Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, va prezenta coaliţiei de guvernare o nouă variantă privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), precizând că este o chestiune care ţine mai degrabă de procedură.

„Nu e vorba despre o opinie, ci de o aşteptare legitimă, aceea de a ajunge la o soluţie pentru desfiinţarea SIIJ. (…) Ar fi o nouă propunere de text care să fie prezentat coaliţiei pe acest proiect. Deocamdată nu am făcut-o publică. Nu e un mare secret, dar aş vrea să o discutăm în coaliţie”, a declarat ministrul Stelian Ion marţi.

Potrivit acestuia, este vorba despre o variantă care să asigure garanţii suplimentare pentru magistraţi, fiind mai mult o chestiune de procedură.

„Nu este un filtru, este o chestiune care ţine mai degrabă de procedură, de anchetă şi se va regăsi această propunere ca un nou articol în legea privind statutul magistraţilor. Este vorba mai mult despre competenţă. Ce-mi doresc, şi ceea ce este cumva o cerinţă esenţială pentru mine, pentru Ministerul Justiţiei şi pentru USR PLUS, este, pe de o parte, să desfiinţăm SIIJ, fără să-l reînfiinţăm sau fără a-i schimba eticheta sau sediul, pe de altă parte, este a reface competenţele DNA, DIICOT”, a explicat ministrul.

Stelian Ion a mai explicat că faptele de corupţie care îi vizează pe magistraţi vor rămâne la DNA. De asemenea, ministrul a mai adăugat că nu condiseră că UDMR nu va fi de acord cu aceasta variantă, mai ales că „au avut loc discuţii de principiu”. El a precizat că ideea principală este, de fapt, de a „merge cu două proiecte separate” – desfiinţarea SIIJ şi, prin Legile Justiţiei, să fie introdusă această garanţie suplimentară pentru magistraţi.

„Se pune problema, dacă se vine cu alineate noi, cu un articol nou, să respectăm principiul bicameralismului (…) sau avem o altă propunere mai bună, să vedem dacă vor agrea colegii noştri. Este ideea de a merge cu două proiecte separate: desfiinţarea SIIJ şi, prin Legile Justiţiei, să introducem această garanţie suplimentară. Altfel nu se ridică MCV, nu ne respectăm obligaţiile pe care ni le-am asumat cu toţii şi acest Guvern nu cred că-şi va permite să rămână cu povara MCV şi pentru anii următori. (…) Nu vorbim de vorbe în vânt, vorbim de chestiuni votate şi scrise în programul de guvernare”, a completat el.

Sursa: adevarul.ro

Citește și: Asta-i pohta ce-am pohtit! Cine și de ce caută să desființeze SIIJ

2 COMENTARII

  1. De ce sa desfiintam SIIJ este o institutie publica si independenta care investigheaza,ancheteaza magistratii si chiar procurorii .Sa vedem sumele pentru rectificare daca justitia aloca bani de la Guvern atunci nu se mai pune piedici.
    Robert Marshall spune:o justitie buna corecta cu ideologii europene numai asa putem reforma justitia si controla statul de drept
    Daca avem SIIJ in justitie atunci avem un control juridic putem avea o partinire a unui sistem juridic in Romania care pun magistratii romani si magistratii straini intr-un schimb de experienta putem vorbi de un sistem american in justitia romaneasca si anume un plan de a redresa justitia de a nu frana legile si putem mentine un stat de drept fara atacul la persoana si de a asigura o justitie dreapta.Nu este usor stim ca suntem in pandemie de coronavirus sa testam avocatii,sa testam procurorii

  2. Cu ce te deranjează SIIJ dl. Ministru Stelian Ion ? S-au faci jocurile altora ! La cine îi este frică de SIIJ ? Să-ți vezi de treabă ta și lasă SIIJ în pace să își facă datoria pentru care a fost înființată !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here