La mijlocul lunii mai, declaraţiile ministrului Educaţiei Remus Pricopie, care a spus că vrea legiferarea fondului clasei, făceau furori pe forumurile părinţilor, care sunt sătui de câţi bani trebuie să dea la şcoală pentru diferite „atenţii” şi materiale didactice. Ministrul susţine, însă, că fondul clasei este oricum plătit de părinţi şi se doreşte doar scoaterea lui din ilegalitate.

În prezent, Ministrul Educaţiei interzice colectarea fondului clasei şi al şcolii. Fondul şcolii este o taxă neoficială care se plăteşte în fiecare instituţie de învăţământ, fără ca profesorii sau părinţii să dea atenţie aspectului ilegal al situaţiei, deşi fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu a comunicat directorilor de şcoli că e ilegal să permită colectarea acesteia.

Chiar dacă legea interzice ca profesorii să colecteze fondul şcolii, această practică este o regulă nescrisă în fiecare instituţie de învăţământ. În plus, părinţii se plâng că fără aceste sume cu care contribuie la şcoală, copiii lor ar fi nevoiţi să înfrunte condiţii necivilizate: mobilier învechit şi deteriorat, în special.

Reprezentanţi ai Inspectoratelor Şcolare spun că nu este nimic ilegal ca părinţii să pună mână de la mână şi să se facă investiţii în instituţiile de învăţământ, cu condiţia ca niciun cadru didactic să nu fie implicată. Deşi se spune că această contribuţie este benevolă, părinţii se plâng de faptul că sunt constrânşi să plătească.

„Nu contează câţi bani intră în sistemul de învăţământ. Câtă vreme nu se elimină şpaga şi corupţia, e degeaba. Este o şpagă mică şi o corupţie slinoasă, cu flori de 8 martie, cu o pereche de ciorapi, cu mersul la meditaţii la proful de la clasă (ca sa-l înveţe ce trebuie), cu cartonul de prăjituri de ziua „doamnei”… Întrebaţi profesorii de liceu câţi elevi de clasa a 9a au care nu ştiu să citească, nu ştiu tabla înmulţirii, nu ştiu să înveţe sau nu pricep ce au citit… Întrebaţi câţi studenţi agramaţi sunt la facultate…”, scrie un părinte pe internet.

„Fondul clasei nu va fi obligatoriu”

La mijlocul lunii mai, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat că fondul clasei trebuie “adus la lumina”, precizând că nu va fi obligatoriu în viitor. „În primul rând, cred că suntem cu toţii de acord, că există un fond al clasei. (…) Sigur că legal el nu există. (…) Eu cred că ar fi mult mai bine dacă acest fond al clasei ar fi adus la lumină, ar fi oficializat şi ar exista reguli clare de constituire a lui şi de utilizare a lui”, a spus ministrul Pricopie, citat de Agerpres.

“Vreau să subliniez, pentru că o parte din colegii dumneavoastră au reluat mesajul, cum că ar fi obligatoriu. Vreau să spun că nu, fondul clasei nu poate să implice o obligativitate din partea părinţilor de a contribui. Cine doreşte, contribuie, cine nu doreşte, nu contribuie”, a precizat ministrul Pricopie.

Ministrul Educaţiei a declarat că lucrează la un mecanism prin care banii să ajungă mult mai uşor la şcoală, iar părinţii şi oamenii care vor să doneze bani instituţiilor de învăţământ să o poată face direct în conturile şcolii. Mai mult decât atât, ministrul a mai spus că vrea să extindă şi la instituţiile de învăţământ din România sistemul de donare a 2% din impozitul pe profit existent pentru organizaţii neguvernamentale.

De asemenea, acesta a spus că doreşte stabilirea de reguli clare de constituire a fondului clasei, în acest fel asigurându-se „o sursă de creştere a bugetului“, afirmând că ar putea fi vorba despre „5% în bugetul Educaţiei“, transmite Mediafax. „Atât timp cât oricine, eu am dreptul să merg la şcoală şi să contribui cu ceva, de la făcut curăţenie în clasă, lucru pe care l-am făcut înainte de a începe şcoala cu alţi părinţi, la, nu ştiu, să asigurăm o anumită dotare. Atât timp cât acest lucru se face într-un cadru legal şi nu circulând bani într-o formă ascunsă, nu văd care este problema.

Părinţii nu sunt încântaţi de idee

Sigur că ideal ar fi să nu fie nevoie să ajungi în situaţia asta, dar să ştiţi că în toate statele occidentale, şi am discutat lucru ăsta şi la Ministerul Finanţelor, să avem un mecanism mult mai clar, ca opţiunile părinţilor de a sprijini, chiar şi financiar, o şcoală, să urmeze un traseu legal şi vizibil. Să existe posibilitatea, aşa cum există şi acum posibilitatea acelor donaţii, dar să fie mult mai clar şi traseul mult mai bine pus pe hârtie. Altfel, orice fond al clasei care nu ştii exact ce se întâmplă cu acei bani şi unde se duc banii este o procedură ilegală. Or părinţii, profesorii, directorii, toţi trebuie să cunoască acest lucru”, a precizat ministrul Educaţiei.

„În curând o să mai citim că d-l ministru al educaţiei o să vireze în conturile şcolilor şi alocaţiile alea amărâte de 42 pe lună, ca şi donaţii din partea părinţilor pentru şcoli… că asta ar mai lipsi, şi în rest le-a făcut pe toate . După ce că dăm milioane pe cărţi şi caiete să facă copiii o şcoală, dânşii nu îi ajută cu nimic pe părinţi, să înţelegem că vor ca părinţii să renunţe să-şi mai dea copiii şcoală. Pentru că nu toată lumea are posibilitatea de a cumpăra şi a plăti tot ce cere şcoala”, spune un alt părinte.

Există însă şi unii care văd partea plină a paharului: „Eu donez de câţiva ani aceşti bani la tot felul de fundaţii dar niciodată nu am fost informată ce s-a făcut cu ei. Aş prefera să-i donez pentru şcoala în care învaţă copilul meu. Aş auzi sau vedea unde se duc aceşti bani, iar învăţătorii şi profesorii din şcoală nu s-ar mai umili în faţa unor părinţi cu posibilităţi sau relaţii care în general au şi copii prost crescuţi pentru a pune în aplicare tot felul de proiecte care sunt bune tot pentru copii noştri. Ar putea ajuta copii cu performanţe şcolare dar fără posibilităţi pentru că sunt profesori care ar pregăti aceşti copii gratuit, dar ca să participi la olimpiade sau diverse concursuri în altă localitate ai nevoie de maşină şi bani de buzunar pentru aceşti copii”.

 

Diana Gabor

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.