul general Alex Florența a explicat că gradul de ocupare a schemei de personal pentru parchete a ajuns la un minim istoric de 69%.

În raport se specifică faptul că doar anul trecut au ieșit la pensie 165 de procurori pe baza modificărilor legislative şi discuţiilor din spaţiul public privind salarizarea personalului din justiţie, scrie Digi24.

„În ceea ce priveşte resursele umane, anul 2023 a fost caracterizat de acutizarea deficitului de personal, astfel că s-a ajuns ca, la finalul 2023, gradul de ocupare a schemei de procurori la nivelul Ministerului Public să scadă la un minim istoric de 69,22%”, a declarat procurorul general Alex Florenţa.

Numărul de unități de parchet care funcționează cu schemă de procurori completă reprezintă doar 4,26% din totalul de unități.

„Se remarcă, totodată, o acutizare a acestei situaţii şi la nivelul unor parchete superioare, cu competenţe directe în investigarea unor infracţiuni grave (omor, evaziune fiscală, spălare de bani, corupţie). De remarcat, sub acest aspect, că în prezent doar 10 unităţi de parchet dintr-un total de 235 funcţionează cu schema de procurori completă”, a explicat Florența în discursul de prezentare a raportului de activitate al Ministerului Public pe anul 2023.

În ceea ce privește pensionarea a 165 de procurori pe anul 2023, procurorul general Florența a enumerat principalele motive:

-factori extrinseci sistemului judiciar, dintre care se evidenţiază: modificările legislative efectuate sau preconizat a fi efectuate, discuţiile purtate în spaţiul public cu privire la salarizarea personalului din justiţie şi la modificarea condiţiilor de pensionare; bugetul parchetelor şi eforturile inter-instituţionale considerabile pentru asigurarea resurselor materiale necesare bunei funcţionări a Ministerului Public;

-factori intrinseci sistemului judiciar: pensionările ridicate, care au avut loc pe fondul modificărilor legislative preconizate vizând condiţiile de pensionare ale magistraţilor;

-admiterea de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a cererilor de numire în funcţia de judecător a unui număr considerabil de procurori.

Criza de personal în justiție de anul trecut a ajuns la cel mai mic nivel, iar cei 29 de procurori numiți în funcția de judecători nu acoperă nevoia de personal din sistem.

„Uneori, modul de soluţionare a acestor cereri nu a ţinut cont, de o manieră obiectivă, de nevoile reale de funcţionare a unităţilor de parchet de unde proveneau respectivii procurori, ceea ce a dus la o acutizare a problemelor de personal. Astfel, în cursul anului 2023, au fost numiţi în funcţia de judecător un număr de 29 de procurori”, a explicat Florenţa.

Citește și: Înainte cu toate armele: Sabin Sărmaș intră în bătălia electorală cu atacuri la adresa lui Boc și păpușile lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.