Monumentele arhitecturale ale Clujului risca sa ajunga in  proprietatea unor pensionari

 Clujul risca sa ramâna fara principalele monumente arhitecturale, dupa ce o serie de cereri in retrocedare au lasat administraţia fara controlul asupra unor cladiri de patrimoniu situate chiar in centrul oraşului. Dupa ce a pierdut trei patrimi din Palatul Banffy, care gazduieşte Muzeu de Arta din Cluj, Consiliul Judeţean se afla in pericol de a pierde inca doua cladiri de mare importanţa, este vorba despre casa Hintz, care gazduieşte cea mai valoroasa colecţie de istorie a farmaciei şi de muzeul “Octavian Goga” din Ciucea.

O serie de procese care au ca obiect retrocedarea unor imobile din centru risca sa puna administraţia clujeana in situaţia de a priede principalele monumente arhitecturale ale oraşului.  Consiliul Judeţean Cluj (CJ) a pierdut deja controlul asupra uneia dintre cele mai importante cladiri din centrul oraşului, Palatul Banffy. Cladirea care gazduieşte Muzeu de Arta al oraşului a fost pierduta, in proporţie de trei patrimi, in favoarea Paraschivei Roşca, pensionara care a convins instanţa ca palatul i se cuvine. Contactat telefonic de catre Gazeta de Cluj, directorul Muzeului de Arta, graficianul Calin Stegerea s-a aratat afectat de pierderea monumentului, insa s-a ferit sa faca vreo declaraţie cu privire la soarta imobilului. “In acesta clipa nu pot face niciun comentariu, pentru ca nu am deocamdata mai multe date in acest sens” a precizat Calin Stegerean.
Purtatorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, Victor Popa, ne-a precizat cum s-a ajus la acesta situaţie.

“Referitor la Palat Banffy, acesta a facut obiectul a doua procese de retrocedare in ultimii ani. Primul a a fost finalizat prin respingerea pretenţiilor reclamantului, iar cel de-al doilea a fost admis, fiind vorba despre cel ar Paraschivei Ruşca.  De la data hotarârii judecatoreşti, când s-a decis faptul ca monumentul trebuie retrocedat in natura,  noi am facut mai multe adrese, suntem intr-o continua corespondenţa cu instituţiile abilitate.  In momentul de faţa suntem intr-o perioada de administrare de probe, ramâne de vazut. Mai speram, desigur, sa gasim vreun act care sa ne poata aduce in situaţia de a recupera acest imobil, dar e greu de crezut ca se mai poate face ceva", a transmis purtatorul de cuvânt al CJ, Victor Popa.
Referitor la şansele ca Palatul Banffy sa mai gazduiasca Muzeu de Arta, Victor Popa s-a aratat optimist, din moment ce cladirea se afla in patrimoniul naţional şi internaţional şi nu poate fi transformat in altceva. “Sunt mai multe aspecte, ideea este ca acest imobil este monument care se regaseşte şi pe lista monumentelor patrimoniu  Unesco, in aceste condiţii orice intervenţie pe monument necesitând o porocedura speciala, nu poţi sa faci acolo orice vrei. Cladirea este intr-o stare avansata de deteriorare, necesita multe lucrari de reconstrucţie şi reparaţii, iar costurile dupa evaluarea nostra fiind de cateva milioane de euro , iar fara intervenţie cladirea nu va putea fi folosita in niciun fel.  Este evident ca ne dorim ca Muzeu de Arta sa ramâna in aceeaşi cladire,  iar şanse in acest sens exista. Intr-o cladire monument şi care face parte din patrimoniul UNESCO nu poţi face ce vrei, in sensul ca exista un numar limitat de activitaţi care se pot desfaşura in incinta ei.” a declarat Victor Popa.

Riscam sa pierdem inca doua monumente

Pe lânga pierderea Palatului Banffy, Clujul risca sa mai piarda doua monumente arhitecturale de mare importanţa, find vorba despre Casa Hinty, care gazduieşte cea mai valoroasa colecţie de istorie a farmaciei, şi muzeul “Octavian Goga” din Ciucea. Urmasii familiei Hintz cer fie 2 milioane de euro, fie sa li se retrocedeze imobilul din Piaţa Unirii, a carui valoare este greu de estimat, considerând faptul ca  in incinta sa a funcţionat prima farmacie a Clujului. In plus, de menţionat este şi faptul ca respectiva cladire adaposteste cea mai veche colecţie de istorie a farmaciei. In acesta cauza instanţa se va pronunta in 27 aprilie, atunci când va pronunţa decizia finala cu privire la solicitarea moştenitorilor. In situaţia in care Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) va pierde acest proces, statul român va fi obligat sa despagubeasca familia Hintz cu suma estimata de instanţa, care oricum va fi de ordinul milioanelor de euro.
In aceeaşi situaţie s-ar putea afla şi muzeul “Octavian Goga” din Ciucea, care risca sa fie pierdut şi el de catre administraţie. Referitor la acesta din urma, purtatorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Victor Popa, ne-a declarat ca cel mai probabil instituţia sa va câştiga procesul şi nu vor fi probleme majore. “In cazul muzeului “Octavian Goga” aveam de-a a face cu un alt tip de proces, fiind vorba despre anularea unui act de donaţie.  In privinţa acestuia urmeaza sa vedem, insa in mod normal nu am avea cum sa-l pierdem”, a continuat Voctor Popa.  

Palatul Banffz, o cladire cu un istoric bogat

Construit intre 1774 si 1785 pe laturile unei curti rectangulare de catre contele Gheorghe (György) Banffy, Palatul Banffy este considerat a fi cea mai reprezentativa cladire in stilul baroc din Transilvania. Frontispiciul rococo are blazonul familiei Banffy si statui ale unor personaje din mitologia romana: Marte, Apollo, Diana, Perseu, Minerva si Hercule. Pe lista oamenilor care i-au trecut pragul,  palatul se poate lauda cu faptul ca a gazduit ca oaspeti pe imparatii Francisc I si Franz Josef.
Incepând cu 1951, palatul adaposteste Muzeul de Arta din Cluj, cu un valoros patrimoniu de pictura, grafica si arta decorativa. Nucleul acestui patrimoniu este Colectia Virgil Cioflec, ce reuneste opere ale artistilor consacrati (Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Dimitrie Paciurea) cu cele ale talentelor autentice (Theodor Pallady, Camil Ressu, Vasile Popescu s.a.) dispuse in peste 20 de incaperi. Expozitia de baza prezinta si lucrari ale unor artisti mai putin cunoscuti din Transilvania secolelor XVIII-XIX, respectiv o importanta colectie din lucrari de mare valoare apartinând scolii de pictura din Baia Mare. Depozitul muzeului adaposteste valori imense, cenzurate din diferite motive istorico-politice.Etajul cladirii, ce adaposteste Galeria de Arta, a fost inchis in 1990 din cauza starii avansate de degradare a edificiului si redeschis in 1996. Muzeul National de Arta Cluj-Napoca a fost nominalizat la premiul EMYA pentru muzeul european al anului 1997.
Vechile pivniţe ale Palatului Banffy, care erau utilizate drept spaţii de depozitare, pot fi folosite in mai multe direcţii: de la sala tip auditorium, la concerte, proiecţii de filme, conferinţe sau ar putea fi inchiriate pentru a aduce venituri suplimentare Muzeului de Arta. Oficialii muzeului ar putea folosi fondurile obţinute pentru a ridica “ştacheta” evenimenelor şi vernisajelor organizate. Reabilitarea subsolului a fost mereu una dintre prioritaţile in procesul de reabilitare a intregului imobil deoarece acestea ar aduce banii necesari pentru continuarea lucrarilor sau pentru diversele evenimente şi expoziţii care ar urma sa fie organizate de Muzeul de Arta. “Trebuie sa punem in valoare subsolul de la aripa vestica a cladirii şi vom construi sub curtea interioara o sala de 300 de locuri de tip auditorium. Aceste spaţii sunt aducatoare de venituri. Gândiţi-va ce ar putea insemna pentru bugetul muzeului daca in acel spaţiu s-ar putea organiza concerte, proiecţii de filme sau conferinţe. Mai mult, dorim sa realizam şi spaţii cu un eufemism de recreere. Asta inseamna restaurant, cafenea, lucruri care se intâlnesc in orice muzeu din occident. Aceste lucruri aduc bani catre Muzeul de Arta”, declara pentru Gazeta de Cluj in urma cu puţin timp directorul muzeului Calin Stegerean.

Sabin RIPAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.