Mircea Buteanu, unul dintre cei mai prosperi proprietari de localuri din Cluj-Napoca, împreună cu cunoscutul Adrian Munteanu, patronul My Way, s-a arătat surprins de creșterea excesivă a prețurilor în oraș.

Subiectul care i-a intrigat este apariția prețurilor exorbitante în cazul unor produse aparent banale, precum jumării. În octombrie 2023, Știri de Cluj raporta că prețul acestora a atins 190 de lei pe kilogram. Ei bine, la Târgul Mărțișorului, prețul a ajuns acum la 200 de lei pe kilogram. Merită menționat că vorbim despre un aliment simplu, destinat în principal populației cu venituri mai modeste, nu despre un produs gourmet. Jumăriile de porc sunt preparate din slănină și bucăți de carne mai grase, care nu mai pot fi utilizate în alte preparate.

Mircea Buteanu a fost surprins de discrepanța uriașă între prețurile practicate la Târgul de Mărțișor din centrul Clujului și experiența sa culinară cu un biban sălbatic servit pe malul mării în Italia, evidențiind contrastul între prețurile din oraș și luxul oferit de o masă într-un peisaj natural, în comparație cu aglomerația urbană.

Într-un restaurant foarte bun și elegant, pe malul mării în Italia, plătesc pentru un biban sălbatic, proaspăt pescuit, preparat la cuptor, cu garniturile aferente și taxele incluse, 300 lei/kg (60€). La noi în centru orașului, la tarabă, plătesc jumările de porc cu 200 lei/kg (40€), fără taxe, adică fără niciun bon fiscal, totul vânzându-se pe ”cash”, la negru.

Nu prea înțeleg cum vin socotelile astea, deși și eu activez în domeniu. La fel nu pot să înțeleg cum de în piața de alimente Mihai Viteazu (nu este singura), prin care trec aproape zilnic, „producătorii” autohtoni de kiwi, banane și alte bunătățuri din ogrăzile proprii, vând de ani de zile marfa fără niciun bon fiscal. Dacă-l ceri, refuză să-ți mai vândă”, a scris Mircea Buteanu.

Sursa : stiridecluj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.