Uitat și abandonat într-un beci întunecat al școlii care-i poartă numele, bustul marelui Emil Racoviță are, se pare, din nou parte de o nouă șansă la glorie. Autoritățile locale au dat, după luni de zile de tras pisica de coadă, avizul pozitiv pentru reamplasarea  pe soclu. Despre ziua și momentul când acest lucru se va întâmpla încă nu avem date, totul fiind încă învăluit într-un mister, iar revenirea acestui simbol al culturii românești unde-i este locul se lasă încă așteptată. 

Text: Gazeta de Cluj a cerut în repetate rânduri un răspuns cu privire dacă vor fi reamplasate, în această viață, pe soclu grupul statuar „Școala Ardeleană” și bustul lui Emil Racoviță. De curând Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Cluj, care este subordonată Ministerului Culturii, a emiz aviz favorabil, iar „minunea” cea mult așteaptată pare că s-a împlinit. 

Potrivit documentului transmis de Primăria Cluj-Napoca, DJC a mai venit cu o propunere, mai exact cu eliminarea arborilor din fața Bisericii Piariste de pe strada Universității, motivând că efortul făcut pentru eliminarea parcajelor și eliberarea perspectivelor către acest valoros monument este anihilat de menținerea arborilor, tineri de aproximativ 10 ani.

Aviz favorabil

1. Grup statuar „Școala Ardeleană”: – cu condiția prezentării detaliilor de execuție.

2. Bust „Emil Racovita”: – Avizul s-a emis în contextul detensionării situației apărute în timpul șantierului. Precizăm că într-o ședință anterioară de avizare s-a dat un aviz pentru îndepărtarea statuii (2019). Statuia a fostamplasată inițial fără aviz și fără proiect, fiind total inadecvată în context. Reamplasarea face, defapt,un deserviciu savantului român.

3. Amenajare str. Universității:- Cu recomandarea: eliminarea arborilor din fața bisericii baroce. Efortul făcut pentrueliminarea parcajelor și eliberarea perspectivelor către acest valoros monument este anihilat demenținerea unor arbori tineri de aproximativ 10 ani. În varianta anterioară erau mai mulți arbori dupăreamenajare (menținuți + nou plantați)”, se arată în document.

Reprezentanții DJC Cluj au mai precizat că în cadrul săpăturilor de pe șantier au fost descoperite mai multe vestigii arheologice care au o valoare excepțională, acestea urmând să fie valorificate. 

Din cate am văzut până acum, avem avizul pozitiv, dar nu avem ziua și anul când cele două simboluri românești vor fi puse, din nou, pe soclu. Este greu de prezis acest lucru, în condițiile în care, administrația clujeană adoră să bată pasul pe loc și să amâne totul până la infinit. Lucru ce s-a întâmplat și aici: bustul lui Racoviță a fost dat jos de mai bine de un an și șase luni, iar avizul pozitiv de a fi repus într-un loc „plin de verdeață” a venit abia acum. 

Una peste alta, Direcția Județeană pentru Cultură Cluj a recomandat noului proiectant să ia legătura cu echipa de arheologi și să pregătească proiectul în acord, evident, cu descoperirile făcute. 

Lanțul de iubire dintre Primăria Cluj-Napoca și arhitectul care a declarat război simbolurilor românești s-a rupt 

Un lucru pe care trebuie să-l amintim este că echipa de proiectanți, în frunte cu arhitectul Macalik Arnold Erno, care s-au ocupat de modernizarea zonei centrale și care au decis reamplasarea fără soclu a grupului statuar „Școala Ardeleană” a fost pusă la zid și exclusă din marele proiect de schimbare la față a străzii Mihail Kogălniceanu. Arnold Ernő. Ei au decis reamplasarea fără soclul a Grupului statuar Școala Ardeleană.

Emil Boc a declarat că arhitectul nu s-a conformat și a revenit, iar și iar, cu planșe care nu corespundeau, edilul fiind obligat astfel să rezilieze contractul. 

Proiectul de „Amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente” a fost început de firma Mossfern Arhitectură condusă de arhitectul Macalik Arnold Ernő. Coautori ai proiectului sunt Lázár Csaba, Perju Mădălina Simona, Macalik Arnold Ernő, Vass Dániel,  Pop Vlad Bogdan, Vajna Botond Szilárd, Molnár Attila, Szilágyi-Bartha József. Proiectul a fost desemnat câștigător în urma unui concurs internațional organizat în 2018 și la care au participat mai multe firme de arhitectură și arhitecți.

Bustul lui Emil Racoviță a fost dezvelit în anul 1993 în fața Colegiului Național „Emil Racoviță” în cadrul unui demers exclusiv al acestei școli. Totodată, toate costurile aferente realizării acestui monument au fost suportate de absolvenții „racovițiști” ca omagiu adus patronului spiritual al școlii. Cei implicați în realizarea monumentului dedicat lui Emil Racoviță au ales strada Mihail Kogălniceanu ca loc de amplasare a bustului pentru a fi în fața școlii care-i poartă numele iar pe de altă parte pentru că pe această stradă se află universitatea pe care marele savant a condus-o în perioada interbelică.

Trebuie să amintim clujenilor că modul în care arhitecții s-au raportat la aceste simboluri este unul alarmant și o lovitură puternică dată românului bun. Și directorul ziarului Gazeta de Cluj, Liviu Man, care a atras atenția de nenumărate ori cu privire la problemele de pe Kogălniceanu și Universității, a precizat că cele 18 luni de când zace bustul lui Emil Racoviță într-o pivniță reprezintă o rușine pentru „primarul nevrednic Emil Boc. 

(…) care ne tot promite reinstalarea statuii, dar între timp nu face nimic decât sa-și bată coasa și să joace hora in piață. Așa primar am vrut, așa primar am ales! 18 luni de povești și de minciuni! Să vă fie rușine, Excelență!”, a spus Liviu Man.

1 COMENTARIU

  1. Vorbiti cu etno domnule boc si faceti o stație de metrou acolo si scăpați de grija statuilor românești care va deranjează!De acolo faceti iesiri unde mai sunt statui ale românilor și veti fi toți fericiti inclusiv colectivul de proiectanți condusi de etno si fosta viceprimar-pușcăriașa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.