Ministerul Educației a emis ordinul prin care profesorilor li se interzice să mai facă meditații cu elevii pe care îi au în propriile clase. Aceste măsuri se aplică și în cazul învățătorilor. Modalitatea în care emis acest document lasă loc unor interpretări prin care ar putea ca învățătorii să refuze să mai facă afterschool cu elevii din clase. Este posibil ca mulți părinți, care au copii în clasele primare, să fie puși în situația să vină cu cei mici la locul de muncă (!). Însă, o situație prin care s-ar putea rezolva această problemă ar fi ca învățătorii să facă afterschool, în continuare, la clasele colegilor, prin rotație.

În prezent, aproape 80 la sută dintre elevii din ciclul primar, sunt înscriși la ”afterschool”.

Potrivit ordinului, tot personalul didactic este obligat să depună declarație de interese. Cei care nu depun până la finalul anului 2024, riscă să fie concediați.

Prin declarație de interese se înțelege documentul scris, redactat pe propria răspundere, prin depunerea căruia cadrul didactic de predare confirmă că asigură echitate și obiectivitate în activitatea de predare-învățare-evaluare și că nu desfășoară activități de pregătire suplimentară contra cost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul școlar în curs.

De asemenea, prin meditații, se înțelege orice fel de activitate de pregătire suplimentară contra cost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat personalul didactic de predare.

Declarațiile de interese sunt publice și vor fi publicate pe site-urile unităților școlare. La nivelul fiecărei școli va exista un responsabil, care va avea această obligație.

Aceste declarații vor fi anonimizate, la rubricile care conțin datele cu caracter personal, cu excepția numelui și prenumelui cadrului didactic.

Directorii de școli au obligația ca personalul didactic să urmărească depunerea acestei declarații.

”Nedepunerea declarațiilor de interese în termenele prevăzute de prezenta procedură, precum și nedeclararea activităților de pregătire suplimentară (meditații) pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat personalul didactic de predare sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie abatere disciplinară”, se arată în ordin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.