Firma clujeană Net Brinel, patronată de Marcel Borodi, şi societatea SYNOTECH GLOBAL SERVICES ROMANIA SRL, aflată în proprietatea lui Claudiu Florică, implicat în scandalul Microsoft, au câştigat câte un contract de la Ministerul Justiţiei pentru echipamente IT. Valoarea contractelor este de peste 5,1 milioane de lei, fără TVA. În urmă cu câţiva ani, cei de la Brinel au mai câştigat un contract de la Ministerul Justiţiei, tot pentru furnizarea de echipamente IT.

Ministerul Justiţiei a cumpărat echipamente IT de la firma clujeană Net Brinel, abonată la contractele cu statul, în valoare de 3.965.000 de lei, fără TVA, în situaţia în care estimarea făcută de reprezentanţii MJ fusese de 5.455.626,77, fără TVA. În cadrul aceleiaşi licitaţii, cel de-al doilea contract a fost atribuit firmei SYNOTECH GLOBAL SERVICES ROMANIA SRL controlată printr-o reţea de off-shore-uri de Claudiu Florică, un om de afaceri implicat în dosarul Microsoft.

Potrivit MJ, achiziţiile în valoare de peste un milion de euro au fost necesare pentru că ”serverele existente la această dată sunt uzate din punct de vedere fizic şi moral, iar aplicaţiile care rulează pe acestea nu pot fi utilizate la capacitate maximă. Echipamente de tip server precum IBM X255, HP ML370 G3, Fujitsu TX300 S3 care alcătuiesc în proporţie de peste 90% infrastructura IT din sistemul judiciar, având vechimi cuprinse între 7 ani şi 10 ani sunt depăşite tehnic, fizic şi moral, acestea fiind scoase din producţie de către producători, cu mulţi ani în urmă. În prezent producătorii acestor echipamente nu mai asigură piesele de schimb necesare înlocuirii componentelor defecte, singura soluţie de remediere a incidentelor apărute fiind achiziţionarea pieselor recondiţionate, a căror perioadă garantată de funcţionare nu depăşeşte 6 luni de zile. În vederea remedierii problemelor de natură tehnică apărute la nivelul reţelei Ministerului Justiţiei, precum şi în vederea extinderii reţelei interne este necesară achiziţionarea de echipamente IT (switch-uri, routere etc.), precum şi a unei aplicaţii de dispecerizare a problemelor de natură tehnică într-un mod centralizat, astfel cum sunt prezentate în Caietul de sarcini”, arată reprezentanţii ministerului.

Cu toate acestea, în 2011 tot SC Net Brinel a vândut Ministerului Justiţiei acelaşi gen de aparatură IT (servere, routere şi un sistem de bază de date) pentru suma de aproximativ 4,1 milioane de lei, fără TVA.

 

Florică prins şi scăpat din dosarul Microsoft

Firma controlată de Claudiu Florică, SYNOTECH GLOBAL SERVICES ROMANIA SRL, este administrată de POPESCU MANUELA CAROLINA şi, potrivit ONRC, acţionari sunt COR HAGIGALINIS HARALAMBIE WALTER şi off-shore-ul cipriot LISAOS VENTURES LTD. firma Synotech provine din conglomerarea a trei societăţi: DIM Soft, Abacus Systems & Solutions SRL şi Abacus Telcon. DIM Soft a fost preluată în 2009 de concernul elveţian D-Con.Net şi administrată de Claudiu Ionuţ Florică. Din mai 2012, Dim Soft a trecut în proprietatea off-shore-ului cipriot Lisaos Ventures Limited, iar din ianuarie 2014, Dim Soft îşi schimbă numele în Synotech Global Services România. O altă firmă unde Florică a fost acţionar şi administrator este Abacus Systems & Solutions SRL, de unde s-a retras şi şi-a vândut acţiunile offshore-ului Lisaos. Prin Abacus Systems, Claudiu Ionuţ Florică a controlat şi firma Abacus Telcon. Cele două firme au fuzionat prin absorbţie în februarie 2014 şi au fost preluate de Synotech Global Services România.

Claudiu Florică este fostul şef al Fujitsu România şi denunţătorul din dosarul Microsoft. În rechizitoriul prin care oamenii de afaceri Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru, fostul ministru Gabriel Sandu şi primarul nemţean Gheorghe Ştefan, au fost trimişi în judecată, procurorii DNA au clasat cauza faţă de Dinu Pescariu, Dragoş Stan şi Claudiu Florică, care iniţial au fost cercetaţi în dosarul menţionat anterior. Cei trei au scăpat de urmărirea penală pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, procurorii DNA motivând că  ei au fost martori denunţători şi le-au spus încă de la începutul anchetei procurorilor faptele pe care le-au comis în trecut.

claudiu florica

Omul lui Boc

Revenind la Net Brinel, patronul acestei societăţi, clujeanul Marcel Borodi, poate fi considerat ”omul lui Emil Boc”. Primăria Cluj Napoca a încheiat un contract prin atribuire directă, care depăseşte pragul de 30.000 de euro, cu firma Net Brinel, patronată de Marcel Borodi. Această societate este “abonată” la contractele primăriei clujene, firma lui Borodi primind, tot prin aceeaşi metodă, un contract de aproape 70.000 de lei (fără TVA), pentru instalarea de antiviruşi în calculatoarele primăriei lui Boc. De asemenea, municipalitatea a dat aproape 8 milioane de lei pentru ca cei câţiva clujeni care accesează o extensie a site-ului primariaclujnapoca.ro să poată depune cereri şi să îşi facă programări pentru a se căsători. Printre beneficiarii banilor tot cei de la Net Brinel.

Licitaţia pentru proiectul “Sistem informatic integrat pentru servicii online oferite în Municipiul Cluj-Napoca” a fost câştigat de consorţiul NET BRINEL (50.96 %), Software Development Consulting (36.49%) şi CP Consultant Services SRL (12.55 % ). “În cadrul proiectului s-au achiziţionat, servicii de analiză, proiectare, dezvoltare, implementare, instruire, management de proiect, informare şi publicitate, licenţe software de baze de date şi aplicaţii precum şi o soluţie hardware hight availability, de ultimă generaţie care include servere stand alone, cluster de servere, echipamente de stocare, echipamente de back up, comunicaţii, securitate, load balancer. Suma achitată către S.C Net Brinel S.A., în calitate de lider în asocierea cu Software Development&Consulting şi CP Consulting S.R.L. pentru proiectul Sistemul informatic integrat pentru servicii online oferite în Municipiul Cluj-Napoca a fost de 6.789.992 lei, TVA inclus,sumă provenită din fonduri externe nerambursabile”.

Firma lui Borodi se numără printre societăţile care au mare succes la licitaţiile publice, prin aceastea furnizându-se servicii, calculatoare sau altă tehnică de calcul către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, diferite universităţi din România sau alte instituţii de stat. SC NET Brinel a finalizat un contract cu Universitatea Babes-Bolyai pentru realizarea unui portal de e-learning la care vor avea acces peste 40.000 de studenţi şi profesori. Compania lui Borodi colaborează cu HP, Microsoft, Cisco, IBM, Oracle, Intel, Citrix. Grupul Brinel numără în momentul de faţă peste 500 de clienţi activi şi un număr de 150 de angajaţi.


 

Cine a mai participat la licitaţie

Potrivit documentaţiei, Net Brinel Cluj-Napoca şi asocierea Synotech Global Services Romania şi Trend Import Export vor furniza, până în aprilie 2017, echipamente de stocare a datelor de tip SAN, routere, switch-uri şi servere, precum şi servicii de instalare.

La licitaţie au mai depus oferte Bull Romania, East European Business Architects şi Smart Control.

Sebastian Albescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.