Ministerul Sanatatii nu mai are bani de Spitalul Regional de Urgenta

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Alin Tise a anuntat saptamana trecuta ca institutia pe care o conduce a finalizat protocolul de colaborare cu Ministerul Sanatatii, in vederea construirii Spitalului Regional de Urgenta. Acesta va fi ridicat fie printr-un parteneriat public-privat, prin atragerea unui investitor, fie prin alocari bugetare din partea celor trei administratii locale implicate – Consiliul Judetean Cluj, Primaria Cluj-Napoca si Primaria Floresti – pe baza unei previziuni multianuale, sume care se pot ridica la 2 milioane de euro pe an. In oricare din aceste cazuri, spitalul va ramane unul in regim public, fiind administrat de Ministerul Sanatatii.
Institutia a anuntat ca nu dispune de resursele necesare pentru a contribui la realizarea Spitalului Regional de Urgenta, dar ca se obliga sa le puna la dispozitie studiul de fezabilitate si proiectul tehnic ce vizeaza acest obiectiv. Potrivit presedintelui CJ, Alin Tise, documentatia tehnica pentru Spitalul Regional de Urgenta a fi costat ministerul cateva milioane de euro, dar trebuie facuta o noua investitie in acest sens, pentru a se adapta la Planul Urbanistic de Detaliu recent din zona. „Initial Ministerul Sanatatii avea un proiect care implica realizarea unor astfel de spitale de urgenta in toate cele opt regiuni. Daca ar intra sa ne asigure noua finantare pentru spital, ar trebui sa procedeze la fel si in cazul celorlalte regiuni. Ni s-a spus deci ca nu sunt bani la acest moment pentru sustinerea acestor obiective. Dar pentru ca noi am facut niste pasi importanti, in sensul ca dispunem deja de teren, primim documentatia tehnica gratuit, urmand sa o reactualizam”, a explicat Alin Tise.
Administratia judeteana va semna un protocol de asociere cu Consiliul Local Cluj-Napoca si cu Consiliul Local Floresti, urmand sa demareze pe cont propriu acest proiect. „Vorbim, practic, de doua etape. In prima faza vom organiza licitatia pentru actualizarea documentatiei tehnice. Este vorba despre studiul de fezabilitate si proiectul tehnic, care aduce unele modificari fata de propunerea initiala. Concret, spitalul regional nu va mai avea o capacitate pentru 800 de locuri, ci numai pentru 600 de locuri, raportat la numarul de locuitori din Regiunea de Nord-Vest, adica 3.000.000. Initial, proiectul a fost gandit pe un sistem modular, acum trebuie pliat pe structura terenului de care dispunem in Floresti”, a declarat presedintele CJ. Tise a informat ca fiecare dintre parteneri va trebui sa cuprinda in buget sumele pentru aceasta investitie. „Consiliul Judetean a alocat 1.000.000 de lei, Consiliul Local Cluj-Napoca, de asemenea, a alocat 1.000.000 de lei, iar Consiliul Local Floresti vine cu 500.000 de lei. Ramane sa stabilim pe ce varianta mergem in momentul in care vom demara etapa a doua a proiectului, adica partea de executie a lucrarii”, a adaugat Alin Tise.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.