Cu câteva luni în urmă, ziarul „Gazeta de Cluj” a scris despre delegațiile foștilor miniștrii din guvernul condus de Nicolae Ciucă. Cum fiecare pădure are și uscăciuni, de data aceasta, jurnaliștii de la ziarul nostru au așteptat cu lunile pentru  a primi răspuns la câteva întrebări foarte simple. Mai exact despre cheltuielile financiare ale plimbărilor lui Alexandru Rafila. 

Cererea jurnaliștilor a fost depusă încă din data de 8 iunie, iar răspunsul oficial a fost primit abia pe 17 august, depășind cu mult limita legală de 30 de zile prevăzută pentru astfel de situații. Această încălcare a transparenței și a dreptului publicului la informație ridică semne de întrebare cu privire la modul în care Ministerul Sănătății păstrează legătura cu presa. Mai mult, întârzierea răspunsului Ministerului Sănătății stârnește suspiciuni cu privire la transparența procesului decizional și la angajamentul real față de comunicarea deschisă cu cetățenii. Ne întrebăm câte informații rămân, poate, îngropate, sub preșul birocratic?

În urma obținerii informațiilor, aducem la lumină cheltuielile ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în ceea ce privește deplasările sale în străinătate și în interiorul țării. Rapoartele privind deplasările pentru perioada 01.01-31.05.2023 arată o sumă totală de 37.584,06 lei alocată pentru 5 deplasări externe, dar și 5.092,13 lei pentru 5 deplasări interne.

Parlamentarii români și cheltuielile privind deplasările

Conform datelor furnizate de Camera Deputaților, cuprinse între iunie 2021 și mai 2022, reprezentanții parlamentari au cheltuit un total de 2.219.016 lei pentru deplasările lor externe. Situația se repetă și în cazul Senatului, unde suma totală a cheltuielilor pentru o perioadă de 12 luni, din aprilie 2021 până în martie 2022, se ridică la 1.730.525 lei. Este important de menționat că Senatul publică aceste date cu o întârziere de două luni față de Camera Deputaților.

Tendința generală indică o creștere a cheltuielilor de acest tip, fapt demonstrat de faptul că cele mai mari sume au fost alocate în lunile de final ale perioadelor de referință. Mai exact, în luna mai 2022, deplasările externe susținute de Camera Deputaților au însumat 693.363 lei, iar la Senat, vârful cheltuielilor a fost atins în luna aprilie 2022, cu o sumă de 413.248 lei.

Printre deplasările externe notabile se numără:

  • Semnarea Memorandumului de Înțelegere cu Franța în domeniul Sănătății.
  • Vizita de lucru de la Madrid, care a avut loc ca urmare a semnării Memorandumului de Înțelegere cu Spania din 2022.
  • Participarea la Reuniunea miniștrilor Sănătății din UE, în Belgia.
  • Prezența la Forumul global pe tema resurselor umane în domeniul sănătății, desfășurat în Elveția.
  • Participarea la Adunarea Mondială a Sănătății în Geneva, Elveția.

De asemenea, în cadrul deplasărilor interne din același interval de timp, Ministrul Sănătății a vizitat o serie de spitale din diverse județe ale țării, însoțind evenimente de inaugurare sau semnând contracte de finanțare pentru infrastructura spitalicească nouă în cadrul PNRR.

Câteva zeci de mii de lei pentru deplasările prin străinătate

Acesta nu este primul an în care Ministerul Sănătății atrage atenția cu privire la astfel de cheltuieli, înregistrând 99.751,18 lei pentru 13 deplasări externe și 11.523,07 lei pentru 16 deplasări interne în anul 2022.

Într-un context în care sistemul de sănătate este confruntat cu numeroase dificultăți și necesită intervenții urgente, întrebările referitoare la alocarea eficientă a resurselor și justificarea fiecărei deplasări în particular rămân fără un răspuns definitiv.

Amplificarea transparenței legate de cheltuieli și de argumentele care stau la baza acestora este necesară, cu scopul de a garanta că resursele sunt utilizate adecvat și pentru a aduce un avantaj real sistemului medical și populației.

Alexandru Rafila, luat în vizor de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe 

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat de curând că îl bănuiește pe Rafila că are un „război cu sistemul medical din Cluj-Napoca”, în condițiile în care cele două mari proiecte de sănătate ale județului își așteaptă finanțarea pentru a putea fi demarate lucrările de construire. Din păcate, banii încă nu vin, iar proiectele stagnează. 

„Da, pot să-l bănuiesc și pe dânsul (Rafila – n.red.). El are un război cu sistemul medical din Cluj. A încercat să împartă medicii pe categorii, a încercat să numească politic, să schimbe managerii de spitale, să pună membri în Consiliile de Administrație. Nu i-a preocupat decât să controleze într-o formă sau alta sistemul medical. Pot să-l bănuiesc de rea de credință, atât timp cât trebuie să-l conving eu de importanța proiectelor”, a afirmat șeful CJ Cluj.

Ministerul care a fost „campion” în ceea ce privește deplasările interne și externe

Trebuie să amintim că la nivelul fostului Guvern, fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, împreună cu actualul ministru, Angel Tîlvar, au efectuat un număr de 22 de deplasări externe, în timp ce în perioada ianuarie – mai 2023 s-au înregistrat 15 deplasări externe. Aceste deplasări au avut loc în contextul participării la reuniuni internaționale la nivel înalt, conferinţe de securitate, vizite de lucru oficiale la invitaţia omologilor din alte țări, precum și vizite de lucru la contingentele naţionale dislocate în misiuni în teatrul de operații din Balcanii de Vest și Polonia. 

În ceea ce privește costurile aferente acestor deplasări, acestea includ transportul, cazarea și diurnele de deplasare pentru membrii delegațiilor conduse de cei doi miniștri. Astfel, în anul 2022, costurile înregistrate au fost de 598.614,91 lei, iar pentru perioada ianuarie – mai 2023, costurile au ajuns la valoarea de 845.137,78 lei. 

În plus față de deplasările externe, este important de menționat că ministrul Apărării Naționale a efectuat, de asemenea, deplasări interne în îndeplinirea atribuțiilor sale funcționale. Acestea includ călătorii frecvente în Capitală și spre garnizoane militare, folosind mijloacele de transport furnizate de MApN.

Aceste deplasări au avut ca scop participarea la diverse activități, precum vizite de lucru, activități de documentare, informare și evaluare în cadrul unităților militare, și desfășurarea evenimentelor de pregătire, instruire și ceremonii legate de aniversări ale structurilor militare, printre altele. Fondurile necesare pentru aceste călătorii au fost alocate în conformitate cu baremele și reglementările aplicabile. Valoarea totală a cheltuielilor pentru deplasări se ridică la 1.443.751,78 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.