Constructia stadionului „Ion Moina” mai asteapta . La ultima sedinta a CJ Cluj, disputele pe marginea acestui subiect au fost principalul punct pe ordinea de zi . Politicienii se cearta, spectatorii îndura.

Problema stadionului Ion Moina dureaza de mai bine de patru ani, de când fosta administratie a facut primii pasi pentru realizarea acestuia. Dupa ani de discutie, planuri si licitatii ratate, la finele mandatului fostului consiliu judetean lucrurile pareau sa “sune bine” pentru viitoarea arena Ion Moina. Totusi, iata ca lucrurile nu sunt atât de “roz” pe cât ar trebui sa fie. Pe când lucrurile trebuiau sa fie clare, iata ca la ultima sedinta a Consiliului Judetean Cluj s-au facut noi pasi pentru…amânarea proiectului.

Stadion în expectativa

La ultima sedinta a deliberativului judetean, consilierii au votat, dupa dezateri aprinse care s-au lasat cu nervi întinsi la maxim si cu declaratii, pe alocuri, calomnioase, proiectul de hotarâre privind începerea demersurilor de asociere cu primaria Cluj-Napoca pentru realizarea stadionului Ion Moina si a salii polivalente. Consilierii judeteni au votat, cu 20 de voturi “pentru”, noua “împotriva” si o abtinere proiectul de hotarâre privind începerea demersurilor pentru asocierea cu Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca în scopul cofinantarii proiectului si executiei “Stadionului la standarde internationale Cluj-Napoca, str. Parcului, FN si Unitate de Cantonament, Recuperare fizica Jucu” si includerea unei Sali Polivalente în incinta ansamblului sportiv.

Unu’ „cea” si altu’ „hais”

Contrele dintre putere si opozitie au avut ca principal argument legalitatea acestui proiect, chiar daca consilierii judeteni au votat în aceasta sedinta doar începerea demersurilor si nicidecum proiectul propriu-zis, acesta urmând a fi votat într-o sedinta ulterioara. În conditiile în care acest proiect a fost doar peambulul proiectului de realizare a colaborarii dintre CJ Cluj si CL Cluj-Napoca, în perioada care urmeaza se va stabili o modalitate concreta prin care acest proiect se va realiza. În aceste conditii, vor mai avea loc dezbateri si întâlniri între reprezenntantii celor doua institutii, urmând a se stabili clar care va fi modalitate prin care acest proiect se va realiza. În aceste conditii, “circul” de la ultima sedinta a CJ Cluj nu si-a avut rostul. Artizanul discutiilor în contradictoriu din cadrul ultimei sedinte de CJ a fost consilierul PSD, Danut Canta. Acesta a reclamat faptul ca proiectul propus de catre presedintele Alin Tise este în afara legii. Astfel, acesta a afirmat faptul ca în momentul de fata exista un proiect de hotarâre votat de catre vechea legislatura prin care se aproba decizia comisiei de licitatie privind aprobarea licitatiei în care Universitatea Tehnica câstiga proiectarea stadionului. Danut Canta a afirmat faptul ca Alin Tise, prin proiectul pe care l-a propus, ar încalca legea. Astfel, în proiectul initial se prevedea realizarea unui stadion pe actualul amplasament al arenei Ion Moina si o pista de atletism în afara acestuia, aceasta varianta fiind declarata câstigatoare de catre comisia de licitatie a CJ Cluj. Alin Tise, prin proiectul de asociere cu CL Cluj-Napoca,  propunea includerea pistei de atletism în interiorul stadionului si o sala polivalenta în afara acestuia. Aceasta solutie nu a fost acceptata de catre consilierii PSD si PNL, acestia afirmând ca respectiva solutie nu ar respecta prevederile legale în vigoare. În replica, Alin Tise a afirmat ca aceasta solutie nu contravine în niciun fel prevederilor legale. “Asocierea cu Consiliul Local Cluj-Napoca este o solutie foarte convenabila. Am discutat cu arhitectii de la Universitatea Tahnica si acestia au acceptat sa realizeze proiectul stadionului cu pista inclusa pentru aceiasi bani. Mai mult decât atât, reprezentantii CL Cluj-Napoca au afirmat ca vor suporta ei  cheltuielile pentru proiectarea si constructia salii polivalente, deci noi nu vom cheltui niciun ban în plus”, a declarat Alin Tise.

        

Ilegalistii

Mai mult decât atât, Alin Tise a afirmat ca vechea legislatura nu a respectat legea, introducând în caietul de sarcini o suprafata de teren care în fapt nu apartine forului deliberativ judetean. “Sa nu mai vorbim de respectarea sau nerespectarea legii. Tin sa va amintesc domnule Canta ca dumneavoastra împreuna cu fosta conducere a Consiliului Judetean nu ati respectat legea în momentul în care ati inclus în proiect un teren care nu va apartinea de drept. În caietul de sarcini pentru licitatie privind constructia stadionului, vechea administratie a judetului a introdus 66.000 mp, cu totul ca în momentul de fata în patrimoniul CJ exista doar 61.000 mp, ceilalti 5000 de mp fiind în patrimoniul Primariei Cluj-Napoca. Solutia aleasa de noi este una de compromis. Daca Primaria Cluj-Napoca nu îsi însuseste expertiza cadastrala, atunci proiectul este blocat în totalitate, chiar daca mergem pe varianta veche, deoarece nu avem carti funciare pe toata suprafata si nu se poate elibera autorizatia de construire. Si asa, nu stiu cum vom reusi sa obtinem cartile funciare în trei luni, pâna ce arhitectii de la Universitatea Tehnica vor finaliza proiectul stadionului si a salii polivalente”, a mai spus Tise.

Atac

Polemica dintre “putere” si “opozitie” a continuat, consilierul Danut Canta afirmând în continuare ca acest proiect este ilegal. “Daca vreti sa intrati în legalitate, faceti o noua licitatie. Sunteti la putere, aveti majoritate, anulati licitatia noastra si face alta. Dumneavoastra spuneti ca fosta administratie a fost incompetenta, nu uitati ca si colegii dumneavoastra au facut parte din fostul consiliu judetean. Faceti ce vreti, eu voi ataca în contencios aceasta hotarâre”, a încheiat Canta.

Monstruoasa coalitie

Într-un comunicat de presa, presedintele PDL Cluj-Napoca, consilierul judetean Mihail Hardau afirma ca monstruoasa coalitie PNL-PSD se opune realizarii stadionului. “Va informam ca monstruoasa coalitie PNL – PSD, formata la nivelul Consiliului Judetean Cluj din Liviu Medrea, Danut Canta, Mihaela Rozor, Cornel Itu, Ioan Bota, Marius Mânzat, Marius Nicoara, Liviu Miclaus, Eugen Cecan, Gheorghe Balaj, Gheorghe Iancu s-a opus demersurilor de realizare a complexului sportiv initiate de Presedintele Consiliului Judetean, domnul Alin Tise si de Primarul municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc. Pozitia consilierilor PNL – PSD de a se opune construirii stadionului si salii polivalente, în mod evident, îi plaseaza în afara interesului public, politizând în mod excesiv acest proiect si dorind sa ascunda incompetenta si ineficienta de care au dat dovada în perioada 2004 – 2008, când au condus judetul Cluj”, precizeaza Mihail Hardau în comunicatul remis mass media.  

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

V─â rug─âm s─â introduce╚Ťi comentariul dvs.!
Introduce╚Ťi aici numele dvs.