Mircea Hossu, una dintre persoanele implicate în devalizarea Băncii Dacia Felix, a fost adusă de poliţiştii de la Interpol în România. În acelaşi timp, unul dintre partenerii lui Hossu în afacerea BDF, Sever Mureşan, cere achitarea în acest dosar. Una peste alta, devalizarea Dacia Felix a adus un prejudiciu de peste 160 milioane de dolari, la valoarea pe care o aveau în anii ’90.
Apucături mafiote
Prejudiciul adus Băncii Dacia Felix se ridică la 159,3 milioane de dolari şi a fost cauzat între 1992-1995. În această perioadă, tandemul Mircea Hossu şi Sever Mureşan, reprezentantul mai multor societăţi comerciale şi administrator la Banca Dacia Felix, au obţinut importante sume de bani prin contracte de credit. Mureşan, implicat în scandalul Dacia Felix, se află în ţară şi cere 40 de milioane de dolari, sumă pe care crede de cuviinţă că ar trebui să o primească de la Dacia Felix. Pentru obţinerea acestor credite, Mureşan a fost acuzat că a înlocuit file din actele constitutive ale societăţilor pe care le reprezenta pentru a fabrica o situaţie economică nereală a acestora. Conform rechizitoriului, banii nu au fost recuperaţi, iar creditele au fost obţinute şi cu ajutorul lui Mircea Horia Hossu, care a ocupat funcţia de director la Dacia Felix.
Implicaţii clujene
Chiar dacă este urmărit, Hossu este acţionar al filialei Leumi Bank din Iaşi, bancă israeliană, care a preluat activele fostei Dacia Felix. Mircea Hossu a mai fost coleg de afaceri cu doi businessmani clujeni, Goia şi Ciorcilă, unii dintre membrii fondatori ai Băncii Transilvania.
Criminali şi pedofili
În procesul pentru falimentarea Daciei Felix, Sever Mureşan a solicitat luna trecută, la Tribunalul Constanţa, achitarea în dosarul în care este judecat. În privinţa lui Mureşan, potrivit rechizitoriului, în perioada 1993-1995, acesta, în calitate de preşedinte al mai multor societăţi comerciale cu sediul în România şi străinătate şi de membru în Consiliul de Administraţie al BDF, ar fi obţinut de la Dacia Felix credite în valoare de peste 1.000 de miliarde de lei vechi, cu scopul de a achiziţiona oţel-beton şi de a-l exporta către societatea Cadewel Investment Ltd. din Insulele Virgine. În procesele din străinătate, Mureşan fusese arestat, în luna iunie 1999, în Ungaria, în baza unui mandat de arestare internaţional emis de un judecător de instrucţie elveţian, sub acuzaţia că ar fi devalizat BDF cu peste 159 de milioane de dolari şi a fost transferat apoi în Elveţia. În noiembrie 2000, Mureşan a fost condamnat de Curtea Corecţională din Geneva la trei ani şi jumătate de închisoare şi cinci ani de interzicere a sejurului în Elveţia, într-un caz de escrocherie estimat la 25 de milioane de dolari în detrimentul Băncii Dacia-Felix. Sever Mureşan a fost acuzat că a deturnat, în beneficiul său, în special cu complicitatea unui bancher român şi a societăţilor sale, bunurile depuse la Geneva de BDF.
Sever Mureşan a fost învinuit de un fost partener de afaceri, Rolf Peter Gehrig, că a ordonat asasinarea acestuia. Rolf Gehrig a fost subalternul lui Sever Mureşan, la o societate comercială elveţiană din grupul de firme condus de omul de afaceri român. În acelaşi timp, Rolf Gehrig a fost arestat pentru pedofilie în timp ce racola copii în zona Gării de Nord din Capitală.
Ancheta penală în cazul devalizarii BDF a fost demarată în 1997 şi a scos la iveală faptul că tandemul Mureşan-Hossu a cauzat un prejudiciu de peste 160 de milioane de dolari în perioada 1993 – 1995. Iniţial, Andrei Sever Mureşan şi Horia Mircea Hossu au fost arestaţi preventiv, dar puşi în libertate la scurt timp de către instanţă. După ce ancheta a fost definitivată, dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Cluj, dar strămutat la Suceava, apoi de la o instanţă la alta, până ce avea să ajungă pe rolul Tribunalului Constanţa.
Interesant este faptul că în urmă cu doi ani de zile, SC AAM Advertising, o societate înfiinţată de Mircea Hossu, dar care i-a rămas moştenire fiului său a sprijinit Poliţia Română într-o campanie de educare a elevilor, denumită “Siguranţă în vacanţă”. Firma nu a câştigat niciun ban de la poliţie, ci doar publicitate. AAM Advertising este deţinută în proporţii egale de Paul Aldea şi Horea Andrei Hossu, fiul fostului director al defunctei bănci Dacia Felix.
Ştefan Trandafir
Draga ” ziarist”!!!
Firma AAM ADVERTISING a fost infiintata in anul 2006 de catre Andrei Hossu , fiul lui Mircea Hossu si Paul Aldea.Cum ar fi putut Mircea Hossu sa infiinteze in 2006 o societate in Romania, conform descrierilor tale de mai sus??Este ilogic, pe langa faptul ca esti dezinformat complet…Paul Aldea fiind unic asociat in momentul redactarii articolulului( cam cu 9 luni inainte)!Mai informeaza-te inainte, draga asa zis ziarist!!!