Mai mulți medici clujeni au fost condamnați cu suspendare pentru că au eliberat adeverințe medicale, în baza unor acte false, cu care titularii lor beneficiau de ajutoare sociale fără să aibă acest drept. Singura persoană din dosar care a primit o pedeapsă cu executare a fost intermediarul. Acum, judecătorii au decis să rejudece, separat, dosarul în care beneficiarii adeverințelor false sunt judecați pentru infracțiuni de corupție.

17 clujeni vor fi rejudecați la Tribunalul Cluj într-un dosar care are ca obiect ”infracțiuni de corupție”. Ei au fost trimiși în judecată, împreună cu mai mulți medici, pentru că s-au folosit de acte false pentru a obține ajutoare sociale.

Judecătorii clujeni au decis să ”rupă” dosarul de corupție în două. În primul dosar, medicii și o parte dintre clujenii care au dat șpagă pentru adeverințele medicale au scăpat cu pedepse cu suspendare. Singura care a primit o pedeapsă cu executare a fost Calman Aurica, o fostă femeie de serviciu de la spitalul Clujana care făcea legătura între cei care dădeau șpagă și medicii care primeau banii în schimbul eliberării adeverințelor. Ea a primit patru ani și patru luni cu executare.

În cel de-al doilea dosar au fost judecați cei care au dat bani. Este vorba despre 17 clujeni, cu situații financiare pe care nimeni nu le invidiază și care, au crezut că se căpătuiesc dacă dau o șpagă de câteva sute de lei pentru a obține ”pe nașpa” ajutoarele sociale. 

La prima judecare a dosarului, Tribunalul Cluj i-a condamnat pe fiecare la câte 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Însă, în apel judecătorii au hotărât că procesul trebuie rejudecat.

”Desfiinţează în integralitate sentinţa penală nr. 187/31.08.2022 a Tribunalului Cluj, pronunţată în dosarul nr. 503/117/2021 şi dispune rejudecarea de către instanţa a cărei hotărâre a fost desfiinţată, urmând a fi refăcute toate actele de procedură efectuate ulterior datei de 23.08.2021.”, arată o parte din soluția pe scurt.

Până în momentul de față, Tribunalul Cluj nu a stabilit o dată pentru primul termed de rejudecare a acestui dosar.

Doar intermediarul afacerii a ajuns la pușcărie

În 2019, DNA Cluj trimitea în judecată mai mulți medici clujeni acuzați de luare de mită și trafic de influență în formă continuată. În cursul acestei săptămâni, Curtea de Apel Cluj a dat o sentință definitivă prin care medicul Carmen Teodora Gruiţă, endocrinolog la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, a rămas cu o condamnare cu suspendare de 2 ani pentru luare de mită. Celălalt medic trimis în judecată, Alexandru Faur, care lucra în cadrul Cabinetului de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă Cluj, a murit pe parcursul judecării dosarului, astfel că procesul penal deschis împotriva lui s-a încheiat.

Practic, singurul inculpat care a avut de suferit de pe urma acestui proces a fost Aurica Calman. Ea fost condamnată la 4 ani și patru luni de închisoare cu executare și, în urma unei percheziții domiciliare, i s-au confiscat sumele de bani pe care le strânsese din mitele pe care le intermedia.

Pe lângă cei trei enumerați anterior, în fața judecătorilor au mai ajuns 48 de persoane acuzate că au dat mită pentru a obține actele medicale.

Alte 5 persoane acuzate că ar fi dat șpagă pentru obținerea de acte medicale necesare pensionării au recunoscut acuzațiile și au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA pentru o pedeapsa de 2 ani de închisoare cu suspendare.

”Numărul extrem de mare de persoane care au accesat nejustificat sistemul social al pensiilor de invaliditate, sumele de bani obținute extrem de facil au fost de natură să determine formularea sesizării penale, intervenția organelor judiciare impunându-se ca singura soluție de stopare a unui adevărat fenomen infracțional”, arătau procurorii DNA.

Fabrica de adeverințe medicale false

Potrivit datelor din dosar, în 8 luni, Aurica Calman ar fi obținut 20.000 lei de la pacienți pentru serviciile sale, iar medicul Alexandru Faur 36.000 de lei, la care se adaugă numeroase alte foloase de tipul produselor alimentare și băuturilor alcoolice.

Medicul Carmen Teodora Gruiță s-ar fi ocupat de completarea dosarului medical, întocmind biletul de ieșire din spital, document cerut în mod expres pentru obținerea deciziei de invaliditate.

De la caz la caz, Aurica Calman ar fi beneficiat de sprijinul consistent acordat de un medic specialist neurolog și un medic specialist în chirurgie cardiovasculară. Potrivit anchetatorilor, 80 de persoane ar fi beneficiat de pensii de invaliditate în acest caz, paguba adusă statului fiind de 300.000 de lei.

”Casa Județeană de Pensii Cluj a comunicat sumele încasate de către pacienții cu privire la care deciziile de invaliditate au fost emise ca urmare a săvârșirii faptelor de corupție ce fac obiectul prezentului dosar.

Din datele comunicate reținem că suma totală obținută de cele peste 80 de persoane se cifrează la peste 300.000 de lei, acesta fiind, până în prezent, efectul patrimonial asupra bugetului Ministrului Muncii și Justiției Sociale”, explică DNA.

Potrivit motivării judecătorești, la ”individualizarea pedepselor, pentru toți inculpații se va ține cont de pedepsele prevăzute de lege – de la 2 la 7 ani închisoare pentru infracțiunile de cumpărare de influență, trafic de influență, respectiv dare de mită, de la 3 la 10 ani închisoare pentru infracțiunea de luare de mită – ale căror limite vor fi reduse cu o treime, devenind de la 1 an și 4 luni închisoare la 4 ani și 8 luni închisoare pentru primele trei infracțiuni, respectiv de la 2 ani la 6 ani și 8 luni închisoare pentru ultima, de gravitatea relativ ridicată a infracțiunilor de care au fost acuzați, de periculozitatea scăzută a inculpaților – care nu au antecedente penale, de faptul că, din nou, credibilitatea și integritatea sistemului medical românesc, în general, a scăzut ori a fost pusă la îndoială prin astfel de fapte, care au ajuns la cunoștința opiniei publice, de numărul mare de acte materiale reținute în sarcina inculpatei Calman, de mentalitatea greșită a persoanelor dintr-o întreagă zonă geografică a județului Cluj, cărora li se pare acceptabil să obțină într-o astfel de modalitatea pensia de boală.

Este regretabil faptul că, deși actele medicale depuse la dosarul cauzei relevă pentru o bună parte din inculpați afecțiuni medicale reale, aceștia nu au considerat de cuviință să obțină pensia de boală în mod legal, parcurgând etapele necesare, însă au considerat normal să parcurgă același tip de etape însă pentru afecțiuni de care nu suferă, prin cointeresarea materială a unor medici.

Evident, astfel de infracțiuni nu s-ar putea comite dacă unii medici nu ar fi perpetuat practicile din perioada comunismului – de genul că la medic trebuie în mod obligatoriu să îi dai ori o atenție – ca să primești atenția de care ai nevoie, ori o răsplată – pentru ca și pe viitor să poți apela la aceleași servicii ori ca să ”nu te faci de rușine” – pe tine ori pe cel care intervine pentru tine”, arată documentul.

A scăpat de pușcărie, dar judecătorii i-au bătut obrazul

Medicul endocrinolog Carmen Gruiță a scăpat de pușcărie, dar judecătorii i-au bătut obrazul arătând în motivare că ”a fost dirijată de o persoană cu o pregătire profesională mult inferioară”. Pentru acest lucru, limba română are destul de multe epitete. ”În ceea ce privește pe inculpata Gruița, este regretabil că a acceptat să fie dirijată în activitatea ei de medic de o persoană cu o pregătire profesională mult inferioară, pentru sume mici de bani ori produse alimentare ori alcoolice, atenții despre care spunea că nu erau necesare, pe care nu le pretindea, dar pe care le accepta din obișnuință, din cutumă. Instanța are însă convingerea că tot stresul îndurat de la momentul flagrantului, experiența unei astfel de acuzații și a întregului proces penal și-au pus amprenta asupra conștiinței inculpatei, în așa măsură încât aceasta să nu mai repete niciodată o conduită care să o aducă într-o situație similară. De aceea, având în vedere și îndeplinirea celorlalte condiții prevăzute de art. 91 din Codul penal, executarea pedepsei ce va fi aplicată va fi suspendată sub supraveghere”, se arată în motivare.

3 COMENTARII

  1. Tot cazu asta a pornit de la un ungur puturos si prost, care prin 2010 – 2011 si a rezolvat o pensie de tacanit, la vremea aia putea i sa iei niste bani de pensie cu 10 ani vechime. Asta nu o avut nici atata muncit pe carte . In loc sa taca si sa si vada de viata, cretinu se imbata si se lua de vecinii din blocu unde statea. De aici au inceput reclamatile asupra lui si sa ajuns la bucuresti. Astia din cluj au actionat la ordin, altfel nu faceau nimic desi se stia cazu la casa de pensii. Asa sa ajuns si la doctorii si tot ce a urmat

  2. Trebuie schimbat managerul spitalului, dr, Constanțea. Pestele de la cap se impute. Oare când se va schimba mentalitatea asta ca, la dr. trebuie sa-l dai bani. Unde sunt controalele interne ? Problema e cunoscuta de tot personalul spitalului. Și atunci staful ce face ? Dar primăria ce face ?

  3. in rumania sunt peste 3 milioane de asa-zisi pensionari sociali…niste infractori jegosi aflati in slujba psd-pnl…dee sunt masa de manevra a psd-lui…felcerii doar executa ordinele si-si trag si ei ceva din afacere…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.