Ministrul Justiției, liberalul Cătălin Predoiu, este asociat în cadrul unei societăți comerciale cu Cătălin Beciu, om de afaceri controversat care a semnat anul trecut un protocol de colaborare cu Alexander Nix, fondatorul companiei americane Cambridge Analytica. Firma a fost cercetată de FBI și Departamentul de Justiție din SUA pentru că ar fi obținut datele a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook, date pe care le-ar fi utilizat pentru a înțelege psihologia utilizatorilor și a le influența votul în favoarea lui Donald Trump sau a Brexit.

În primăvara acestui an, Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a fost cooptat în societatea Quize.Com SRL de către proprietarul afacerii, Cătălin Beciu. Alături de cei doi, din structura acționariatului mai fac parte Ștefan Varfalvi, Elisabeta Menadi și compania QIIZAPP Tech SRL, firmă care le aparține lui Carmen Liliana Ciocoiu, domiciliată în Canada, la Toronto, și Liviu Mihai Corbea.

Beciu a fost unul dintre liderii ALDE, însă după ce a ieșit din partid a devenit președintele Partidului Neoliberal.

De asemenea, Beciu a semnat anul trecut un parteneriat cu Alexander Nix, fondatorul companiei americane Cambridge Analytica, implicată în campania electorală a lui Donald Trump și anchetată pentru aceste aspecte de FBI.

Anul trecut, Beciu și Nix au semnat un protocol de colaborare pentru dezvoltarea și promovarea aplicațiilor pentru smartphone produse în Romania, aplicațiile fiind realizate de compania Qiize.com.

„Acest lucru arată fără echivoc interesul mondial pentru industria software din Romania, dar și uriașul potențial al acesteia. Fostul partener al lui Nixon – Richard Robinson – a semnat un document similar, în numele noii sale companii. Alexander Nix se va ocupa de promovarea lor, in regim de parteneriat. Colaborarea va fi extinsa și în afara zonei asteia, în sensul în care ne putem ajuta reciproc pe partea de analiză a datelor, acoperind mai multe domenii de activitate”, declara Cătălin Beciu pentru economica.com.

Afacerile Cambridge Analytica au ajuns până în România

România apare pe harta ţărilor în care angajaţi ai Cambridge Analytica sau ai companiei de comunicare şi strategie a firmei, SCL Group,  acţionau pentru a reduce sau mări participarea la vot. Consultantul Rupert Wolfe-Murray a povestit pe emerging-europe.com că unul dintre directorii SCL i-a cerut să lucreze cu ei pentru alegerile din România în 2016 şi că a aflat că e vorba despre clientul PSD „cel mai dubios partid din România” în legătură cu „aranjarea” alegerilor. El a refuzat după ce au apărut înregistrări cu camera ascunsă în care fostul CEO al Cambridge Analytica, Alexander Nix, a povestit unei televiziuni despre o operaţiune sub acoperire dintr-o ţară est-europeană.

La acea vreme, PSD era condus de Liviu Dragnea, aflat în prezent după gratii.  

„Am realizat atunci, stupefiat, că ţara la care se refereau ar fi putut să fie România, iar eu eram pe cale să fiu parte a unei echipe sub acoperire care urmărea subminarea democraţiei. În momentul ăla m-am simţit de parcă aş fi evitat, la limită, un glonţ. Primul meu gând a fost, apoi, să împărtăşesc această poveste, să ajungă şi la oamenii din România, pentru ca ei să ştie ce i-a pândit”, scria Wolfe-Murray, citat de Mediafax. Publicaţia Observer a dezvăluit în 2018 că Cambridge Analytica a accesat ilegal datele a 87 de milioane de profile Facebook, în marea lor majoritate aparţinând utilizatorilor americani.

Acuzațiile cu privire la culegerea și manipularea datelor a 87 de milioane de utilizatori Facebook de către Cambridge Analytica – angajată de echipa de campanie a miliardarului republican Donald Trump în 2016 – au declanșat o serie de anchete atât în Statele Unite, cât și în Europa.

Ancheta Departamentului american al Justiției și FBI s-a concentrat asupra tranzacțiilor financiare ale firmei și a modului în care și-a însușit și a folosit datele culese de la Facebook și alte surse, potrivit NYT. Anchetatorii au contactat de asemenea Facebook, scrie ziarul. Cambridge Analytica a fost înființată în 2013 – la început punând accentul asupra alegerilor americane – cu o susținere în valoare de 15 milioane de dolari din partea miliardarului Robert Mercer, un donator al Partidului Republican. Numele firmei a fost ales de fostul consilier de rang înalt al președintelui Donald Trump Steve Bannon, potrivit ziarului. Bannon a plecat de la Casa Albă în august 2017.

SCL l-a angajat pe fiul Ioan Avram Mureșan care a murit în condiții suspecte

În România, compania londoneză a deschis firma SRL Strategic Communications Laboratories Baia Mare controlată de Alexander Oakes, unul dintre directorii companiei londoneze. Oakes l-a numit ca reprezentat al firmei românești pe Dan Avram Sabin Mureșan, fiul lui Avram Mureșan, fost ministru al Agriculturii condamnat penal.

În 2012, fiul fostului ministru a murit în Kenya în urma unui infarct, unde Strategic Communications Laboratories desfășura o campanie de influență pentru Uhuru Kenyatta, politicianul care avea să devină în aprilie 2013 președintele acestei țări africane. Potrivit reprezentanților familiei Mureșan, el avea analizele la zi care arătau că nu ar fi avut nici o problemă. Trupul lui a fost adus în țară de urgență cu ajutorul consulatului SUA.

După Mureșan, reprezentantul Strategic Communications Laboratories Baia Mare a fost numit omul de afaceri Peter Imre din Zalău. Imre este ginerele lui actualului ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, care a mai ocupat această funcție în anii 90 și în Guvernul Ponta.

Pe vremea când era ministru, în 2017, Meleșcanu i-a luat pe Imre  și pe Călin Popescu Tăriceanu într-o vizită oficială la Budapesta, unde s-a întâlnit cu omologul lui, Peter Szijjarto. Bârfele spun că în cadrul acestei întâlniri s-ar încerca o apropiere de Vladimir Putin prin intermediul lui Szijjarto.

„Știu de contract, dar nu sunt implicat. Câtă vreme numele meu girează o campanie, aceasta nu va fi niciodată anti-românească. Va fi patriotică. Tot ce este SCL este patriotic. SCL este în continuare bun pentru administrația Trump, o fi bun și petru Guvernul din România. Scopul este reducerea corupției. La fel ca parcatul ilegal în Elveția, nu va exista nicio țară fără corupție, dar cu cât aceasta scade, cu atât este mai bine pentru mediul de afaceri”, a zis Peter Imre pentru DC News.

Contracandidații momiți cu prostituate și mită

O anchetă recentă a postului Channel 4 a dezvăluit înregistrări cu Alexander Nix (CEO al companiei) care îi explică unui potențial client modul de lucru al companiei: mituirea contracandidaților sau trimiterea prostituatelor la aceștia acasă pentru a-i înregistra video și șantaja. Același CEO a spus nonșalant că este de acord cu diseminarea informațiilor false: “e vorba de lucruri care nu trebuie neapărat să fie adevărate, important este să fie crezute”.

Ceea ce s-a văzut în cazul Cambridge Analytica este infim în comparație cu ceea ce se întâmplă în state precum Rusia sau China. Spre exemplu, Rusia cere tuturor companiilor care operează pe teritoriul ei să stocheze datele despre utilizatori pe servere rusești, fără vreun soi de filtru — inclusiv giganți precum Twitter au acceptat sistemul, în ciuda riscului ca datele utilizatorilor să fie accesate de Kremlin.

În trecut speranțele erau ca internetul și rețelele sociale să schimbe lumea în mai bine, să democratizeze societățile și să ofere voce celor vulnerabili. Acum pare că au devenit doar un alt instrument de manipulare și diviziune. În final, internetul și rețelele sociale vor fi pe măsura societăților în care funcționează.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.