În premieră, PSD a depus moţiune de cenzură în sesiune extraordinară, Marcel Ciolacu fiind presat de Congresul partidului. De partea cealaltă, PNL va contesta demersul la CCR. Augustin Zegrean, fostul preşedinte al instituţiei, explică cine are dreptate. În plan politic, noua dispută dintre PNL şi PSD ar avantaja ambele partide.

PSD a depus moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, chiar dacă, în luna august,  Parlamentul lucrează în regim de vacanţă, fiind convocat în sesiune extraordinară mai mult de ochii lumii. Sesiunea ordinară începe la 1 septembrie. De ce nu a mai aşteptat Marcel Ciolacu câteva zile? Explicaţia ţine de lupta pentru putere din PSD. Social-democraţii vor alege la Congresul de sâmbătă noua echipă de conducere a partidului. Marcel Ciolacu, candidat pentru funcţia de preşedinte plin al PSD, avea nevoie să vină cu un mesaj de forţă înainte de Congres, prin care să le demonstreze baronilor locali că vrea să trântească Guvernul PNL. Abordarea lui Ciolacu vine în contextul în care mai mulţi lideri locali sunt nemulţumiţi că PSD face opoziţie de catifea la Iohannis şi PNL, susţin surse din conducerea partidului pentru Adevărul.

nsă graba social-democraţilor poate fi blocată de CCR. E pentru prima oară când un partid depune moţiune de cenzură în sesiune extraordinară. „În 30 de ani nu s-a întâmplat aşa ceva. Niciun partid politic nu a depus moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară. Sesiunea extraordinară, de fapt e vacanţă parlamentară. Sesiunea extraordinară se convoacă tocmai pentru că este vacanţă parlamentară”, a spus premierul Ludovic Orban. În replică, Marcel Ciolacu a spus: „Nu am văzut niciun articol care să împiedice o moţiune în timpul sesiunii extraordinare. Nu e nicio problemă să se voteze în sesiunea extraordinară sau în cea ordinară”.

Ce spune legea

Constituţia nu interzice depunerea unei moţiuni de cenzură în sesiune extraordinară, susţine fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, pentru Adevărul. „Nu am văzut niciun articol care să împiedice o moţiune în timpul sesiunii extraordinare. Nu e nicio problemă să se voteze în sesiunea extraordinară sau în cea ordinară”, a subliniat liderul PSD.

„Constituţia spune că Parlamentul se întruneşte în două sesiuni ordinare şi în alte sesiuni extraordinare pe timpul vacanţei parlamentare. Constituţia nu face distincţie între ce se votează într-o sesiune ordinară şi ce se votează în sesiune extraordinară”, a explicat Augustin Zegrean.  Articolul 66 din Constituţie spune: „Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an. Prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie. A doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie. Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc şi în sesiuni extraordinare, la cererea Preşedintelui României, a biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor”. 

Aşadar, demersul PSD nu încalcă legea. „Problema cu moţiunea PSD e alta. O moţiune de cenzură trebuie să fie votată în sesiunea în care a fost depusă, pentru că un parlamentar nu poate semna două moţiuni într-o sesiune. Aşa spune Constituţia la articolul 113”, a adăugat Augustin Zegrean.  Articolul 113, într-adevăr stipulează: ”Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea (pe un proiect de lege – n.r.)”.  „Acum Parlamentul e în sesiune extraordinară. Prin urmare, moţiunea depusă de PSD trebuie votată în această sesiune extraordinară, deci până la 1 septemberie, când începe sesiunea ordinară. Dacă votul moţiunii se prelungeşte după 1 septembrie, altfel se încalcă Constituţia”, a explicat Augustin Zegrean.  

Până la vot, PNL ia în calcul să sesizeze CCR. „Analizăm posibilitatea nu de a ataca la Curte, de a invoca un conflict juridic de natură constituţională privitor la depunerea moţiunii de cenzură în vacanţa parlamentară”, a anunţat premierul Ludovic Orban. „Ce conflict? Nu e niciun conflict constituţional. E dreptul PSD să depună moţiune de cenzură”, susţine Augustin Zegrean.

Din perspectivă strict politică, o sesizare la CCR ar fi şi în avantajul PNL, dar şi al PSD. Liberalii ar mai trage de timp, pentru că suntem în plină vacanţă judecătorească, iar magistraţii CCR vor dezbate speţa abia în a doua jumătate a lunii septembrie. Aşadar, Guvernul va mai funcţiona cu puteri depline încă o lună. În paralel, Marcel Ciolacu s-ar vedea cu sacii în căruţă după Congresul PSD şi n-ar mai fi nevoit să trântească Guvernul în plină pandemie, un demers considerat iresponsabil de adversarii politici.

Surse din conducerea PNL au declarat pentru „Adevărul” că se aşteaptă ca judecătorii CCR să nu le dea un răspuns favorabil, însă se aşteaptă să împingă decizia Curţii cât mai aproape sau după alegeri.

Replica PSD: Guvernul va răspunde politic şi penal

PSD a reacţionat după ce Guvernul şi PNL au contestat decizia social-democraţilor de a depune moţiunea de cenzură în prag de alegeri şi în plină pandemie.„Singurul conflict constituţional, domnule Orban, este ca un premier care a patronat furtul din bani publici folosindu-se de pandemie şi care a sabotat cu bună-ştiinţă sănătatea românilor şi nivelul lor de trai, să mai rămână în fruntea guvernului! De ce le e frică nu vor scăpa! Vor răspunde pentru tot ce au făcut! Mai întâi politic, prin moţiune, iar apoi penal, după fapta fiecăruia! P.S. Ludovic, să nu uiţi să îţi completezi CV-ul!”, au transmis cei din PSD. De altfel, social-democraţii au trimis săgeţi către PNL exact în direcţii sensibile precum Justiţia, fiind subliniat faptul că în mandatul PNL a avut loc „fraternizarea cu interlopii” şi „fraternizarea cu proxeneţii”.

Articol preluat integral din Ziarul Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.