Problema controalelor care vizează autorizațile de incendiu este un subiect dezbătut de ceva vreme în România în urma multitudinii de incendii mortale care au tot venit spre atenția publicului.

ISU Bihor se situează pe primul loc atunci când vorbim despre sancțiuniile aplicate în cazul lipsei autorizației de incendiu sau a protecției civile, a declarat inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bihor, generalul Sorin Caba.

Acesta a afirmat că în anul 2023 s-au efectuat peste 2.100 de controale, cu 6,5% mai multe decât în anul 2022, majoritatea fiind realizate la operatorii economici, 1.561, alte 480 la instituţii etc.

„Pe timpul desfăşurării controalelor s-au constatat 16.020 de nereguli pe linia apărării împotriva incendiilor şi a protecţiei civile, un număr de peste 3.000, adică 19%, au fost soluţionate operativ pe timpul controalelor, fiind aplicate 13.800 de sancţiuni contravenţionale. Nu o spun ca laudă, dar, statistic vorbind, ISU Bihor aplică cele mai multe sancţiuni la nivel naţional. În schimb, cuantumul acestora nu ne situează pe primul loc ci în primele zece”, a declarat, marţi, Sorin Caba.

Suma amenzilor aplicate este de 5.448.000 de lei.

Şeful ISU a precizat, pentru AGERPRES, că valorile amenzilor aplicate au fost în sumă totală de 5.448.000 de lei, locul opt în ţară, iar neregulile constatate sunt foarte multe deficienţe tehnice şi se referă la respectarea legislaţiei în construcţii, respectiv a legislaţiei de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă,

Cu ocazia Zilei Protecţiei Civile, marcată pe 28 februarie, inspectorul şef s-a referit, în primul rând la această activitate, în cadrul prezentării activităţii ISU pe anul 2023.

Solicitările de avizare/autorizare situează judeţul în topul naţional, 1.916 de cereri, cu 305 mai mult decât în 2022, o creştere de 16%, cu un procent de soluţionare favorabilă de 73% din totalul cererilor înregistrate şi procesate.

Bihorul se plasează pe locul 7 la numărul de solicitări, iar din perspectiva emiterii documentaţiilor, pe locul 5 la avize şi pe locul 3 la autorizaţii de securitate la incendiu.

Clădirile de învăţământ, din cele 936 de clădiri, 260 necesită autorizarea, 178 fiind autorizate, iar 82 sunt în proces de autorizare sau avizare.

Deşi pe ansamblu a scăzut numărul incendiilor în ultimii cinci ani, numărul incendiilor a crescut, în ultimii doi-trei ani, în mediul rural, situaţie care, a afirmat generalul Caba, este un semnal relevant pentru a îndrepta mai mult activităţile preventive către localităţile rurale.

Potrivit acestuia, cele mai frecvente cauze sunt instalaţiile electrice defecte, improvizate sau lăsate sub tensiune nesupravegheate, coşurile de fum defecte sau necurăţate, focul deschis şi mijloacele de încălzire necorespunzătoare. Şi desigur, nu lipseşte, a adăugat şeful ISU, fumatul, ca împrejurare determinantă a incendiilor.

Antonia Mihăilescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.