Poliţia franceză a spart o petrecere-gigant organizată într-o suburbie a Parisului la care participau între 300 şi 400 de persoane în mijlocul unui lockdown impus de Franţa pentru a stopa răspândirea pandemiei COVID-19 intrată pe o pantă accelerată. Proprietatea dotată cu piscină fusese închiriată în acest scop. Unul din petrecăreţi a fost confirmat ulterior cu coronavirus.

Poliţia a intervenit vineri noapte la a o proprietate închiriată din Joinville-le-Pont, în departamentul Val-de-Marne, la circa 9 kilometri de Paris, după ce a fost alertată de vecinii care au semnalat o petrecere zgomotoasă. La sosirea echipei de poliţie o bătaie între invitaţi era în desfăşurare.

Raportul SAF-T, fişierul standard de raportare, ar urma să fie implementat anul viitor, potrivit unui anunţ recent al ANAF, fiind în prima etapă un program pilot pentru marii contribuabili. Ulterior, noul format de raportare ar trebui să devină obligatoriu pentru toate companiile înregistrate în scopuri de TVA. SAF-T reprezintă un set de raportări periodice de informaţii, într-un format predefinit, pe baza informaţiilor din evidenţele contribuabililor, din aria impozitelor directe şi celor indirecte aplicabile la nivelul persoanelor juridice. Pentru că informaţia este standardizată, vor fi cerute aceleaşi date, în acelaşi format, care vor putea fi citite foarte uşor de către autoritatea fiscală. La ce trebuie, deci, să se aştepte companiile?

Potrivit sondajului PwC România, 76% dintre companii cred că timpul necesar conformării fiscale se va reduce, 34% se aşteaptă la diminuarea potenţialelor erori umane apărute în procesul de conformare fiscală şi 23% la generalizarea rambursărilor de TVA cu control ulterior.

În ceea ce priveşte costurile, 90% dintre companii estimează că vor avea costuri adiţionale cu adaptarea sistemului de contabilitate, 50% cu adaptarea altor sisteme IT şi 29% costuri suplimentare cu resursa umană. Sondajul a fost realizat în rândul a 64 de companii din diverse domenii de activitate, şi a inclus mai multe variante de răspuns pentru fiecare întrebare.

„Infrastructura ANAF nu este încă pregătită să facă faţă noilor provocări ceea ce îngreunează întregul proces de colectare a taxelor şi generează riscuri de neîncasare. Această situaţie are un impact cu atât mai mare în contextul actual în care veniturile fiscale sunt volatile, costurile şi cheltuielile din cauza crizei sanitare cresc. Din aceste motive, ne întrebăm ce se va întâmpla: vom vedea o creştere a taxelor sau o îmbunătăţire a colectării şi o reducere a evaziunii fiscale. Considerăm că răspunsul ar trebui să fie ameliorarea colectării taxelor existente, iar implementarea SAF-T, care ar urma să aibă loc anul viitor, ar fi o pârghie eficientă în această direcţie”, spune Daniel Anghel, Partener şi Liderul Departamentului de Servicii Fiscale şi Juridice, PwC România.

SAF-T a fost deja implementat cu rezultate bune în colectare de mai multe state: Portugalia, Polonia, Lituania, Norvegia, Franţa, Austria, Luxemburg şi Spania.

Sursa: Adevărul.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here