Mircea Abdrudean

Clujeanul Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului, și-a prezentat raportul de activitate la șase luni de mandat, pentru perioada iulie 2023-ianuarie 2024.

Mircea Abrudean a precizat că a implementat inițiative cheie pentru România, cu un impact asupra vieților oamenilor și care vor asigura „un parcurs sigur european, debirocratizat și durabil.”
8 piloni majori, 8 domenii care asigură pentru România: Rezultate. Viziune. Stabilitate. Sustenabilitate. Digitalizare. Inovare. Simplificare. Continuitate”, a precizat Abrudean.


Potrivit acestuia, în cadrul procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a reușit ca Secretariatul General al Guvernului (SGG) să fie punct național instituțional pentru 4 dintre comitetele esențiale ale OCDE și anume Comitetul privind Guvernanța Publică, Comitetul privind Politica de Reglementare, Comitetul pentru Guvernanța Corporativă și Comitetul pentru Înalții Funcționari pentru Buget.

În ceea ce privește inovarea în sectorul public, acesta a subliniat că România este în grafic cu îndeplinirea jalonului dedicat inovării sectorului public din PNRR (”Platforma IT pentru inovarea sectorului public este operațională”), cu termen de realizare în trimestrul 4, 2024.

La finalizarea acestuia, România va avea o platformă IT pentru zona de inovare de la nivelul întregii administrații publice centrale, precum și În funcție de rezultatele experimentate în „Laboratorul de Inovare”, o rețea de inovatori din administrație care va cuprinde toate cele 20 ministere de la care se vor centraliza și disemina modelele de bune practici identificate, dar și prima strategie pentru inovare în sectorul public, aprobată prin hotărâre de guvern până la finele anului 2024.
Legat de PNRR și proiecte din fonduri europene nerambursabile, SGG este responsabil de implementarea Reformei 9 – ”Îmbunătățirea cadrului procedural de implementare a principiilor guvernanței corporative în cadrul întreprinderilor de stat” – Componenta 14 – Buna Guvernanță, fiind îndeplinite cu success, mai multe jaloane incluse în Cererea de plată nr. 3.

De asemenea, SGG este Autoritate Coordonatoare Națională pentru Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), fond din care România a primit 33,9 milioane de euro pentru rambursarea cheltuielilor realizate de autoritățile publice ca răspuns la secetă, valurile de căldură și incendiile de vegetație

Referitor la capitolul energie și dezvoltare durabilă, ca investiții în Transelectrica, s-au alocat 48 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare al Comisiei Europene pentru proiectul de retehnologizare în concept digital a Stației Electrice de Transformare 220/110/20 kV Mostiștea, cea de-a doua stație electrică în concept digital din Rețeaua Electrică de Transport, 56 de milioane de eurodin componenta REPowerEU a PNRR- finanțare totală pentru: instalarea de centrale fotovoltaice și instalații de stocare în 29 de stații electrice de transformare din RET, retehnologizarea filialei SMART SA și pentru optimizarea rețelei de comunicații gestionate de filiala Teletrans și crearea unui centru de date, scrie Cluj24.ro.

Totodată, s-a aprobat înființarea companiei JointVenture în proiectul Green Corridor Azerbaidjan – Georgia – România – Ungaria – Transelectrica are pregătit un Memorandum pentru stabilirea Scope of Work (SOW) și achiziționarea serviciilor juridice pentru acest JV.

La Transgaz au fost puse în funcțiune investiții în valoare de 320 milioane lei.

SGG reorganizat
”SGG a fost prima instituție din administrația centrală a cărei hotărâre de reorganizare a fost aprobată în ședință de Guvern.

Actul normativ reprezintă prima etapă de reorganizare la nivelul SGG ca ordonator de credite (incluzând și entitățile fără personalitate juridică din cadrul Aparatului de lucru al Guvernului, pentru care SGG are calitatea de angajator).

Acest proces de reorganizare se va finaliza cu reducerea numărului de posturi de la 769 la 670, din care vor mai rămâne doar 53 de funcții de conducere, respectiv 7,91%”, a mai menționat Mircea Abrudean.

Citește și: Criminalul Tudor Cîrje, alimentat în pușcărie cu steroizi

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.